Steve Jobsi tütre mälestusteraamatus on isa oluline kõrvaltegelane

Copy
Author Lisa Brennan-Jobs.
Author Lisa Brennan-Jobs. Foto: Craig Barritt/AFP/ Scanpix

Mälestusteraamat on väga enesekeskne žanr. Selles on peategelane, autor, ja kõrvaltegelased, kes tiirlevad tema ümber ning need rollid oleks justkui algusest peale kindlalt jaotatud. Selles raamatus ei ole nii.

«Prügikala». Autor Lisa Brennan-Jobs, tõlkinud Jana Linnart.
«Prügikala». Autor Lisa Brennan-Jobs, tõlkinud Jana Linnart. Foto: Kirjastus Tänapäev

Õigemini on, aga mitte päris. Lisa Brennan-Jobs kirjutab küll enda elust, aga suurem tähelepanu nihkub neis mälestustes paratamatult tema isale, Steve Jobsile. Just, sellele õunafirmamehele, kes tütart algusest peale ei soovinud ja kelle isa olemist ta eitas, kuni DNA proov seda lõpuks kinnitas. Ometi ei saa raamatu kohta öelda, et tegu on mälestustega Steve Jobsist.

Need, kes otsivad siit lugusid Apple’i toodete saamisest või firma ülesehitamisest, tõusudest ja mõõnadest, peavad pettuma. Apple’ esineb seal ainult Lisa isa tööna, millenagi, mis huvitab teda alati rohkem kui tütar. See on lõpuks siiski Lisa Brennan-Jobsi lugu, milles on oluline roll tema keerulistel suhetel pere juurest lahkunud isaga. Ja too isa joonistub seal välja hoopis teistsugusena, kui laiem üldsus ehk ootaks. Kui Steve Jobs suri, siis kirjeldasid paljud tema nooremad kolleegid teda teatava isakujuna. Siin avanev pilt kõneleb midagi hoopis muud.

Aga nagu ikka, näivad toimumise ajal hirmsad või ebameeldivad sündmused hiljem tihti naljakatena ja nii on ka Lisa elust pärinevad lood tihti anekdootlikud ja lõbusad, seda enam, et need on väga hästi jutustatud, sageli rabavalt ausad ja ilustamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles