Kirjanik Sergei Dovlatovi mälestusmärk tuleb Kanuti aeda

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Pilt Sergei Dovlatovi majamuuseumi seinal Pihkvas.
Pilt Sergei Dovlatovi majamuuseumi seinal Pihkvas. Foto: ALEXEI DANICHEV / RIA NOVOSTI /Scanpix

Kirjanik Sergei Dovlatovile 80. sünniaastapäevaks 2021. aastal püstitatava mälestusmärgi asukoht saab olema Kanuti aed.

Mälestusmärgi rajamiseks moodustatud ajutise komisjoni esimees, Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsev märkis, et komisjon pidas mälestusmärgi asukohana Kanuti aeda kõige sobivamaks mitmel põhjusel. «Esiteks, asub seal juba ühe vene kirjanduse suurkuju – Fjodor Dostojevski monument, kes oli ühtlasi Dovlatovi üks lemmikkirjanikke. Lisaks kõnetab valitud asukoht nii Tallinna eesti ja vene kogukonda kui ka meie väliskülalisi. Dovlatov oli maailmakodanik ja Tallinn oli üks kolmest tähtsaimast linnast tema elus,» rääkis Belobrovtsev. «Tallinna linnaplaneerimise amet ning Tallinna keskkonna- ja kommunaalamet koostöös töötavad välja mälestusmärgi täpsema asukoha, et see moodustaks nii ajaloolise pargiala, Vene Kultuurikeskuse hoone kui ka pargis asuva Dostojevski monumendiga harmoonilise terviku. Ideekonkursi  mälestusmärgi leidmiseks plaanime välja kuulutada 2020. aasta varakevadel.»

Kirjanik Sergei Dovlatovile mälestusmärgi rajamiseks andis linnavalitsusele ülesande Tallinna linnavolikogu 5. oktoobril 2017. Uuema vene kirjanduse üks värvikamaid esindajaid Sergei Dovlatov elas aastatel 1972–1975 Tallinnas, kus tegi kaastööd siinsele venekeelsele ajalehele Sovetskaja Estonija.

Eestis viibimise ajal keelas KGB Dovlatovi esimese raamatu «Viis nurka» avaldamise. Sellest hoolimata kujunes Dovlatov just Tallinnas professionaalseks kirjanikuks. 2014. aastal anti ühele New Yorkis asuvale tänavale Sergei Dovlatovi nimi ning 2016. aastal avati Peterburis talle pühendatud monument. Tallinnas on toimunud juba viis korda Dovlatovi päevad. Kodanikualgatuse korras on Sergei Dovlatovi tollasesse elukohta Tallinnas (Vabriku tn 41) paigaldatud tema mälestuseks kaks mälestustahvlit.

3. septembril 2021. aastal saaks Sergei Dovlatov 80-aastaseks.

Ajutise komisjoni, mille koosseisus on esindatud ka kirjaniku USAs elava pere liikmed, kutsub kokku ja tema tööd korraldab Tallinna linnaplaneerimise amet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles