10 huvitavat fakti J.K. Rowlingi kohta

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
J. K. Rowling.
J. K. Rowling. Foto: WJO / ©National Pictures / TopFoto/ Scanpix

Sa võid olla Harry Potteri lugude fänn, aga kui hästi tunned sa nende autorit J.K. Rowlingit? Siin on tema kohta kümme olulist fakti, mis omale kõrva taha panna.

  1. Noorel võluril Harry Potteril ja Rowlingil on sama sünnipäev: 31. juuli.
  2. Majanduslikult on J.K. Rowlingi elus olnud suuri muutusi. Teismelisena elas ta perega küll uhkes häärberis, aga peab seda oma elus väga õnnetuks ajaks, sest suhted isaga olid rasked ja ema jäi raskelt haigeks. Raamatuid hakkas ta kirjutama aga siis, kui oli töötu ja elas riigitoetustest. Viie aastaga sai temast juba multimiljonär.
  3. J.K. Rowling õppis Exeteri Ülikoolis prantsuse keelt ja töötas pärast seda Amnesty Internationalis teadurina.
  4. Rowlingil on diagnoositud kliiniline depressioon, millest ta sai enda sõnul inspiratsiooni Potteri lugudes dementorite kujutamisel. Samuti kannatab kirjanik unetuse käes, milles ta süüdistab harjumust öösiti kirjutada ja lugeda tekste, mille kohta tal on väga tugev oma arvamus.
  5. Esimesed Potteri loo märkmed pani Rowling kirja taskurätile, kui sõitis 1990. aastal rongiga Londonisse. Esimese raamatu «Harry Potter ja tarkade kivi» kirjutas ta kirjutusmasinal ja eelistas töötamiseks Edinburghi kohvikuid. Sageli võttis ta kohvikusse kaasa oma tütre Jessica, kes siis oli veel beebi. Lapse nime võttis ta oma toonaselt suurelt eeskujult Jessica Mitfordilt.
  6. Jessica isa on teleajakirjanik Jorge Arantes, kellega üürikest aega abielus olles elas Rowling Portugalis ja töötas seal inglise keele õpetajana. Kuigi Rowling on nüüd nii heal järjel, et ei peaks päevagi rohkem töötama, ei taha ta kirjutamist jätta, sest püüab töökusega lastele head eeskuju näidata. Nüüdseks on tal veel kaks last teise abikaasa, anestesioloog Neil Murrayga.
  7. Hiljuti tunnistas Rowling ühes intervjuus, et kui läks Murrayga teise abielu jaoks pruutkleiti ostma, pidi end ära maskeerima, et keegi teda ära ei tunneks.
  8. Rowlingi päris eesnimi on Joanne. Initsiaalid J.K. oli kirjastuse ettepanek, et ta oleks autorina anonüümne, sest kardeti, et kui võluri loo autor on naine, ei ole teos populaarne. «K» tuleb tema vanaema eesinimest Kathleen. Selle tulemusena sai Rowling oma esimese fännikirja tüdrukult, kes nimetas teda kirjas «härraks». Pseudonüümi Robert Galbraith all on ta kirjutanud ka teisi romaane.
  9. Potteri esimese raamatu käsikirja lükkasid esilagu tagasi koguni 12 kirjastust. Lõpuks soostus selle avaldama pisike kirjastus Bloomsbury ning autorile maksti välja väike avanss. Keegi ei osanud siis veel arvata, et tegu on tulevikus üleilmselt ühe kõige menukama sarja algusega. Sarja seitsmes raamat «Harry Potter ja surma vägised» purustas müügirekordid ja sellest sai kõige kiiremini müüv raamat läbi aegade.
  10. Rowling on filantroop ja ta on annetanud raha paljudele heategevusasutustele. 10. juunil 2014 annetas ta ka miljon naela Šotimaa iseseisvumise vastasele kampaaniale. 

Allikas: The Telegraph

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles