Esitleti Jane Paberiti emotsionaalset teost «#ükskilihaseiliigu»

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Linda Pärn

14. mail esitlesid kirjastus Eesti Raamat ja Jane Paberiti lähedased tema hingest kirjutatud raamatut «#ükskilihaseiliigu», mille viimased read pani ALSi põdev Jane kirja telefonis oma ühe jõuetuma sõrmega tippides.

Esitluse paigaks oli tabavalt valitud Swisshoteli 30. korrusel asuv restoran Horisont, sest oli see ju Šveitsi kliinik, kus Jane Paberit otsustas märtsis oma kannatused abistatud enesetapuga lõpetada. Kui tavaliselt on raamatuesitlusel võimalik autoriga rääkida ja temalt autogrammi paluda, siis sel korral võtsid sõna teised, kel oli Jane ja tema raamatu kohta olulist öelda.

Eesti Raamatu tegevjuhi Tiit Treimuthi sõnul sisaldab «#ükskilihaseiliigu» Jane Paberiti mõtteid, mis on kirja pandud viimase kahe aasta jooksul. «Raamat räägib sellest, mida kogeb inimene, kes on ootamatult saanud raske diagnoosi, milleks ei ole valmis ei tema ise, tema lähedased ja nagu kahjuks liiga sageli selgub, pole sellega toime tulemiseks valmis ka ühiskond, riik ja riiklikud struktuurid. Jane erakordne lugu on juba tekitanud ühiskondlikku diskussiooni. Räägitakse surmast, abistatud enesetapust, palliatiivravist ja paljudest muudest inimväärset elu puudutavatest teemadest,» märkis Treimuth.

Kirjastaja avaldas lootust, et see raamat aitab paljusid inimesi täpselt nii nagu Jane seda kirjutades soovis. Et sellest saaksid jõudu need, kes on ise samasuguses olukorras nagu tema ning et sellest leiaks tuge ja mõistmist ka need, kelle lähedane seisab silmitsi väga raske diagnoosiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles