Amerikanismid itaalia menüüs - Spaghetti bolognese't Itaalias ei tunta!

Copy
Bologna kaste.
Bologna kaste. Foto: salvatore massara / PantherMedia / scanpix

Itaalias on 129 erinevat tüüpi pastat, millest igaühte süüakse vastavate kastmete ja maitsekombinatsioonidega. See on omaette teadus ja rahvuslik uhkus, millele väljaspool Itaaliat ei pöörata pooltki nii palju tähelepanu. Siin on katkend Kärt Vildi raamatust «Minu Itaalia», kirjastuselt Petrone Print.

Itaalias saan üllatuslikult teada, et spaghetti bolognese’t itaalia kokakunst sugugi ei tunnista. Bologna kastet serveeritakse traditsiooniliselt tegelikult tagliatelle tüüpi pastaga. Hetkel, kui legendaarne pastaroog Itaaliast välja reisis, oli spagettide leidmine välisturult ilmselt tõenäolisem ning seetõttu kohandati retsept ümber. Itaalias võib leida soovitud roa restoranimenüüst hoopis ragù alla bolognese nime alt. Ragù tähistab lihahautist ja teine osa nimetusest täpsustab selle valmistamise eripära, mis antud juhul vastab Bologna traditsioonidele. Rooga vaaritatakse suure armastusega vähemalt 8 tundi. Tänaseks on see üks retsepte, mille valmistamise olen omandanud tänu sõpradele ja kokaraamatutele ning olen veendunud, et just koka kannatlikkus, hool ja armastus on ragù retsepti eriliseks salakomponendiks.

Lisaks hoolele, armastusele ja kannatlikkusele läheb sul tarvis:

  • 500 grammi veisehakkliha,
  • 250 grammi seahakkliha,
  • 50 grammi sellerit,
  • 50 grammi sibulat,
  • 50 grammi porgandit,
  • 250 grammi tomatipastat,
  • klaas veini (vali ise, kas punast või valget, sest on neid, kes eelistavad üht ja neid, kes teist),
  • klaas piima (vähem kannatlikud jätavad lisamata), 
  • oliiviõli, 
  • pipart, soola, 
  • 3 liitrit vett.

Võta vaba päev elust, tööst ja lastest ning seo ette köögipõll. Haki porgand, sibul ja seller pisikesteks tükkideks. Kata potipõhi oliiviõliga. Parima tulemuse saamiseks kasuta extra virgin oliiviõli. Lisa juurviljad ja kuumuta umbes kümme minutit madalal tulel (kasutades gaasipliiti nagu üks õige itaalia pereema).

Kui juurviljad on kuldkollased ja potipõhi kuiv, on aeg lisada hakkliha. Lase haududa vähemalt kümme minutit madalal tulel, aeg-ajalt segades. Kui mahlad on aurustunud, lisa klaas veini. Istu maha ja ravi üle jäänud veiniga ärevat kärsitust! Lase lihal haududa madalal kuumusel. Kui potipõhi taas kuivaks on tõmbunud, pane juurde tomatipasta, liiter vett ja pisut soola. Siinkohal sobib kuumust natuke tõsta. Lase kastmel vähemalt tunnike omasoodu podiseda. Varu kannatust! Retsept on alles vaevu poole peal!

Tunni möödudes võid lisada kastmele veel liitri vett ja avada uue veinipudeli. Läinud on jälle tunnike, aeg taas kosutada kastet liitri veega. Lase podiseda tunnike madalal tulel. Hinga kolm korda sisse ja välja, sest süüa ei saa veel niipea. Kui vedelikud on potist täielikult aurustunud, võid viimaks kolmetunnise veevalamise sinnapaika jätta. Maitsesta liha soola ja pipraga ning lisa kastmele piim. Võta taas istet diivanil ja hinga kergemalt – retsept on lõpusirgel. Kui liha on ka piima endasse tõmmanud, on kaste lõpuks ometi valmis!

Serveeri kauaküpsenud liharoog tagliatelle tüüpi pastaga. Ära pastat üle keeda, sest õige pasta on al dente! Naudi ragù’d parmesani ja klaasi punase veiniga.

NB! Peida ketšup külmkapi kõige pimedamasse nurka. Selle lisamist pastale peetakse kulinaarseks kuritööks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles