Jesper Parve: ma ei ole ravitseja, ma ei ole psühholoog ega ka guru. Olen lihtsalt tavaline mees

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Hiiumaa Vabakooli üks eestvedaja Jesper Parve
Hiiumaa Vabakooli üks eestvedaja Jesper Parve Foto: Eero Vabamägi

Jersper Parvelt on ilmunud juba neljas raamat. «Elu kutse» on sarja «Mees» kolmas osa, mis autori sõnul on eelkõige julgusest ja eneseotsingutest.

Jesper Parve «Mees 3. Elu Kutse».
Jesper Parve «Mees 3. Elu Kutse». Foto: Raamat

Kellele on teie triloogia kirjutatud, on see ainult meestele või võivad naisedki sealt midagi huvitavat kõrva taha panna?

Huvitaval kombel arvatakse jah et «MEES» raamatud on mõeldud meestele, kuid ei. Kõik kolm on väga universaalsed, mis tähendab seda, et neid võivad lugeda kõik. Noored, vanad, mehed, naised, vanaemad ja vanaisad. Igaüks leiab kindlasti sealt endale mõne mõtte, mis ehk aitab natukenegi muuta lugejat julgemaks ja rõõmsamaks. Just selles mõttes, et tegelikult oma südames ma ju nii soovin, et inimesed oleksid julgemad oma nõudmistes, tahtmistes, küsimistes ja tegutsemistes. Samuti ka oma suhetes ja armastuses. Et neil oleks julgust endale otsa ning sealt edasi ka iseenda sisse vaadata. 

Millest on raamatus juttu?

Mees triloogia viimane raamat ongi eelkõige raamat julgusest. Julgusest muuta asju, kui sa ei ole rahul sellega, kus oled praegu. See võib olla väga vabalt paljudele inimestele viimaseks teoseks, mida nad loevad just sellel mõttetul töökohal, kus praegu rahulolematult töötunde õhtusse saadetakse. Või just selles mitte kuhugi viivas suhtes, kus nad on. Või just selles negatiivse energiaga elukohas, kus praegu elatakse. Või just sellises halvas kehalises vormis, nagu ta on.  

Mille poolest erineb see teie varasematest raamatutest?

Mu esimene «Mees» raamat oli sellest, kuidas ehk ennast kriisidest läbi vedada ja elule uus suund anda. Teine «Mees» raamat rohkem suhetest ja pereelust, kuid kolmas on eelkõige raamat sellest, kuidas julgedes teha asju omamoodi, võib sind saata väga suur edu. Raamat on sellest, mis on toimunud tegelikult viimased kolm ja pool aastat, peale seda kui tulime perega tagasi Bali saarelt ja ma pidin alustama oma elu põhimõtteliselt nullist. Sest päris lugusid, et kuidas ma olen seal, kus ma olen praeguseks, teatakse väga vähe. Teatakse, et järsku ilmus kuskilt keegi Jesper Parve, tegi suure elumuutuse ning nüüdseks on tal üks Eesti vaadatuimaid podcast’e, ta on üks kahest Eesti arvatavasti kuulatavaima raadiosaate juhist. Ta  on ligi kaks aastat veetnud laval koos kahe teise andeka mehega ja vedanud üle saja korra välja müüdud saalidele vestlusõhtut «Mida Mehed Tegelikult Tahavad». Tema raamatud vallutavad aastaid juba müügitoppe ning tundub et mees ise muud ei teegi kui enamus ajast Balil või Hiiumaal tšillib. Tal on väga armas pere ja energiat rohkem kui jaksab kulutada. Tundub, et ka materiaalne pool on mehel korras ja ta saab elada just sellist elu nagu tahab. Paljud imestavad ja räägivad, et mees on ikka õnnesärgis sündinud.

Ei, selles pole tegelikult õnnega mingit pistmist. See kõik on olnud väga teadlik liikumine ja teadlik teekond ühel kindlal suunal, mis tegelikult on alles suuremat hoogu sisse saamas. Aga mis see suund siis on? Ja kuidas ma selle suuna üldse üles leidsin? Ning kes ma nüüdseks üldse olen ja kuhu liigun? Sellest ongi mu kolmas raamat. Loodetavasti annab see raamat inspiratsiooni ja ka ideid teistele minusugustele segastele, kes tahavad asju omamoodi teha. 

Kuidas te teate, mida mehed tahavad? Kas te arutate raamatus kajastatud teemasid sageli teiste meestega, et nende muresid ja mõtteid kuulda?

Ega ma ei teagi, sest mehi on ka ju erinevaid. Ennekõike räägin ma ikka oma lugu. Ma ei ole ravitseja, ma ei ole psühholoog ega ka guru. Ma ei ole ennustaja ega nõid. Olen lihtsalt tavaline mees, kes on kirja pannud oma loo, mõtted ja soovid, mis on aidanud mul jõuda sinnani, et olen tõeliselt õnnelik iseenda loodud maailmas. Ja ehk ja loodetavasti leiavad ka teised inimesed nendest tegutsemistest inspiratsiooni või kas või ühe mõtte, mis teeb tema elu natuke rõõmsamaks või lihtsamaks. Siis olen mina oma missiooni täide viinud. 

Mida siis mehed tahavad? On neid soove lihtne täita?

Eks me kõik otsi oma väikest maailma või mulli, mille sees õnnelik olla. Vahet ei ole, oled sa mees või naine. Mina olen selle praeguseks leidnud. Ja see maailm ei ole kindlasti mõne teise inimese maailm, igaüks peab ise ikka selle looma. Loodetavasti suudan ma anda oma raamatutega mõnedki tööriistad selle ehitamiseks. 

Millised plaanid on teil tulevikuks ja kas plaanite veel kirjutada?

Eks see raamatu kaanepilt ole ka mõnes mõttes sümboolne. Nüüd on aeg tõrvik edasi anda. Ma olen viimase nelja aastaga neli raamatut kirjutanud. Aga see tähendab seda, et kui ma kirjutan, siis ma olen teises maailmas – ära oma pere juurest. Ma olen küll füüsiliselt olemas, aga mu mõte on mujal. Ma tahaks nüüd natuke kirjutamisest puhata, olla koos laste ja naisega. Olla päriselt kohal. Kuid see ei tähenda, et ma raamatutest eemale astun. Pigem just sammu veel lähemale. Sest Eestis on nii palju inimesi, kellel on nii huvitavaid ja põnevaid lugusid, kuna nad on läbi teinud uskumatuid seiklusi ja katsumusi. Ja eks ma edaspidi püüangi nüüd pigem aidata nende lugudel jõuda inimesteni läbi oma JES Kirjastuse. Mis tähendab, et pühendun nüüd rohkem kirjastamisele ja ka sellele, et tõesti inspireerida inimesi olema julgemad oma elu elamisel. Et ka nemad leiaksid üles oma Elu Kutse.   

***

Jesper Parve uue raamatu «Mees 3. Elu Kutse» eksklusiivsed raamatuesitlused toimuvad

  • 24. oktoobril kell 18.00 Solaris Keskuse Apollos,
  • 25. oktoobril kell 17.00 Tartu Kaubamaja Apollos ning
  • 26. oktoobril kell 15.00 Pärnu Keskuse Apollos.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles