Krista Aru esitleb Jaan Tõnissonist kirjutatud mahukat monograafiat

Copy
TÜ raamatukogu direktor Krista Aru Tõnissoni platsil.
TÜ raamatukogu direktor Krista Aru Tõnissoni platsil. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli raamatukogu direktori, filosoofiadoktor Krista Aru sulest on ilmunud kaheköiteline monograafia Eesti 20. sajandi ajaloo ühe suurkuju – Jaan Tõnissoni – elukäigust. «Jaan Tõnisson – rahvajuht ja riigivanem» I ja II osa esitlus on esmaspäeval, 18. novembril, kell 14 Tartus EÜSi majas. Müüki jõuavad raamatud pärast esitlust.

Autor on raamatu sissejuhatuses kirjutanud: «Jaan Tõnisson (1868–1941?) oli ajakirjanik, ajalehe Postimees omanik ja väljaandja. Jaan Tõnisson oli Maanõukogu, Asutava Kogu, I–V Riigikogu liige. Kaks korda oli ta Riigikogu esimees ja kahes valitsuses oli ta välisminister. Neljal korral juhtis Jaan Tõnisson Eesti Vabariigi valitsust ja oli riigivanem. Ta oli vannutatud advokaat ja Tartu ülikooli professor. Tal oli palju ameteid ja veel rohkem vabatahtlikult võetud seltskondlikke kohustusi. Tõnisson oli rahva juht ja oli riigimees. Kuid kõikide nende ametite ja kohustuste kõrval oli Jaan Tõnisson kõigepealt inimene, oli armastav pereisa ja truu kaaslane.» Kõik loetletud tegevusvaldkonnad ning ka peategelase isiklik elu leiavad raamatus tasakaalustatud käsitlemist. Ei ole kahtlust, et kõneksolev monograafia on maiuspala kõigile ajaloohuvilistele lugejatele.

Krista Aru. Jaan Tõnisson — rahvajuht ja riigivanem. I–II osa. Toimetanud Kai Tafenau ja Helina Tamman (illustratsioonid). Kujundanud Kalle Müller. Tartu: Rahvusarhiiv, 2019 (512+480 lk).

Käsikiri on valminud Riigikantselei stipendiumi «Eesti riigijuhid 1918–1940/1944» toel.

Loe monograafia kohta lähemalt siit!

«Jaan Tõnisson – rahvajuht ja riigivanem» I
«Jaan Tõnisson – rahvajuht ja riigivanem» I Foto: Repro
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles