Emotsionaalne avastus: naine leidis kasutatud raamatu vahelt foto oma isast

Copy
Jane Thurnell-Read leitud raamatuga.
Jane Thurnell-Read leitud raamatuga. Foto: Devon Live / SWNS / Scanpix

Jane Thurnell-Read töötab Inglismaal Devonis vabatahtlikuna kasutatud raamatute poes, kus ta muuhulgas sorteerib poele annetatud raamatuid. Ühel päeval tabas naist ajaloolist raamatut lehitsedes suur üllatus, kui ühelt fotolt tema isa talle vastu vaatas.

Jane Thurnell-Readi isa osales Teise maailmasõja ajal Jäämerel suures konvoilahingus ja jäi ellu. Ta suri 46-aastaselt. Isa ei rääkinud tütrele sõjas toimunust mitte midagi, mistõttu jäi see ajajärk oma isa elust naisele suureks mõistatuseks.

Richard Woodmani teos «Arctic Convoys 1941–1945».
Richard Woodmani teos «Arctic Convoys 1941–1945». Foto: Devon Live / SWNS / Scanpix

Jane’il on alati olnud suur huvi konvoide vastu ja ta on lugenud sel teemal palju raamatuid. Sorteerides poes kasutatud raamatuid leidis ta teose, mille kaanel oli mainitud Arktika konvoisid. Kuna Jane ei olnud seda veel lugenud, otsustas ta raamatu ise ära osta. Kodus raamatut lehitsedes tabas teda suur üllatus. Raamatu keskel oli hulk pilte, kus ta tundis ära oma isa laeva. Paar lehekülge edasi oli aga pilt meeskonnast, kus teiste seas oli ka isa näha.

«See oli väga emotsionaalne – väga-väga emotsionaalne,» ütles Jane väljaandele Devon Live. «Ma ei suutnud seda uskuda.»

Naine tegi leiust pilti ja saatis selle nii oma vennale kui poegadele, et neilt kinnitust sada. Fotol oli tõepoolest tema isa William, kes jättis oma sõjakogemused enda teada.

«Asi on selles, et isa ei rääkinud sellest mitte kunagi,» selgitas Jane, miks leid teda niivõrd tugevalt vapustas. «Enne seda, kui ta suri, võtsid temaga ühendust mitu kirjanikku, kes tahtsid talle sõja kohta küsimusi esitada, aga isa vastas neile alati eitavalt. Ma arvan, et nii nagu paljudele teistele, mõjus juhtunu ka talle väga traumeerivalt ja tema jaoks oli parem sellest mitte rääkida. Minul on aga seetõttu just suurem huvi konvoide vastu olnud.»

Pilt raamatust.
Pilt raamatust. Foto: Devon Live / SWNS / Scanpix
Copy

Märksõnad

Tagasi üles