500 kõige erilisemat sihtkohta, kuhu reisida

, Raamatu toimetaja
Copy
Hiina, Chongqing, Laitani vanalinn.
Hiina, Chongqing, Laitani vanalinn. Foto: Zhou Zhiyong/ZUMAPRESS.com/ Scanpix

Meil kõigil on nimekiri kohtadest, mida tahaksime oma silmaga näha: mõni paik, mida sõbrad on puhkuselt tulles kiitnud, mille kohta oleme lugenud või millest unistanud. Kas oskate ära arvata, mis on maailma kõige-kõige erilisem vaatamisväärsus?

«Lonely Planeti 500 parimat sihtkohta». Ühislooming, tõlkinud Olavi Teppan.
«Lonely Planeti 500 parimat sihtkohta». Ühislooming, tõlkinud Olavi Teppan. Foto: Koolibri

Raamatus «Lonely Planeti 500 parimat sihtkohta» on edetabelijärjestusse seatud kuulsaimad inimkäte loodud linnad, ehitised ja mälestised, templid ja kirikud, muuseumid ja galeriid, pargid ja aiad, platsid ja väljakud, peale selle looduslikud vaatamisväärsused nagu koopad ja kaljumoodustised, mäed, järved, jõed, kanalid ja joad, geotermilised piirkonnad, rifid, saared ja rannad, linnuvaatluspaigad ja maalilised teed ning (kõlab uskumatult) veel palju-palju muudki.

Need on kohad, kus tasub ära käia – vaatamisväärsused, mis panevad ahhetama, vaimustuma ja üllatuma, inspireerivad ja ülendavad meeli sedavõrd, et tunnete otsekohe vajadust neist kellelegi rääkida. Iga sihtkoha juures on peale kirjelduse ka praktilised nõuanded, kuidas ja millal sinna reisida, kus peatuda, millele tähelepanu pöörata ning soovitused piirkonna kultuuriliste iseärasuste arvestamiseks ning ohutusnõuete järgimiseks.

500 kõige lummavamat ja põnevamat sihtkohta meie planeedil on pingeritta seatud. Mismoodi see pingerida siis koostati? Kõigepealt pani Lonely Planeti meeskond kokku nimekirja kõigi oma reisijuhtide tähtsamatest vaatamisväärsustest, jätmata välja ühtki paika, mis nende autorite tähelepanu eales on köitnud. Seejärel seda nimekirja kärbiti mitu korda ning kõik Lonely Planeti töötajad ja lugejad hääletasid oma kahekümne lemmiku poolt. Edasi toimus väike matemaatiline hookuspookus, mille käigus sõeluti välja pigem kõrgeid kohti saanud paigad ja jäeti kõrvale vähem populaarsed. Nii koorusid välja 500 parimat, igaüks oma punktisummaga. Rebimine oli pidevalt tihe, välja arvatud esikoha pärast, mille võitja oli 10 162 punktiga klass omaette.

«Lonely Planeti 500 parimat sihtkohta». Ühislooming, tõlkinud Olavi Teppan.
«Lonely Planeti 500 parimat sihtkohta». Ühislooming, tõlkinud Olavi Teppan. Foto: Koolibri

Iga selle raamatu sissekanne annab aimu, mille poolest kirjeldatud paik väärib kohta parimatest parimate seas. Võrratud fotod ning haaravad, elamuslikud kirjeldused äratavad lugejas mälestusi kogetud reisidest ja tekitavad vastupandamatut reisikihku neis, kes teevad juba järgmisi puhkuseplaane.

Mošeed, medresed, restaureeritud riadid, darid, hõbesepad, vasekaupmehed, tänavakaubitsejad, nahaparkalid, ehtsad ja libaekskursioonijuhid ning kõikvõimalikud muud hinged on tihedalt kokku pigistatud. Seda paika pole lootustki tundma õppida – ning see teebki asja kütkestavaks. Turgutage end magusa münditeega ja sammuge aga edasi.

Fèsi vanalinna tutvustavast artiklist

Artikkel ilmus esmakordselt Eesti Kirjastuste Liidu ajalehes «Raamat».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles