Tunned huvi veganluse vastu? Need 10 raamatut aitavad selle maailmaga tutvuda (1)

Copy
Foto: Shutterstock

Eesti Vegan Seltsi juhatuse liige Ireene Viktor tutvustab väärt raamatuid, millest saab veganluse kohta teadmisi ammutada ja oma silmaringi avardada.

«Vegan hooliv ja maitsev elu» 

Autorid Kadri Aavik, Anniina Ljokkoi ja Minna Toots

Sellest käsiraamatust leiad kõik vajaliku veganlusega alustamiseks. Lugeja saab näpunäited, kuidas veganina erinevates olukordades toime tulla, aga ka näiteks ideid selle kohta, kuidas veganist sõpra või pereliiget võõrustada. Raamat sisaldab põhjalikku ülevaadet tervislikust tasakaalustatud taimsest toitumisest ning lõpupoole saab katsetada ahvatlevaid retsepte. Sõna antakse arstile ja toitumisspetsialistile ning lugeda saab inspireerivaid intervjuusid mitmete Eesti veganitega. 2015. aastal ilmunud raamat on küll tänaseks läbi müüdud, aga kuni ühtegi uut veganeluviisi kajastavat raamatut veel eesti keeles ilmunud ei ole, tasub seda kindlasti raamatukogudest laenutada. 

«Meat Logic»

Autor Charles Horn

Kui sa veganluses veel kindel pole ja arvad, et arvestada tuleks ka taimede tunnetega ning muretsed, mis juhtub veganitega üksikule saarele sattudes, siis tasub see õhuke raamatuke läbi lugeda. Seda tasub tegelikult lugeda ka siis, kui juba oled vegan, et oskuslikult nendele pisut kiuslikele küsimustele vastata. Peale selle läbilugemist ei ole mitte mingisugust võimalust enam moraalsest aspektist vaadatuna loomade söömist õigustada. Kõikvõimalikud vastuväited (ka kõige absurdsemad) lükatakse loogilise arutlemise tulemusena ümber. Lühike ja tabav lugemine. 

«Kuidas mitte haigestuda»

Autorid Michael Greger, Gene Stone

Dr Michael Greger loeb igal aastal läbi kõik toitumisega seotud ingliskeelsed teadusartiklid. Olulisematest uuringutest ja avastustest teeb ta lühikese videokokkuvõtte ning paneb need üles tasuta leheküljele nutritionfacts.org. Sellest portaalist leiab üle 1000 toitumisega seotud video. Aastate jooksul tuhandeid uuringuid analüüsinuna on ta veendunud, et paljusid tänapäeva kroonilisi haigusi (nt südamehaigused, kõrgvererõhktõbi, II-grupi diabeet, teatud vähivormid) on võimalik ennetada ja tervenemisele pöörata tervisliku taimse toitumise abil. Just sellest tema põhjalik raamat räägibki. See sobib lugemiseks nii tervishoiutöötajatele kui ka kõigile teistele, kes soovivad tervislike eluviisidega algust teha. 

«Taimsed õhtusöögid» ja «Taimsed magustoidud»

Autor Sandra Vungi

Mõlemast kokaraamatust leiab palju lihtsaid ja taskukohaseid taimseid retsepte armastatud klassikutest uute katsetusteni, suppidest kotlettideni, pannkookidest tortideni. Õhtusöökide raamatus abistavad lugejat ka taimsed nädalamenüüd ja poenimekirjad. Magustoitude raamatus õpetatakse valmistama muuhulgas veganversioonis Napoleoni kooki, rummipalle ja rullbiskviiti. Nende toitude valmistamisega saavad hakkama isegi algajad ja köögikauged veganlusehuvilised.

Vegankoka Gaz Oakley toidud.
Vegankoka Gaz Oakley toidud. Foto: SWNS.com / SWNS.com

«Bosh!»

Autorid Henry Firth ja Ian Theasby

Tegemist on enimmüüdud vegan kokaraamatuga Ühendkuningriigis, mis jõudis 2018. aastal ka mitmete edetapelite tippu. Maitsemeeli vallutavad mitmekülgsed retseptid, milleks on inspiratsiooni saadud üle maailma. Armastad Itaalia või India kööki? Soovid proovida hispaania- või hiinapäraseid maitsed? Tahad korraldada mõnusat grillpidu? Või valmistada mõnda tervislikku salatit? Aga palun! Boonusena õpetatakse tegema veganversioonis kokteile. 

«Väikesed veganid» ja «Väikeste veganite lemmiktoidud»

Autor Anniina Ljokkoi

«Väikesed veganid» on positiivne ja julgustav raamat veganperedele ning on samas kasulik lugemine ka nende sugulastele ja sõpradele. Raamatust leiab nippe sellest, kuidas väikeste veganite menüüd planeerida nii, et see oleks läbimõeldud ja mitmekülgne. Nõuandeid jagatakse ka raseduse ja imetamise ajaks. Sõna saavad toitumisnõustaja ning meditsiiiniõde. Ka väikestel veganitel endil lastakse vahvalt oma mõtteid avaldada. 

«Väikeste veganite lemmiktoidud» on aga värviküllane kokaraamat, mille abil saab oma teadmised praktikasse panna ning pere pisimatele toitu valmistama hakata. Sealt saab nõu püreetoitudega alustamiseks, näputoitudega katsetamiseks ja juba natuke suurema põngerja toidulaua põnevaks muutmiseks. Retseptid sobivad hästi ka mittevegan peredele, kes soovivad oma laste toidulauda tervislikumaks muuta. 

«Millennial Vegan»

Autor Casey T. Taft

Raamat noorele veganile, kust leiab nõu ja abi mittevegan maailmas hakkamasaamiseks. Räägitakse sellest, mida teha, kui tunned ennast veganina üksikuna, kuidas saada hakkama (kooli)kiusamisega, kuidas suhelda lähedastega, kes veganlust heaks ei kiida, aga ka sellest, kuidas armuelus mitteveganist partneriga toime tulla. Samuti kajastatakse toitumishäirete teemat ning antakse ülevaade traumadest, läbipõlemisest ja teistest emotsionaalsetest katsumustest, mis veganeid ees oodata võivad.

«Mida kala teab»

Autor Jonathan Balcombe

Raamatu autor ja tuntud loomade käitumise uurija Jonathan Balcombe on ise vegan, aga veganlusest selles raamatus tegelikult juttu pole. Kuid kuna veganluse aluseks on loomade austamine ja nende vastu suunatud vägivalla lõpetamine, sobib see silmiavav teos lugemiseks ka igale veganist loomasõbrale. Raamatust tutvustatakse meile kalade imepärast ja mitmekülgset elu. Saame teada, et kalad armastavad massaaži, neile meeldib mängida ja õppida ning nad naudivad muusikat. Purustatud saavad paljud kalade kohta käivad müüdid, näiteks see, et neil on lühike mälu. Kalad ei ole mitte pelgalt elus, vaid neil on elud, näitab Balcombe meile oma põnevas teoses. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles