Ultramees Rait Ratasepa katsumused jõuavad raamatukaante vahele

Copy
Ultratriatleet Rait Ratasepp.
Ultratriatleet Rait Ratasepp. Foto: Sille Annuk / Postimees

Rait Ratasepp on esimene Eesti ultratriatleet, kes on iseseisvalt oma sportlikke ja vaimseid võimeid arendanud nii kaugele, et on jõudnud ultratriatloni valdkonnas maailma tippu ning viinud Eesti ultratriatloni maailmakaardile. Milline on ultratriatleedi kujunemislugu ja mis motiveerib teda üha nõudlikumaid ultrakatsumusi ette võtma, paneb kirja Veiko Märka raamatusse «Rait Ratasepp – igiliikur inimnahas».

Raamatu väljaandja, Helios Kirjastuse esindaja Argo Peepsoni sõnul ei ole Ratasepast koostatav raamat tavapärane elulooraamat, vaid motivatsiooniraamat, mis avab ultratriatleeti kui üleilmset fenomeni.

Foto: Raamat

«Rait ja tema katsumused näitavad meile, et kõik ja rohkemgi veel, on võimalik,» ütles Peepson, kelle sõnul on see raamat kõigile, kes elus väiksemaid või suuremaid eesmärke seadnud ja neid ületanud.

Aktiivsemalt spordiga tegelejatele sisaldaks raamat kindlasti palju, millest eeskuju võtta ja mida tähele panna, et sellise võimekuseni jõuda. Muuhulgas tuleb juttu nii treeningutest kui ka toitumisest, aga eelkõige vaimsest ettevalmistusest.

Inimestele, kes ise väga suured spordifännid ei ole, oleks see raamat innustav ja energiatsüstiv lugemine. «Vägeva tahte- ja vaimujõuga suudab inimene ka seda, milleks ta end kunagi võimeliseks pole pidanud. Raidu lugu näitab, et sellise suutlikkuseni jõudmiseks ei pea pärinema olümpiavõitjate perekonnast. Alustamiseks ei pea isegi eriline spordihuviline olema – vaja on vaid tahte- ja otsusekindlust,» kirjeldas Peepson.

Ratasepp on nõus, et kõik on kinni inimese enda motiveerituses ja tahtejõus: «Kuus aastat tagasi ma ei uskunud, et mu keha on võimeline selliseid meeletuid distantse järjest läbima. Nüüd, kus mu mõttemaailm on muutunud ja ma olen seda omal nahal kogenud, võin kinnitada, et see on lihtsam kui kõrvaltvaatajale tundub. Täna ei ole enam küsimus selles, kui kaugele on mu keha võimeline füüsiliselt minema, vaid kuidas see mõte endale oma peas maha müüa,» kirjeldab Ratasepp, kes räägib oma mõtete ja vaimujõu treenimisest raamatus lähemalt.

Rait Ratasepa esimene ultratriatlon oli 2014. aastal IUTA maailmakarika etappi kuulunud kahekordne ultratriatlon Ungaris. Siis kulus tal 7,6 km ujumise, 360 km rattasõidu ja 84,4 km jooksuks 22 tundi, 17 minutit ja 56 sekundit. Tänavu, viis aastat hiljem, võtab Ratasepp ette 40-kordse ultratriatloni, kus läbib 40 järjestikusel päeval ühe täispika triatloni.

Ultrasportlasest ja tema kujunemisest räägivad raamatus teiste hulgas ka tema lähedased, sõbrad, toetajad ja kolleegid. Raamat jõuab lugejateni detsembrikuus, pärast hooaja suurkatsumuse läbimist.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles