Bea Johnson õpetab eestlastele viit sammu, kuidas elada prügivabalt

Copy
Kahuku, Hawaii.
Kahuku, Hawaii. Foto: AP / Scanpix

17. septembril külastab Eestit jäätmeteta elustiili eestkõneleja Bea Johnson, et tutvustada siin oma raamatut «Jäätmeteta kodu. Kuidas elada prügivabalt?», mis on nüüd saadaval ka eesti keeles.

Kogu maailmas on aina aktuaalsemaks muutunud plastiku, pakendite ja muude jäätmete (sorteerimise) teema. Mõistagi on probleem tõsine ja see puudutab meid kõiki: samamoodi jätkates enam edasi minna ei saa. Kuid selleks, et muutusi näha, tuleb ise eeskuju olla ja muutustega algust teha.   

Bea Johnson sai üle maailma tuntuks pärast seda, kui ta vähendas oma neljaliikmelise pere aastase prügikoguse ühe liitrini. See oli aastal 2008 ja sellest ajast alates on Bea olnud jäätmeteta elustiili eestkõneleja. Tema raamatut on nüüdseks tõlgitud rohkem kui 25 keelde ning ta on käinud 65 riigis rääkimas oma kogemusest, kuidas liikuda prügivaba elustiili poole.

Oma raamatus «Jäätmeteta kodu. Kuidas elada prügivabalt?» jagab Bea Johnson nippe ja ideid, kuidas oma elu lihtsustada ja elada keskkonnasäästlikumalt, kuidas liikuda samm-sammult jäätmeteta eluviisi poole, säästa raha ja aega ning saavutada helgem tulevik nii oma perele kui keskkonnale. Kohtumisõhtul inspireerib ta kuulajaid oma elustiili muutma ja annab praktilisi näpunäiteid, kuidas seda teha.

Bea Johnson ütleb,  et jäätmete vähendamine majapidamises on üsna lihtne, kui järgid neid viit lihtsat sammu (5 K-d):

Samm 1: keeldu (sellest, mida sa ei vaja)!

Samm 2: kärbi (seda, mida sa ei vaja ja millest ei saa keelduda)!

Samm 3: korduskasuta (seda, mida tarbid ning millest ei saa keelduda ega loobuda)!

Samm 4: käitle, taaskasuta (seda, mille puhul ei saa keelduda, kärpida ega korduvkasutada)!

Samm 5: komposteeri!

Eesti keeles ilmunud «Jäätmeteta kodu. Kuidas elada prügivabalt?» on praeguses kirjastamismaailmas väga eriline, sest on toodetud algusest lõpuni loodusele mõeldes. Nimelt on see raamat trükitud 100 protsenti taaskasutatud paberile. Lisaks sellele on «Jäätmeteta kodu» sisuplokid köidetud käsitsi Eesti Trüki- ja Paberimuuseumis vanade raamatukaante vahele. See tähendab, et igal kõvas köites raamatul on isemoodi kaaned. Nii on iga raamat omanäoline ja kordumatu ning mis kõige tähtsam – loodussõbralik.

Bea Johnson «Jäätmeteta kodu. Kuidas elada prügivabalt?»
Bea Johnson «Jäätmeteta kodu. Kuidas elada prügivabalt?» Foto: Helios

Kohtumisõhtu Bea Johnsoniga toimub 17. septembril kell 17.30 Viru Keskuse Rahva Raamatus.

Helios Kirjastus tegutseb alates 2009. aastast ning annab välja nii algupärast kui tõlkekirjandust: peamise osa kirjastuse valikust moodustab ilu- ja aimekirjandus, laste- ja noortekirjandus, terviseteemad ja ristsõnad. Helios Kirjastus on välja andnud näiteks ülimenukad Paula Hawkinsi «Tüdruk rongis», Michelle Obama «Minu lugu», Norman Ohleri «Patsient A. Uimastid Kolmandas Reichis», Tapio A. M. Saarelaineni «Valge snaiper», Jonas Bonnieri «Helikopterirööv» ja Leonid Mletšini «KGB kirjutamata ajalugu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles