Cressida Cowell: lastele loovuse õpetamisel on raamatud paremad kui filmid

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Cressida Cowell filmi «Kuidas taltsutada lohet» esilinastusel.
Cressida Cowell filmi «Kuidas taltsutada lohet» esilinastusel. Foto: PHIL McCARTEN / REUTERS / Scanpix

Populaarsete lasteraamatute «Kuidas taltsutada lohet» ja «Olid kord võlurid» autor Cressida Cowell naudib seda, et tema lugejad on eelkõige lapsed. «Lapsed pöörduvad sinu poole nii nagu täiskasvanud seda kunagi ei teeks,» ütleb ta. «See on minu töö juures üks kõige paremaid asju.»

Cressida Cowelli raamatuid on müüdud üle 11 miljoni eksemplari ja neid on tõlgitud 38 eri keelde. Äsja esitati ta Inglismaal Waterstone’i poeketi lastekirjanduse auhinna laureaadiks aastatel 2019-2021. Cowell on järjekorras üheteistkümnes, tema eellane oli viimased kaks aastat Lauren Child.

Olulise rolli puhul avaldas kirjanik kümnepunktilise harta, mis on ühtlasi tegevusnimekiri kaheks järgnevaks aastaks. Sel ajal püüab ta enda sõnul edastada olulisi sõnumeid, mis aitaks arendada laste lugemust ja loovust.

Cressida Cowelli põhikirja järgi on igal lapsel õigus:

  • Lugeda naudingu pärast
  • Pääseda ligi uutele raamatutele koolis, raamatukogus või raamatupoes
  • Saada nõu koolitatud raamatukogutöötajalt või -müüjalt
  • Omada oma raamatut
  • Näha teoses iseenda peegeldust
  • Kuulata, kuidas talle ette loetakse
  • Valida (teatud määral), mida lugeda
  • Olla loominguline vähemalt 15 minutit päevas
  • Käia vähemalt korra aastas kirjanikuga kohtumise üritusel
  • Elada planeedil, kus saab lugeda
Cressida Cowell auhinna väljakuulutamisel oma harta taustal.
Cressida Cowell auhinna väljakuulutamisel oma harta taustal. Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/PA Images

Väljaandele The Guardian intervjuud andes tunnistas autor, et tema ülesanne ei ole lihtsamate killast. Koolide õppekavades ei saa kergekäeliselt muudatusi teha, sest süsteem on keeruline ja eksimustel on rasked tagajärjed.

«Lugemine on meedium, mida me ei tohi kaotada,» sõnas ta. «Mulle meeldivad filmid ja telekas, aga need lähevad võluväel lastele pähe, seevastu raamatud nõuavad pingutust. Raamatud võivad väga kergesti kujutada midagi sellist, mis paneb lapse ennast rumalana tundma – aga kuidas sa saad armastada midagi, mis paneb sind end rumalana tundma?»

Oma peamiseks eesmärgiks peab Cowell laste sütitamist, et nad satuks lugemisest sama suurde vaimustusse kui filmidest ja televiisorist.

Cowell on veendunud, et raamatutes peitub elumuutev võluvägi, mida filmid ei suuda kunagi samal määral edasi anda. Lugemine õpetab lastele tema sõnul empaatiat, loovust ja intelligentsust.

«Filmis juhtuvad asjad seal samas, raamatus juhtuvad asjad sinu peas, see arendab kaastunnet. Loovus – raamat on osaliselt see, mis mina ütlen ja osaliselt see, mis toimub lugeja kujutluses. Filmid on väga kamandavad, näitavad sulle näpuga ära, kuidas miski välja näeb ja mis häält keegi teeb. Intelligentsus on sõnades. Need on kolm võluväge, mille pärast raamatud peavad ellu jääma,» usub Cowell, «sest, taevas hoidku, meil on tänapäeval hädasti vaja kaastundlikke, intelligentseid ja loovaid inimesi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles