Mida kujutab endast vaikne raamatuklubi?

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Raamatuklubide kontsept on lihtne – lugemissõbrad loevad kokku lepitud teose läbi, saavad kokku ja arutavad loetu üle. Neile, kelle jaoks ajaline piirang või sund rääkida on liig, võib sobida uus alternatiiv, vaikne raamatuklubi.

Torontos on loodud vaikne raamatukogu just sellistele introvertidele, kes armastavad lugemist, aga rääkimist mitte nii väga. Klubi looja Vicki Ziegleri sõnul saab vaikne raamatuklubi kokku mõnes avalikus kohas, tavaliselt kuskil kohvikus, ja igaüks võtab kaasa raamatu, mida ta parasjagu loeb. Teos võib olla mis tahes formaadis ja kuigi enamasti on selleks päris raamatud, eelistavad mõned klubilised ka e-raamatuid või audioraamatuid.

«Esimene pool tundi kuni tund aega tutvustavad kõik ringis lühidalt seda, mida nad on hiljuti lugenud ja mida nad plaanivad vaikse lugemisperioodi ajal lugeda. Seejärel pühendume tunniks ajaks täielikus vaikuses segamatule ja häirimatule lugemisele,» selgitas Ziegler väljaandele CBC.

Kui tund hakkab läbi saama, annab keegi lauale koputades märku, et aeg on otsas. Seejärel jäävad lugejad tavaliselt mõneks ajaks veel omavahel juttu ajama, et raamatutest rääkida.

Pinget ei ole

«Pinget ei ole mitmes mõttes. Keegi ei pea üritust juhtima. Igaüks võib lugeda seda, mida ta tahab. Kokkusaamile ei eelne mingit ettevalmistust. Kokku lepitud ajal võtad oma raamatu kaasa ja siis loedki seda,» rääkis Ziegler, keda ennast huvitab enim see, mida teised loevad. Vaikse raamatuklubi idee tekkis tal soovist teistelt eeskuju saades oma lugemise mugavusstooni avardada.

«Traditsioonilistes raamatuklubides võidakse minna mõnd raamatut või žanrit uurides väga sügavale. Aga kui sulle ei meeldi see raamat, mis välja valiti, siis tunned survet selleks ette valmistuda või võivad sind pelutada teised klubiliikmed. See võib lugemismõnu rikkuda,» lisas ta.

Ziegler soovitab vaikse raamatuklubiga alustada näiteks sõprade ringis või naabritega, kes saaks aeg-ajalt kohtuda mõnes kohalikus kohvikus või ka baaris. Kui laud kinni panna, ei tohiks vaikselt lugevad kliendid kedagi segada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles