Kuidas elab venelane Eestimaal?

Copy
Ivan Makarov Postimehe arvamusliidrite lõunal.
Ivan Makarov Postimehe arvamusliidrite lõunal. Foto: Tairo Lutter

Postimehe kirjastuselt on ilmunud Ivan Makarovi ehe teos «Venelane Eestimaal», mis sisaldab nii valitud artikleid kui ka mälulünki. Raamatut tutvustab Aksel Tamm.

Ivan Makarov «Venelane Eestimaal».
Ivan Makarov «Venelane Eestimaal». Foto: Postimehe kirjastus

«Kas Makarovit lugesid?»

«No mis sa tänasest Makarovist arvad?»

Nii on juba aastaid küsinud tuttavad poliitikahuvilised ja jaganud siis vaimustust, rahulolu, paralleele või vastuväiteid Ivan Makarovi Postimehes ilmunud kommentaaride puhul. Igatahes on need alati olnud huvitavad, probleemirohked, ja kõik see lausa karjus raamatuks saamise järele.

Väljaannet kavandades tuli jutuks, kas toimetaja peaks kolumnide tõlkeid taastrükiks nõudlikult üle vaatama. Ja siis saime meie, kes me Ivan Makarovit isiklikult ei tundnud, üllatusega teada, et mees kirjutab oma asju eesti keeles.

Käsikirjast hakkas end lahti kerima mitte ainult Makarovi poliitiline poleemilisus, vaid üldse tema elu venelasena Eestis.

Ja kui raamat läbi loetud, tahad igaveseks unustada igasugused teoreetilised integratsiooniprogrammid, targutavad õpetused lähenemiseks ja kohanemiseks.

Tuleb välja, et on lihtsalt vaja elada seda elu, mille oled valinud. Valinud ise, kas rõõmuga, asjaolude tõttu, kõheldes, trotslikult, ükskõik kuidas, aga ikkagi ise valinud, sest keegi ju enam ei sunni siin elama.

Ja tunda end selles elus toimekalt ning reipalt. Heasoovliku asjaosalisena.

Nii nagu Ivan Makarov, käesoleva raamatu autor, venelane Eestimaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles