Kaasaegne raamat intiimtervisest, mida eesti naistel oli juba ammu vaja

, Ämmaemand ja koolitaja
Copy
Foto: Shutterstock

Ühel septembrikuu õhtul helises mu telefon. Helistati «Koolibri» kirjastusest ja pakuti võimalust vaadata konsultandi pilguga üle Lara Brideni raamatu «Period Repair Manual» eestikeelne tõlge. Olin üsna kõhklev, palusin aega otsustamiseks ja tutvumiseks mõnd peatükki raamatust. «Hmm … manuaal on ju kasutusjuhend,» mõtlesin ma. «Kuidas seda menstruaaltsüklit siis targemini kasutada?»

«Paremate päevade käsiraamat. Kõik, mida naine peaks teadma hormoonide, menstruaaltsükli ja rasestumisvastaste meetodite kohta». Autor Lara Briden, tõlkinud Helina Savi, konsulteerinud Ingrid Kaoküla.
«Paremate päevade käsiraamat. Kõik, mida naine peaks teadma hormoonide, menstruaaltsükli ja rasestumisvastaste meetodite kohta». Autor Lara Briden, tõlkinud Helina Savi, konsulteerinud Ingrid Kaoküla. Foto: Raamat

Pikka aega on kõike, mis puudutab naise tsüklit, peetud tabuteemaks, millest rääkimine võiks huvi pakkuda vaid paarikümnele naistearstile ja ämmaemandale. Aga kuidas nii? Pooled maailma inimesed on naissoost ja see puudutab ometi neid kõiki! See peaks kõnetama nii teismelisi tüdrukuid, kelle tsükkel on alles välja kujunemas, kui ka naisi, kes oma viljakas eas on pidevas mures oma «päevade» pärast, sõltumata sellest, kas nad parasjagu loodavad või hoopis kardavad näha kahte triipu rasedustestil. Aga see puudutab ka kuldses keskeas naisi, kes on jõudnud salapärasesse ja kardetud premenopausi koos kõigi kehaliste muutustega, mida üleminekuaastad kaasa toovad.

Olen olnud ämmaemand üle 30 aasta, sellest rohkem kui kümme aastat olen toimetanud ühe tuntud naiste tervise- ja pereteemalise veebilehe «Küsi nõu» rubriiki. Viimase kümne aasta jooksul olen õpetanud naise reproduktiivtervise ja füsioloogia ainet massööridele, terapeutidele ja sünnitoetajatele. Õpetamis- ja nõustamistööks olen kogunud teadmisi ja materjale lausa artikkel artikli haaval, sest eesti keeles ei ole seni sellist raamatut, mis kaasaaegselt, ammendavalt, aga lihtsas ja arusaadavas keeles käsitleks intiimtervist naise enda vaatekohast.

Iga järgnev rida, mida mulle tutvumiseks saadetud peatükkidest lugesin, muutis mind üha rõõmsamaks – seal oli kõik see, mida juba teadsin, ja rohkemgi veel! Naise hormoone on alati peetud nii keerukaks ja nende toimimist nõnda müstiliseks, et sellest ei olegi võimalik kõigil aru saada. Aga just sellega on Lara Briden hakkama saanud. Mõistnud kuni raku tasemeni välja, miks ja kuidas naise keha toimib, ning jaganud oma teadmisi ja kogemust lugejatega.

Raamat täis küsimusi ja vastuseid

Miks päevad hilinevad? Kui palju verd on menstruatsiooni ajal liiga palju? Miks toimuvad menstruatsioonid liiga tihti? Kuidas tulla toime peavalude, akne, rindade helluse, meeleolumuutuste ja isudega, mis tabavad naisi viimastel päevadel enne menstruatsiooni algust? Kuidas mõjutab naise elu, tervist, enesetunnet ja viljakust endometrioos, polütsüstiliste munasarjade sündroom või adenomüoos? Kuidas mõjutavad tehislikud hormoonid rasestumisvastastes vahendites naise tervist ja kuidas hoiduda soovimatust rasedusest nii, et keha oma hormoonid alles jääksid? Kuidas taastada loomulik menstruaaltsükkel pärast pillide kasutamise lõpetamist? Need ja paljud teised küsimused saavad raamatus vastuse.

Lisaks leiab lugeja iga teema juures praktilisi soovitusi, kuidas elustiili ja toiduvalikuid muutes end oma kehas hästi tunda. Nagu autor ise ütleb: «Sul on õigus kergelt kulgevateks päevadeks. Valuta, suure verekoguseta, premenstruaalse sündroomita. See on võimalik.»

Kui elada oma kehaga kooskõlas ja panna tähele oma keha märguandeid, siis toetavad naise oma keha poolt toodetud hormoonid teda igas vanuses. Hormoonid ei ole nuhtlus, vaid õnnistus. Hormoonid panevad naha, silmad ja juuksed särama, muudavad luud tugevaks, aitavad olla rahulik ja keskendunud, omada parasjagu seksuaaliha, õhtuti uinuda, püsida tervislikus kaalus ja veel paljut muud. Lara Brideni raamat koondab kõik need teadmised kokku, aidates näha naist ja tema tervist ühe tervikuna.

Kena küll, aga kas see on ka tõsi?

Üks üsna intrigeeriv peatükk on «Mida küsida oma arstilt?». Loodan, et see ei tekita kolleegide hulgas pahameelt, vaid vastupidi – aitab naistearstidel ja ämmaemandatel oma patsientide probleeme paremini vaagida ning nende küsimustele vastata. Kuigi olen oma töö ja huvi tõttu naise tervise ja füsioloogia suhtes keskmisest lugejast teadlikum, oli ka mulle selles raamatus palju uut ja rohkesti ahaa-elamusi. Aga tundsin ka kurbust, et ma seda kõike varem ei teadnud. Nii iseenda kui paljude-paljude teiste naiste pärast, kes on oma muredega elu jooksul minu poole pöördunud.

Kuna raamat sisaldab rohkesti väiteid ja soovitusi, mis erinevad nendest, mida me tavapäraselt meedikutena naistele jagame, siis tekib õigustatud küsimus: kena küll, aga kas see kõik on ka tõsi? Teades, et sellised küsimused tekivad, on Briden oma raamatus viidanud rohkem kui 400 uurimusele ja teadusartiklile, mis tema väiteid kinnitavad või toetavad. Kui mõni soovitus põhineb vaid tema isiklikul kliinilisel kogemusel oma tuhandete patsientide ravimisel, siis on selle juures ka öeldud, et veel puuduvad uurimused, mis seda väidet kinnitaksid.

Armsad naised ja tüdrukud! Lugege ja kasutage selle raamatu nõuandeid! Olge terved ning tundke end oma kehas mõnusalt kõigil päevadel kuus ja kõigil aastatel oma elus. 1970. ja 1980. aastatel tõid revolutsiooni eesti naiste seksuaal- ja intiimtervise alastesse teadmistesse elumuutvad raamatud «Avameelselt abielust» ja «Tütarlapsest sirgub naine». Neid raamatuid lugesid kõik. Usun, et Lara Brideni «Paremate päevade käsiraamat» on sama oluline või isegi veel olulisem teos 21. sajandi enese- ja terviseteadlikule naisele.

Artikkel ilmus esmakordselt Eesti Kirjastuste liidu ajalehes «Raamat».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles