Miks tuleks lugeda just 15 lehekülge päevas?

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Keegi meist ei vaidle vastu, et lugemine on kasulik. See laiendab sõnavara, avardab silmaringi ja annab uusi teadmisi. Paljud meist arvavad kahjuks, et neil ei ole lugemiseks lihtsalt aega.

Töö, pere ja hobide kõrvalt on raske leida selliseid hetki, et hea raamatuga tundide viisi aega veeta. Probleem aga ongi eelkõige suhtumises, usub dr Naomi S. Baron Washingtoni ülikoolist. Nimelt ei ole kiire elustiiliga inimestel mõtet endale eesmärgiks võtta pikki lugemissessioone, sest lugeda võiks ka vaid 15 lehekülge päevas.

Dr Baron soovitab kindlat väiksemat lugemismahtu, sest see ei nõua suurt pühendumist – pea igaüks jõuab 15 lehekülge läbi lugeda vähem kui poole tunniga. Kui paks raamat jagada mõtteliselt väikesteks osadeks, ei ole selle ettevõtmine ka niivõrd pelutav väljakutse, et tekiks tahtmine lugemisest üldse loobuda, kirjutab Metal Floss.

Veelgi tähtsam on aga see, et kui püstitada endale eesmärgiks iga päev veidi lugeda, kasvab sellest välja harjumus. Nii nagu palju muuga – pilli harjutamisega, trenni tegemisega – on tähtis järjepidevus. Kui näed raamatut, mida tahaksid väga lugeda, kuid mõtled, et sul ei ole selleks praegu nagunii aega, siis võid selle lugemist edasi lükata päevi, kui mitte nädalaid. Pühendudes rutiinile, on sul lihtsam keskenduda teema, tegevusliini ja karakterite mõistmisele. Kindlasti oled märganud, et kui sul on raamat pikaks ajaks pooleli jäänud, on hiljem raske meenutada, millest jutt käib. Iga päev lugedes seda probleemi ei teki.

Teadlase selgitusel on oluline ka endaga kokku lepitud lehekülgede arv, mitte digitaalne tekst. Ta soovitab vältida e-raamatuid ja ekraanilt lugemist, sest vaid päris raamatut kätte võttes on kindel, et mitte miski ei sega teosesse süvenemist. Elektroonilistel seadmetel on palju häirivaid tegureid, mis märkamatult lugemiskogemust häirivad. Lisaks tekib päris raamatut käes hoides teatav saavutustunne, kui loetud leheküljed saab vasakule keerata. Nii on pidev progress kogu aeg näha ja see motiveerib edasi lugema.

Kui sul on väga kiire elu ja kahetsed, et saad vähe lugeda, siis proovi dr Baroni nippi ja võta endale eesmärgiks iga päev vaid 15 lehekülge ära lugeda. See väike väljakutse tasub end ära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles