Selgusid Finlandia 2019 laureaadid

Copy
Foto: Soome instituut

Soome suurima kirjandusauhinna Finlandia 2019. aasta laureaadid on valitud. Kirjanduse Finlandia kategooriaid on kolm: laste- ja noortekirjandus, mõttekirjandus ja ilukirjandus.

Iga kategooria eelžürii oli valinud välja kuus kandidaati. Lõpliku otsuse langetab üks inimene, «diktaator», kes tihtipeale ei olegi kirjandusilmast. Laste-ja noortekirjanduse diktaator oli tänavu muusik ja näitleja Olavi Uusivirta. Mõttekirjanduse diktaatori ülesanne oli antud emeriitprofessorile, populaarteaduslike raamatute autorile Sixten Korkmanile. Ilukirjanduse Finlandia laureaadi 2019 otsustas Yleisradio ajakirjanik Merja Ylä-Anttila.

Ilukirjanduse laureaat 2019 on Pajtim Statovci romaaniga Bolla (Otava). Kosovos sündinud Statovci on tänapäeva Soome rahvusvaheliselt menukamaid kirjanikke, võitnud mitmeid mainekaid auhindu. Bolla on tunderikas romaan inimese saatusest Balkani sõja taustal. See on raamat suurest armastusest ja truudusest, aga ka kurjast ja reetmisest, kui ei ole antud olla inimene, nagu oled. Hämmastab kirjaniku ülimalt täpne keelekasutus.

Laste- ja noortekirjanduse Finlandia 2019 sai Marisha Rasi-Koskinen noorteromaaniga Auringon pimeä puoli («Päikese pime külg», WSOY).

Mõttekirjanduse Finlandia 2019 võitis teos Metsä meidän jälkeemme («Mets pärast meid», Like), mille autorid on Anssi Jokiranta, Pekka Junttti, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä.

Kirjanduse Finlandia anti tänavu välja 35. korda. Finlandia preemiasumma on 30 000 eurot. Auhind on Soome kirjanduselus kõneaineks läbi kogu sügise ja kutsub nõnda huvilisi raamatuid tähele panema. Finlandia loob teatud eelise ka teoste tõlkimiseks teistesse keeltesse. Finlandiat annab välja Soome Kirjandusfond, mille asutasid 1983. aastal Soome kirjastajad ja haridusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles