Esitletakse kahele Eesti suurimale kunstikollektsionäärile pühendatud raamatuid

Copy
Mikkeli muuseum.
Mikkeli muuseum. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Kolmapäeval, 23. oktoobril, kell 17 toimub Mikkeli muuseumis kahele Eesti 20. sajandi suurimale kollektsionäärile pühendatud raamatute esitlus. «Alfred Rõude. Missiooniga kollektsionäär» on esimene põhjalik ülevaade silmapaistva, kuid peaaegu unustatud kollektsionääri eluteest ja kogu kujunemisest. Teine raamat, «Mikkeli muuseum», annab ülevaate Johannes Mikkeli kollektsioonist ja tutvustab lähemalt kogu tähtsamaid teoseid.

Eesti ühe suurima kunstikollektsionääri Alfred Rõude (1896–1968) missiooniks elus oli koguda Eesti kaasaegse ja väiksemas mahus ka varasema, sh baltisaksa kunsti paremikku. Tema kollektsioon sai alguse 1926. aastal ning tänu erudeeritusele ja heale maitsele valis ta oma kogusse tähtteoseid, kuid huvitus ka visanditest ja etüüdidest, mis aitavad mõista loomeprotsessi. Ühtaegu toetasid tema ostud ja tellimused kunstnikke majanduslikult. Eriti tähtis oli tema roll suurima eesti graafiku Eduard Wiiralti toetamisel ja pärandi säilimisel.

Alates 1979. aastast kuulub Rõude kogu enamik, üle 12 000 teose (sh üle 2800 Eduard Wiiraltilt estambi ja joonistuse) Eesti Kunstimuuseumile ning mitmed neist on Kumu kunstimuuseumi Eesti kunsti püsiväljapanekus.

«Alfred Rõude. Missiooniga kollektsionäär»
«Alfred Rõude. Missiooniga kollektsionäär» Foto: Raamat

Alfred Rõude isikuarhiivi materjale koondav rikkalikult illustreeritud raamat «Alfred Rõude. Missiooniga kollektsionäär» on esimene kollektsionääri ja tema kogu süvitsi käsitlev väljaanne. Tegemist on osaga Eesti Kunstimuuseumi 100. aastapäevale pühendatud programmist, sest juubeliaasta raames on muuseumikogude ajalugu võetud üheks tähtsamaks fookusteemaks. Raamat ilmub Eesti Kunstimuuseumi arhiivitrükiste sarjas. See toetub Rõude kirjapandud mälestuskatketele ja mõtisklustele, reisi- ja kogumispäevikutele, kirjadele ja temaga seotud dokumentidele. Need materjalid võimaldavad heita pilgu Rõude nii mõnegi ootamatu kurviga eluteele kui ka tema rikka ja huvitava sisemaailmaga isiksusele. Raamatu autor on näituse kuraator kunstiajaloolane Anu Allikvee.

Teine tutvustamisele tulev raamat on Mikkeli muuseumi juht, mis tutvustab nii Johannes Mikkeli kollektsiooni paremikku kui annab ka ülevaate kollektsionääri isikust ja Mikkeli muuseumist kui Eesti Kunstimuuseumi erakogudele pühendatud filiaalist tervikuna.

«Mikkeli muuseum».
«Mikkeli muuseum». Foto: Raamat

Johannes Mikkel oli üks olulisemaid Eesti kunstikogujaid. Tema mahukas kunstikogu sisaldab Lääne-Euroopa vanemat maalikunsti ja graafikat, Euroopa, Vene ja Idamaade keraamikat ning vähemal määral ajaloolist mööblit ja Eesti kunsti. Mikkel ei juhindunud kindlatest koolkondlikest ega žanrilistest eelistustest, vaid koondas enda ümber kõike vana, väärikat ja kaunist. Mikkeli kunstikogu on väärtuslik ajastu dokument ‒ katse säilitada esemete kaudu ajaloolist mälu ja kujundada seda vastavalt koguja isiklikele arusaamadele ja soovidele.

Esitluse programm:

  • Kell 17.00 raamatute esitlus, raamatuid tutvustavad autorid Anu Allikvee ja Greta Koppel.
  • Kell 18 ringkäik kuraatori Anu Allikveega näitusel «Alfred Rõude. Missiooniga kollektsionäär». Samal ajal saab tutvuda ka Johannes Mikkeli koguga muuseumi püsiekspositsioonis teisel korrusel. Kollektsiooni kuuluvatest teostest ja nendega seotud uurimustest räägib Mikkeli muuseumi kuraator Greta Koppel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles