Tallinna Linnaarhiiv üllitab neljaosalise Tallinna ajaloo üldkäsitluse

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Tallinna vanalinn.
Tallinna vanalinn. Foto: Ander Ilp / Postimees

Raamatukauplustesse on jõudnud Tallinna ajaloo üldkäsitluse I ja II köide - «Tallinna ajalugu 1561. aastani» (400 lk) ja «Tallinna ajalugu 1561–1710» (328 lk).

Eesti pealinna Tallinna ajaloo neljaköitelise üldkäsitluse I köide hõlmab nüüdse Tallinna piirkonna vanimat geoloogilist minevikku, muinasaegset asustust ja linna tekkimist 13. sajandi esimesel poolel ning linna ajalugu kuni Rootsi võimu alla minekuni 1561. aastal. 

II köide on pühendatud Rootsi ajale ehk ajajärgule kuni Tallinna langemiseni Vene võimu alla Põhjasõja ajal (1710).

Foto: Tallinna linnaarhiiv

Nende perioodide kaupa annab väljaanne süstemaatilise ülevaate linna õigus- ja valitsemiskorrast, rahvastikust, poliitilistest sündmustest, kaubandusest, käsitööst, kiriku- ja kultuurielust jpm. Käsitluse autoritele on aluseks olnud nii varasemate uurimuste paremik kui ka värskeimad arheoloogilised ja arhiivileiud. Täisvärvitrükis köidete rikkalikud illustratsioonid ja valik dokumenditõlkeid aitavad lugejal paremini mõista kesk- ja varauusajale iseloomulikke jooni.

Tallinn on esimene Eesti linn, kus omariikluse taastamise järel on sedavõrd suur, keeruline ja mahukas töö ette võetud. Koguteose koostamisse on kaasatud meie ajalooteaduse parimad jõud Tallinna Linnaarhiivist, Tallinna Ülikoolist, Tartu Ülikoolist, Eesti Kunstiakadeemiast, Eesti Ajaloomuuseumist jm. Üldkäsitluse peatoimetaja on linnaarhiivi teadur, ajaloolane Tiina Kala, väljaandja on Tallinna Linnaarhiiv. Kava kohaselt ilmuvad III ja IV köide 2020. aastal.

Eelmine, toona kaheköiteline akadeemiline üldkäsitlus Tallinna ajaloost ilmus ligi 50 aastat tagasi Nõukogude Eestis (1969, 1975). Uus käsitlus on vajalik lugemisvara teadusasutustele,  uurijatele ja laiadele ajaloohuviliste ringkondadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles