Meetod, mis aitab lapsevanemat uudishimuliku ja vastutustundliku inimese kasvatamisel

Copy
Foto: Shutterstock

Kirjastuselt Tänapäev on ilmunud Simone Daviese käsiraamat «Montessori väikelaps», mille pani eesti keelde ümber Helen Urbanik. Raamatu eessõnas selgitab autor, miks ta Montessori meetodi õpetused nüüd uuel kujul välja on andnud.

Simone Davies «Montessori väikelaps».
Simone Davies «Montessori väikelaps». Foto: Kirjastus Tänapäev

Esimest korda sisenesin Montessori lasteaeda värske lapsevanemana ja armusin hetkega. Keskkond oli nii hoolikalt ette valmistatud ja kutsuv. Õpetajatega oli lihtne suhelda ning nad rääkisid meie beebi (ja meiega) austusega. Sain neis tundides Montessori meetodi ja väikelaste kohta väga palju teadmisi. Maimikuid ergutab keskkond, mis paneb neid proovile; nad otsivad mõistmist ning imavad ümbritsevat maailma enda sisse nagu käsnad.

Läbisin 2004. aastal Rahvusvahelise Montessori Ühingu juhendajakoolituse, ja kui elu viis meid Sydneyst Amsterdami, asutasin peagi omaenda kooli – Jacaranda Tree Montessori –, kus juhendan vanema ja lapse tunde ning aitan peredel oma maimikut uue pilguga vaadata ja Montessori meetodit kodus rakendada.

Endiselt meeldib mulle õppida neilt ligi tuhandelt väikelapselt ja vanemalt, keda ma aastate jooksul tunde andes kohanud olen. Olen osalenud positiivse distsipliini õpetajakoolitusel ja õppinud vägivallatut suhtlemist. Lisaks olen õppinud omaenda lastelt, kes on vahepeal teismeliseks sirgunud.

Soovin õpitut teiega jagada. Soovin tõlkida Montessori tarkused lihtsasse keelde, mis on hõlpsasti mõistetav ning mida te saate ise oma kodus kasutada. Seda raamatut kätte võttes olete astunud sammu selle suunas, et leida oma väikelapsega suhtlemiseks mingi teine viis, sõltumata sellest, kas teie laps käib Montessori lasteaias või mitte.

Te saate vahendid oma lapsega koos töötamiseks, tema juhendamiseks ja toetamiseks eriti siis, kui miski talle raskusi valmistab. Õpite oma kodu sättima selliselt, et vabaneda kaosest ja tuua pereellu pisut rahu, ning looma oma lapsele jah-ala, kus tal on vabadus avastada. Saate ka teada, kuidas valmistada kodus ette Montessori tegevusi, mis sobivad just väikelastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles