Soome Instituudi raamatuklubis võetakse ette Laila Hirvisaari «Mina, Katariina»

Copy
Foto: Shutterstock

12. septembril kell 17.30 toimub Tartus Soome Instituudis hooaja esimene raamatuklubi, kus arutletakse Laila Hirvisaari romaani «Mina, Katariina» üle.

Rohkete auhindadega pärjatud soome kirjanik Laila Hirvisaari tõi dramaturgina 1996. aastal Soome Rahvusteatris lavale näidendi «Katariina Suur», kuid Katariina, valitsejanna ja naise, vastuolulise isiksuse teema jäi kirjaniku mõtetesse kummitama ja uurimustöö jätkus. Selle tulemusena ilmuski 2011. aastal romaan «Mina, Katariina» (eesti keeles 2013).

Vähe on neid mineviku riigitegelasi, kes oleks ajaloolasi ja biograafe samavõrra köitnud kui Katariina II. Lisaks oma filosoofikalduvustele ja tuntusele valgustatud monarhina oli Katariina ka oma ajas arvestatav kirjanik. Viiburis 1938. aastal sündinud Soome kirjanikku Laila Hirvisaarit (kuni 2004. aastani Laila Hietamies) on Katariina kuju huvitanud juba aastakümneid, ta on selle teemaga põhjalikult tegelenud, selle kohta aukartustärataval hulgal kirjandust läbi töötanud ja Katariinaga seotud paikades tolle erakordse isiksuse üle mõtisklenud.

Raamatuklubi vestlus toimub eesti keeles. Arutelu juhib tõlkija, toimetaja ja soome kirjanduse asjatundja Heidi Iivari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles