Kolm raamatut, mida George Saunders soovitab suvel lugeda

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
George Saunders.
George Saunders. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / Scanpix

Hinnatud lühijuttude autor George Saunders, kes on laiemalt tuntud oma Man Bookeri auhinna võitnud teose «Lincoln kaalukojas» poolest, soovitab Goodreads vahendusel suveks häid raamatuid. Puhkustehooaeg on avatud, lugemissoovitused kuluvad kõigile ära!

  • Clarice Lispector «Tähetund»

Eesti keeles ilmus «Tähetund» Leenu Nigu tõlkes 2017. aastal Loomingu Raamatukogu 35. numbris.

Brasiilia modernistliku klassiku luigelauluks jäänud romaan jutustab autorile ainuomasel moel loo lihtsast ja vaesest Kirde-Brasiilia tütarlapsest Macabéast, aga ühtlasi on see lugu kõigist lihtsatest ja vaesuses vaevlevatest tütarlastest ning nende jalge alla trambitud süütusest. Erakordse ja intensiivse stiiliga teos esitab küsimuse kirjutamise ja kaastunde võimalikkuse kohta. 

  • Gina Berriault «Women in Their Beds» («Naised oma voodites»)

1996. aastal ilmunud novellikogu pealkiri on võetud selle kõige olulisemalt jutult, mille autor kirjutas 70-aastaselt. Kuigi Berriault kirjutas usinalt ja palju ka varem, siis kriitikute tunnustuse pälvis ta alles selle jutukoguga, mille eest pärjati teda mitme auhinna ja ülistavate arvustustega. Kahjuks ei ole Berriault jutukogu eesti keelde tõlgitud.

Novelli «Naised oma voodites» peategelane Anglea Anson on noor näitleja, kes päevasel ajal töötab haiglas sotsiaaltöötajana. Mõtiskledes naisi ühendavate saatuste üle jõuab Angela järeldusele, et «naised on oma vooditest lahutamatud».

  • Jon McGregor «Reservoir 13» («Veehoidla 13»)

2017. aastal ilmunud Jon McGregori romaan on meil kättesaadav vaid ingliskeelsena. Lugu algab sellest, et ühes Inglise külas läheb kaduma teismeline tüdruk Rebekka Shaw, kes läks sinna oma perega aastavahetust tähistama. Raamat ei ole aga pelgalt põnevik. Autor jutustab külaelust detailse loo 13 peatüki ja aasta kaupa – just sama palju on ka küla ümbritsevaid veehoidlaid.

Kriitikud on kiitnud autori erakordset stiili ja ainulaadset jutustamisviisi. Teos võitis 2017. aastal Costa romaaniauhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles