7 asja, mida endiste raamatukoguhoidjate sõnul ei tohiks kunagi raamatukogus teha

Copy
Foto: Shutterstock

Raamatukogu ei ole pelgalt raamatute laenutamise koht, seal saab teha ka palju muud. Sinna muu alla ei käi aga päris kõik, mis pähe tuleb ja käitumisel on oluline järgida etiketti.

Insider küsis endistelt raamatukogutöötajatelt, mis neid külastajate käitumises kõige enam, häiris ja millest tuleks rohkem avalikult rääkida. Tuli välja, et raamatukoguhoidjatel oli öelda nii mõndagi olulist. 

  1. Kuigi raamatukogud on kahtlemata lastesõbralikud kohad, ei ole ilus jätta oma last järelvalveta raamatukogus ringi jooksma. «Raamatukogutöötajad ei ole lapsehoidjad,» ütles raamatukogus töötanud dekoraator Christine Sloan Stoddard. «Kui nad jäävad omapäi mängima ja ringi uitama, hakkavad lapsed teisi külastajaid segama ja võivad raamatukogu vara rikkuda.»
  2. Raamatukogu ei tohiks külastada haigena. Endine raamatukogutöötaja Shannon Serpette tõdes, et  aevastavad ja köhivad laenutajad on raamatukoguhoidjate suurim õudusunenägu. «Üks asi, mida ma üle kõige vihkasin, oli eriti haigete inimestega kokku puutumine. Jah, ma tean, et haigena on väga tore midagi lugeda. Aga kui sul on palavik, sul on külmavärinad ja suur köha, siis palun tee kõigile teene ja jää koju,» ütles ta.
  3. Ära pane raamatuid ise riiulisse tagasi. Sulle võib tunduda, et oled väga abivalmis ja hoolas raamatukogu külastaja, kuid sellest on vähe kasu, kui sa ei ole kindel, kus raamat tegelikult täpselt asub. Kui paned raamatu valesse kohta, tekitab see suurt segadust ning seda võib olla väga raske hiljem üles leida.
  4. Raamatukogutöötajad aitavad sind hea meelega, aga selleks ette nähtud ajal. Kui on aeg raamatukogu kinni panna, tahavad töötajad koju minna. Äärmiselt ebaviisakas on raamatukokku veel minut enne sulgemist sisse lipsata ja siis seal pool tundi aega veeta.
  5. Raamatukogus arvutitest ei vaadata kohatu sisuga veebilehti. Shannon Serpette sõnul on imelik, et sellest üldse rääkima peab, kuid sellegipoolest on inimesi, kes vaatavad avalikest arvutitest täiskasvanutele mõeldud sisu. Isegi kui teatud leheküljed on raamatukogus blokeeritud, peaksid külastajad arvestama sellega, et nende läheduses võib olla lapsi, kes võivad näha ekraanil kuvatavat vägivalda, sobimatuid pilte või tekste.
  6. Raamatukogu ei ole koht, kus tegeleda isikliku hügieeniga. Stoddardi selgitusel ei ole nad küll inimesi selle pärast välja visanud, kuid see ei tähenda, et töötajad ja teised külastajad ei märkaks, kui keegi laua taga oma küüsi lõikab või end meigib. «Kui see ei ole just kiire huulepalsami võõp, siis võib mis iganes meigitoode määrida raamatuid, elektroonikat, lauda või põrandat. Samuti ei ole raamatukogu sobiv koht, kus juukseid harjata ja hambaorgiga hambaid puhastada.»
  7. Hoia oma telefoni hääletuna – ka piiksud ja vali vibreerimine teevad lärmi. Igaüks teab, et raamatukogu ei ole see koht, kus pikalt ja valjuhäälselt telefoniga rääkida. Samas tuleb raamatukogu töötajate sõnul rohkem tähelepanu pöörata ka teistele helidele, mida elektroonilised seadmed teevad. Kui telefon vibreerib kõva laua peal, teeb see sama palju lärmi kui helin.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles