Mihkel Raud: hea isa on see, kes aitab ema. Nii lihtne see ongi

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Mihkel Raud.
Mihkel Raud. Foto: Sander Ilvest

Isadepäeva eel on kirjanik ja saatejuht Mihkel Raud andnud välja uue raamatu «Isa». Tegu on eneseiroonilise ja eluloolise teosega, mille lugemiseks kulub ka lugejal ära oskus enda üle naerda.

Mihkel raud «Isa».
Mihkel raud «Isa». Foto: Raamat

«Isa» on Mihkel Raua sõnul eneseirooniline ja elulooline eneseabiraamat lastega koos elamisest. See on laste kasvatamise raamat, mis pakub lugejale hetki äratundmiseks, mõtisklemiseks, kaasaelamiseks ja naermiseks. Kindlasti on raamatul autori selgitusel ka praktiline väärtus, sest sellest leiab terve hulga kasvatusnippe, mille kohta ta on aastate jooksul lugenud, mida ta on oma laste peal katsetanud ning millest paljud on töötanud ja mõned ei ole ka. Sellest kõigest on «Isas» juttu läbi nii isikliku kui eluloolise prisma.

Laste kasvatamine on raske ülesanne igaühele ja nõudmised on mõistagi kõrged. «Hea isa on see, kes aitab ema. Nii lihtne ongi,» märgib Mihkel Raud ja tõdeb, et heaks vanemaks olemisel puhtalt kõhutundele siiski lootma jääda ei saa. «Kõhutunne on üks niisugune asi, mis laste kasvatamisel kipub üldiselt alt vedama. Rohkem kui me arvame.»

Ise on Raud teadmisi ammutanud nii raamatuid, ajakirju kui teiste lastevanemate blogisid lugedes ning tõdeb, et ilma ikka ei saa. Samas ei pretendeeri ka tema raamat asendama Spocki või teiste autoriteetsete kasvatusteadlaste teoseid – kaugel sellest, rõhutab ta. Pigem pakub see võimaluse samastumiseks võib anda vanemale tunde, et ta ei olegi oma kasvatamise raskustes üksi. «Ma loodan, et ta on niisugune mõistlik, praktiline, lõbus, nii-öelda jutukaaslane kõigi inimeste jaoks, kes kas praegu kasvatavad lapsi, plaanivad seda kunagi teha või on seda kunagi teinud.»

Elu õpetab

Mihkel Raual on kolm last, neist esimene on juba täiskasvanud. Selle aja jooksul on muutunud nii mõndagi nii tema ümber kui ka tema sees. Seetõttu on ka raamatus üksjagu juttu sellest, kuivõrd erinev on iga lapse kasvatamine olnud. Tahes-tahtmata mängib kasvatusel oma rolli lapsevanema enda vanus.

«See on väga erinev, kui vana sa oled. Kas sa oled seal kahekümnendate lõpus või oled sa viiekümnene, ka see on väga suur erinevus,» nendib Raud, et pöörab sellele teoses palju tähelepanu. Raamatus toob ta paralleele oma lapsepõlve, aga ka oma esimese poja ja väiksemate laste kasvatamise vahel. «Kõik need on erinevad ajad, erinevate kasvatusmeetodite ja erinevate filosoofiatega, ja mis kõige olulisem – erinevate võimalustega. Tänapäeval on neid võimalusi ikka oluliselt rohkem, kui oli siis, kui mina kasvasin ja kui oli siis, kui minu esimene poeg kasvas. Loomulikult on nendele erinevustele minu raamatus ka tähelepanu juhitud.»

Koos lastega on paremaks kasvanud ja arenenud ka Mihkel Raud ise, kes ütleb, et isaks või emaks olemine mõjutab inimest ikka väga palju. Vanemaks olemine on õpetanud talle kannatlikkust ja empaatiat, aga see on õpetanud talle ka maailma läbi teise, sealhulgas väga väikese inimese silmade vaatama.

«See on kindlasti võrratu ja rikastav kogemus. Mitte et ma nüüd neid lapsi selle pärast kasvatan, et ise kuidagi paremaks saada – eks ma ikka kasvatan neid selleks, et nende elu oleks õnnelik ja tore, ja nende tulevik pilvitu ja muretu,» lisab ta.

Jätk eluloole

«Isa» on Mihkel Raua sõnul peresõbralik teos ja esineb mitmeski mõttes tema esimesest teosest «Musta pori näkku», mis oli teistsuguse keelekasutusega. Siiski on tegu eneseiroonilise ja ka meesteiroonilise teosega, mille lõplikuks nautimiseks on vaja võimet ka iseenda üle natukene naerda.

Nende raamatute vahele jäi kolm aastat tagasi ilmunud elulooline eneseabiraamat «Kus ma olen ja kuidas sina võid palju kaugemale jõuda». Esialgu plaaniski autor sinna kirjutada eraldi peatüki laste kasvatamisest, kuid mõistis siis, et tegu on liiga laia teemaga, mis väärib eraldi raamatut. Nõnda sündis otsus kunagi tulevikus kirjutada lastest ja see tulevik ongi nüüd kätte jõudnud.

«Isa»

Autor: Mihkel Raud

Kirjastus: FD Distribution OÜ

Ilmumisaasta: 2019

Lapsed on võimelised igas täiskasvanus üksikuid rõõmuhetki esile kutsuma.

Sulle sügavalt silma vaatama ja midagi filosoofilist lausuma, näiteks «kui elevandil poleks lonti, lõpeks ta liiga ootamatult ära».

Või lasteaias isadepäeva kaardi meisterdama ning su pea asemele habemega päikese joonistama.

Neid rõõmuhetki on tegelikult rohkem kui mõned. Neid on tohutult.

Ent häda ja viletsust, mangumist ja kauplemist, tülisid ja kriiskamist, täispissitud voodilinu ning jalataldu lõikavaid legoklotse on kõvasti rohkem. Igale rõõmsale hetkele eelneb vähemalt kümme sellist, mis vanema kannatuse tõsiselt proovile panevad.

Mihkel Raua «Isa» on humoorikalt kirjutatud elulooline lastekasvatamise raamat, mis pakub lapsevanematele võimalusi samastumiseks, pildikesi äratundmiseks, mõttemäge ellujäämiseks ning kohti naermiseks. Ja ohtralt nippe, kuidas laste kasvatamise katkematust lahingust võitjana väljuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles