Mis on koomiks ja mis on graafiline romaan?

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Caro / Andreas Teich / Scanpix

Suuresti lihtsustatult võib öelda, et kõik piltidena jutustatud lood on koomiksid, kuid kes ütles, et elu peab lihtne olema?

Koomiksid ei ole mõistagi tehtud ainult lastele. Sõnade ja piltide koosmäng on nauditav mis tahes vanuses ja suur osakaal pildikeelel ei pisenda teose kunstilist väärtust. Hoopis vastupidi.

Huvilistel tasub aga omale selgeks teha, mida täpsemalt mõeldakse selle all, kui räägitakse erinevatest koomiksitest.

Koomiks – üldise mõistena tähistab see teost, kus lugu on jutustatud piltidena ja sõnad on asetatud sõnamullidesse. Koomiskid on näiteks kord kuus ilmuv «Miki Hiir» ja nädalalahes ilmuv «Garfield». Koomiks on üldine termin, mille alla saab liigitada kõik pildilood. Väikeste ühe- või kaherealiste koomiksite kohta öeldakse inglise keeles ka comic strip, mille vaste eesti keeles on lihtsalt koomiks.

1985. aastal käis karikaturist Will Eisner koomiksite kohta välja termini sequential art ehk järjestikune kunst, kuid see ei ole suupärane ning ei ole käibele jäänud.

Koomiksiraamat (ingl comic book) – kui koomiksit antakse välja perioodiliselt, nimetatakse seda enamasti koomiksiraamatuks. Samas ei kutsuta niimoodi ühekordselt välja antavaid mahukamaid koomikseid.

Marvel Comiks kirjastaja Stan Lee ja kunstnik John Romita vaatavad "Ämblikmehe" koomiksit Marveli peakontoris New Yorgis.
Marvel Comiks kirjastaja Stan Lee ja kunstnik John Romita vaatavad "Ämblikmehe" koomiksit Marveli peakontoris New Yorgis. Foto: AP / Scanpix

Veebikoomiks – selle mõiste all mõeldakse kõiki koomikseid, mis on originaalselt avaldatud internetis.

Graafiline romaan – seda terminit hakkas esmalt 1964. aastal kasutama koomiksiajaloolane Richard Kyle. 80ndatel hakkasid seda mõistet aktiivsemalt kasutama tuntud karikaturistid ja kunstnikud. Graafiline romaan tähendab romaani, mis on jutustatud pildikeeles. Selle heaks näiteks on Pulitzeri preemia võitnud Art Spiegelmani holokaustiteemaline «Maus» ning Joonas Sildre teos «Kahe heli vahel» Arvo Pärdist.

Näiteks ei peeta graafiliseks romaaniks «Pimeduse rüütli taastulekut», sest algselt ilmusid selle osad perioodiliselt ning üheks raamatuks kokku pandi need alles hiljem. Samas ei ole ka päris vale, kui keegi peaks seda graafiliseks romaaniks nimetama.

Manga – vahel kasutatakse koomiksite kohta ka terminit manga. Selle all mõeldakse koomikseid, mis on loodud Jaapanis. Manga alla kuulub väga suur hulk erinevaid žanreid ja visuaalseid stiile. Sarnaselt mangale öeldakse Korea algupäraga koomiksite kohta manhwa.

Allikas: BookRiot

Copy
Tagasi üles