Põnevad raamatusarjad, mis ootavad noori lugejaid

Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy
Foto: Shutterstock

Suvi on peagi käes, koolivaheaegki on vaid mõne päeva kaugusel. Nüüd on kohustusi märksa vähem ning aeg teha, mida iganes süda lustib. Kui õuemöllamised ära on tüüdanud, on paras hetk mõni põnev ja seiklustest tulvil raamat kätte võtta. Juba tuttavate raamatusarjade uued osad ootavad sind!

Foto: Raamat

Mika Keränen «Soome pitsa». Illustreerinud Marja-Liisa Plats. Kirjastus Keropää, 2019.

Peale soome kirjaniku külaskäiku ilmub kooliõue elektrikapile, otse söökla akna alla grafiti. Sellel on kujutatud pitsat ja nelja tennisepalli. Olav katsub pilti ja ta näpud saavad värviseks – nõnda värske on tehtu. Direktor teeb poisi määrdunud näppudest kiirelt oma järeldused ning enne kui Olav end kaitstagi jõuab, peavad koolikaaslased ja õpetajad teda süüdlaseks. Õnneks pole Rampsu salaseltsi liikmed Mari, Sadu, Reilika ning Anton teistega sama meelt. Üheskoos otsustatakse päris süüdlane tuvastada ja Olavi nimi puhtaks pesta.

Supilinna salaseltsi sarja esimene osa «Varastatud oranž jalgratas» ilmus 2008. aastal, «Soome pitsa» on sarja kümnes osa.

Foto: Raamat

Ilmar Tomusk «Päiksemetsa vanadekodu kriminalistid». Illustreerinud Hillar Mets. Kirjastus Tammerraamat, 2018.

Ilmar Tomuski kriminalistide Kribu ja Krabu sari sai alguse juba 2012. aastal. Piia ja Mati käisid toona kolmandas klassis. Nüüdseks, mil nende nutikate noorte kriminaliste seiklustest saab lugeda juba 7 raamatus, on noortest saanud täiskasvanud. Sarja viimases osas elab nüüd juba 91-aastane Mati Peipsi lähistel Päiksemetsa vanadekodus. Paraku ei pääse Mati ka siin kriminaalsetest juhtumitest. Kui tema toakaaslane, 87-aastane Artur, mürgitusega haiglasse satub, tundub olukord endisele kriminaalpolitseinikule kahtlane ja ta otsustab asjasse selgust tuua. Muidugi tuleb talle appi ka Piia.

Foto: Raamat

Hugo Vaher «Vääna jäljekütid. Maa ja taeva vahel». Illustreerinud Joonas Sildre. Kirjastus Tänapäev, 2019.

Martin ja Markus on tädipojad, kel tavaks koolivaheajad Vääna-Jõesuus perekonna suvilas veeta. Eelmisel aastal õnnestus poistel tänu nupukale tegutsemisele tabada raharöövlid («Salapärase soki juhtum», 2017). Nüüd ootab ees uus suvi. Tuleb see sama seiklusrohke kui eelmine? Esialgu on kõik vaikne ja uimane, elevust tekitab vaid rannas tegutsev lohesurfarite kamp ning linnukaameraid hooldav loodusmees. Kui aga naaberkrundi lagunenud suvila asemele kerkinud uhkest häärberist läheb kaotsi hinnaline maal, otsustavad poisid Vääna juurdlusgrupi taas ellu kutsuda.

Foto: Raamat

Åsa Larsson, Ingela Korsell «Kodukäija». Illustreerinud Henrik Jonsson, tõlkinud Kadri Papp. Kirjastus Varrak 2019.

PAX on fantaasiaraamatute sari, mille tegevus toimub kaasajale lisaks ka Põhjamaade mütoloogiast inspireeritud maagiliste olendite maailmas. Sarja esimene osa «Loitsusau» ilmus eesti keeles 2014. aastal, hiljuti jõudis meie lugejaini ka sarja viimane, kümnes osa.

Kui mitmest närvekõditavast sündmusest läbi käinud kaarnavennad Viggo ja Alrik peavad kodulinnast Mariefredist ja armsaks saanud kasuvanematest lahkuma, muutub Viggo metsikuks. Ta teeb ühe pahanduse teise järel, kuid kellelgi pole isegi tahtmist temaga riielda. Tema vend Alrik tunneb end aga täiesti tuimana, miski ega keegi peale telefoni ei huvita teda. Viggo süüdistab juhtunus Irist, tüdrukut, kes maagia eest Saksamaalt Rootsi põgenenud. Kas noored suudavad tavaelu probleemid unustada ja leppida, et üheskoos vastu astuda mustale nõiale, enne kui see salajasse raamatukogusse sisse murrab ja kodukäija äratab?

Foto: Raamat

Katarina Mazetti «Lõksud ja võltsijad». Illustreerinud Gunilla Hagström, tõlkinud Allar Sooneste. Kirjastus Tänapäev, 2019.

Ladusa sulega rootsi kirjanik Katarina Mazetti on eesti lugejatele tuntud peamiselt sarjaga «Nõod Karlssonid», mille esimene osa «Kummitused ja spioonid» jõudis meie laste lugemislauale 2014. aastal. Kokku on sarjas tänaseks ilmunud juba kaheksa osa. Neist viimane viib uudishimulikud ja taibukad nõod Julia, Daniella, George’i ja Alexi taas suvevaheajaks tädi Frida juurde Pütisaarele. Nagu varasematelgi kordadel, ei pääse lapsed nüüdki müstilistest sündmustest. Varsti peale tädi mandrile minekut ilmuvad saarele lõksud, kuhu lapsed sisse langevad, siis aga hirmutab lapsi maal, millel neid on koletistena kujutanud. Kes on seekordsete sündmuste taga ning milline on tema eesmärk, tuleb nõbudel Karlssonitel välja selgitada.

Foto: Raamat

Julian Clary «Perekond Julged lähevad puhkama». Illustreerinud David Roberts, tõlkinud Heija-Liisa Ristikivi. Kirjastus Tammerraamat, 2019.

Noorte lugejate seas suure tunnustuse võitnud inglise sarja peategelasteks on inimestena elavad hüäänid – ema Amelia, isa Fred ning nende lapsed, kaksikud Bert ja Betti. Kui sarja esimeses osas harjusid loomakesed eluga Inglismaal («Perekond Julged», 2018), teises asutasid inimesena elavate loomade varjupaiga («Perekond julged tulevad appi», 2018), siis viimati ilmunud raamatus otsustavad nad mere äärde puhkusele minna. Nii asubki perekond Julge kohe peale kooli lõppu teele. Loomulikult ei suju ka reis sel eriskummalisel seltskonnal viperusteta, kuid kui sul on hea huumorisoon ja parimad sõbrad, pole ükski takistus ületamiseks liialt suur.

Rohkem raamatusoovitusi leiad ELK kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles