Kuidas audioraamatud ajule mõjuvad?

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Audioraamatute kuulamine on väga mõnus meelelahutus, mida saab nautida kus iganes pähe tuleb. Õnneks on audioraamatud ka kasulikud, mistõttu pole mõtet neid alahinnata.

Chirp toob välja viis punkti audioraamatute kaitseks ja kiituseks. Kes kuulab, see loeb!

  1. Audioraamatud aitavad parandada sõnavara ja teksti mõistmist. Uute sõnade kuulmine aitab väga olulisel määral aidata sõnavara täiendada. See on muidugi kõige kasulikum lastele ja neile, kellele kuulatav jutt ei ole emakeeles. Kuna audioraamatuid loetakse ette erineva intonatsiooniga ja jutu sisse on pikitud vihjeid kontekstile, siis aitab see kuulajal hästi aru saada, kuidas mõnd sõna mõista ja seda edaspidi kasutada.
  2. Audioraamatu kuulamine võib aidata lugu paremini ette kujutada. Mis iganes formaadis on lugu, silme ette tekivad ikka kujutised väljamõeldud tegelastest ja sellest, kuidas nende maailm välja näeb. Väljaandes Journal of Verbal Learning and Verbal Behavior avaldatud uuringus leiti aga, et lugu kuulates tekivad ajus tähendusrikkamad kujundid kui lugedes. Põhjuseks see, et nõnda on ajul rohkem võimekust panustada visuaalsetesse protsessidesse.
  3. Võrreldes lugemisega võib kuulamine aidata lauseehitusest paremini aru saada. Kui teksti lugeda, on fookus suuresti ka kõiksugu lünkade täitmisel: hääletoonid, helid, ümbrus, aktsent jne. Aju peab kõiki neid detaile ette kujutama, et saada olustikust täit ülevaadet. Dr Art Markman Texase Ülikoolist uuris, kas lause lugemine mõjutab arusaamist teisiti kui selle kuulamine. Tema testid näitasid, et kuulates mõnd vanasõna tekivad peamiselt seosed teiste sarnaste vanasõnadega. Lugedes keskendub aju aga rohkem lause üksikosadele ja sõnade otsestele tähendustele. Markmani selgitusel ei saa audioraamatut kuulates tagasi minna ja segaseks jäänud lõiku uuesti üle lugeda, seetõttu sunnime oma aju kiiremini lause sügavamale tähendusele mõtlema.
  4. Loo kuulamine tekitab emotsionaalsema reaktsiooni kui selle vaatamine. Londoni Ülikoolis tehtud uuring näitas, et audioraamatu kuulamine mõjutab inimest emotsionaalselt rohkem kui romaani põhjal tehtud filmi vaatamine. Lugu kuulates peab aju konteksti ise juurde looma, et kuuldavat teksti toetada. See tekitab looga tugevama isikliku seose kui selle vaatamine teleekraanilt.
  5. Audioraamatud on väga kasulik alternatiiv neile, kel on probleeme lugemise füüsilise poolega. Düsleksia korral on inimesel väga palju abi audioraamatust, sest nii saab ta tekstist lihtsalt paremini aru kui seda lugedes. Kui lugemine on väga vaevaline, kulub selle peale nii palju vaimset energiat, et sisu mõistmiseks ja mäluks jääb ajul vähem võimekust, ütleb Cambridge’i Ülikooli professor Matt Davis.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles