Huvitav fakt, mida paljud Maya Angelou kohta ei tea

Copy
Maya Angelou
Maya Angelou Foto: GP/MPI/Capital Pictures / Scanpix

Kuulus Ameerika poeet Maya Angelou (1928-2014) oli väga huvitav inimene põneva elulooga. Teismeeas sai Angeloust esimene mustanahaline naissoost trammijuht San Franciscos.

1940ndatel oli Maya Angeloul kindel plaan hakata trammijuhiks. 2013. aastal rääkis ta telesaates Oprah Winfreyle, et nägi tänaval naissoost trammijuhte, kel olid vahvad vööd peal. «Neil olid mütsid ja liibuvad jakid. Mulle meeldisid nende vormid,» rääkis poeet. «Ma ütlesin, seda tööd ma tahan teha.»

Võttis veidi aega ja tänu ema julgustamisele saigi Maya Angeloust trammijuht. Ühtlasi oli ta esimene tumedanahaline naissoost trammijuht, kes San Franciscos tööle võeti. See ei juhtunud aga niisama lihtsalt.

«Ma läksin kohale, et avaldust üle anda, kuid nad ei võtnud mind isegi vastu,» meenutas ta. «Ma läksin tagasi ema juurde ja ütlesin, et nad ei lubanud mul isegi kandideerida. Ema küsis, et kas sa tead, miks. Vastasin: «Jah, sest ma olen neeger.» Ema küsis, kas ma tõesti tahan seda tööd ja kui ma vastasin jaatavalt, siis ta ütles, et ma läheksin ja võtaksin selle.»

Ema soovitas tütrel iga päev vastuvõtus istuda ja oodata. «Mine iga päev kohale enne, kui sekretärid tööle tulevad ja loe oma suuri Vene raamatuid,» soovitas ema. «Istu, kuni nad töölt ära lähevad.»

Angelou võttiski oma Dostojevski teosed kaasa ja luges ooteruumis iga päev kuni kaks nädalat. «Kahe nädala pärast tuli kontorist välja üks mees ja ütles: «Tule siia. Miks sa seda tööd tahad?»»

Angelou vastas otse, et talle meeldivad trammijuhtide vormirõivad ja talle meeldivad inimesed. Nii saigi ta töö omale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles