Ujuv raamatukogu viib lugemist ka Rootsi väikesaartele

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

Rootsis käib juba alates 1953. aastast kaks korda aastas 23 väikesaare juures bokbåten ehk raamatukogulaev, et ka kõige eraldatumate kohtade elanikud saaksid lugemisest rõõmu tunda.

Igal kevadel ja sügisel rendib Rootsi Rahvusraamatukogu nädalaks väikelaeva, laob selle raamatuid täis ja võtab suuna väikesaarte poole. Saareelanikud tagastavad möödunud korral võetud raamatud ja valivad omale poolaastaks uue laari välja, vahendab MNN.

Laevale mahub korraga 3000 raamatut ja laenutamist lihtsustab võimalus raamatuid ette tellida. Bokbåten’il vahetustega töötavate vabatahtlike raamatukoguhoidjate sõnul on kõige menukamad muidugi uued bestsellerid.

Peale laeva on Rootsis ka raamatukogubussid, mis viivad raamatuid eraldatumatesse kogukondadesse. Raamatukogulaeva idee sai alguse vajadusest viia raamatuid kalameestele ja saaretöölistele, kuid teenust laiendati väikesaartel elavate kodanike pärast, kes e-raamatute ja audioraamatute kõrval tahavad ka päris raamatuid kätte võtta.

Paraku ei ole bokbåten’i tulevik kindel, sest on oht, et rahastust vähendatakse ning pikalt kestnud ujuva raamatukogu traditsioon saab otsa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles