Indrek Hargla: raamatuesitlus on stress ja parem kui seda ei oleks

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

Oktoobri viimasel päeval arutasid Indrek Hargla, Eeva Park, Tiit Aleksejev, Tiina Kaalep ja Marju Kirsipuu Eesti kirjanduse kuu lõpuüritusel Solarise Apollos eesti kirjanduse olemusest ja olukorrast. Rääkides, kuidas saaks eesti kirjandust lugejale lähemale tuua, tulid jutuks raamatuesitlused. Kuigi esitlusi on teoste tutvustamiseks hädasti vaja, ei ole kõik kirjanikud hea meelega rahva ees küsimustele vastamas.

Tiit Aleksejev nentis, et kuigi üldistusi teha ei saa, on enamasti kaht tüüpi inimesi, kirjutavad ja kirjastavad. Vahel harva on need kaks inimtüüpi kokku langenud – näiteks Indrek Hargla on Aleksejevi sõnul suurepärane kirjanik ja ta ka kirjastab oma raamatuid ise.

«Aga enamus autoreid on siiski pühendunud kirjutamisele ja nad ei ole kõige paremad oma teoste tutvustajad või neist rääkijad,» märkis ta. «Tänapäeva maailmas tuleb seda teha ja siin ongi nüüd see koht, koostöö autori, kirjastaja ja raamatupoe vahel. Kõigil on ju oma missioonitunne.»

Kirjastuse Hea Lugu juht Tiina Kaalep tõdes, et eesti kirjanike seas on päris palju neid, kes ei taha oma raamatule esitlust teha. «Nad ei soovi sellepärast esitlust, et nad ei soovi siin tooli peal istuda,» pidi ta tunnistama. «Nad ei soovi seda tähelepanu.»

Kirjanik Indrek Hargla lisas omalt poolt, et raamatuesitlused on tõepoolest kirjanikele ebamugavad, aga neid tuleb teha.

«Loomulikult esitlus on stress – ebamugav ja ebameeldiv – ning parem on, kui seda ei oleks, aga see käib selle ameti juurde. Midagi ei ole teha,» rääkis Hargla, kelle sõnul on esitlused Eestis üsna uus nähtus, mis on kiirelt oluliseks saanud. «Tänapäeval ei kujutagi hästi ette, et keegi laseb oma raamatu välja ilma, et ta sellele vähemalt mingisugust meediakajastust ei taha saada.»

Indrek Hargla selgitusel on teose menule tähtis, et see vähemalt korra uudistest läbi käiks. Kui kirjanik tunneb end tähelepanu all ebamugavalt, tuleks tal valida esitluse jaoks selline koht, kus ta tunneb end võimalikult mõnusalt. «Esitlus käib selle äri juurde, midagi ei ole teha. Sa pead sellega tegelema isegi siis, kui oled tundmatu autor,» toonitas Hargla, kelle meelest ei olegi mõtet kirjutada, kui ambitsioone ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles