Loomingu Raamatukogus ilmus Theodor W. Adorno «Valik esseid kirjandusest»

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Theodor Adorno.
Theodor Adorno. Foto: akg-images/Scanpix

Loomingu Raamatukogu uues numbris on esseed Theodor W. Adorno «Valik esseid kirjandusest», mille on saksa keelest eesti keelde tõlkinud Krista Räni. 

Foto: Loomingu Raamatukogu

Theodor W. Adorno (1903–1969), üks XX sajandi silmapaistvamaid filosoofe, on saanud tuntuks eeskätt ühiskonnakriitiliste töödega. Kuid Adorno arusaam filosoofiast on lahutamatult seotud tema esteetikateooriaga, eriti kirjanduskäsitusega. Teatud mõttes kirjutas Adorno filosoofina kontseptuaalselt lahti neid esteetilisi kogemusi, mida ta oli saanud kirjandusest ja ka muusikast.

Kogumiku koostaja Marek Tamm on valikus eelistanud lühemaid ja üldistusjõulisemaid tekste, samuti esseid Adornole tähenduslikest autoritest ja lähedastest sõpradest. Valiku avab programmiline töö «Essee kui vorm», millele järgnevad muu hulgas «Eepilisest lihtsameelsusest», «Jutustaja positsioon nüüdisaegses romaanis» ja «Angažeeritus». Pikemalt on kogumikus juttu näiteks Walter Benjaminist, Bertold Brechtist, Siegfried Kracauerist, Thomas Mannist, Marcel Proustist ja Jean-Paul Sartre’ist.

Eessõna on kirjutanud koostaja Marek Tamm ja pika järelsõna Hasso Krull.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles