Uus reisijuht annab hea ülevaate olulistest Eesti mõisatest

Copy
Hobupäev Palmse mõisas.
Hobupäev Palmse mõisas. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti maastikku kaunistavad sajad pilkupüüdvad mõisakompleksid. Mõisate hiilgeaegadel oli Eestis koguni kaks tuhat erinevat mõisa-südant, mille ajalugu on kirev ja vähemalt kaheksa sajandit pikk.

«Eesti mõisad. Regio reisijuht». Koostanud Valdo Praust, fotod Toomas Tuul.
«Eesti mõisad. Regio reisijuht». Koostanud Valdo Praust, fotod Toomas Tuul. Foto: Regio

Regio uus reisijuht tutvustab 674 mõisat – see on ligi pool siinsetest peamõisatest või kolmandik mõisasüdamete üldarvust, kui lugeda sekka ka karjamõisad. Reisijuhi valikusse on võetud need mõisad, kus mõisatega tutvuja jaoks on midagi olulist ja vaatamisväärset alles.

Rikkalikult fotodega illustreeritud reisijuht algab põhjaliku ülevaatega Eesti mõisate ajaloost ning seejärel on tähestikulises järjestuses tutvustus kõigi mõisate kohta. Infot antakse nii mõisa tekkeaja, sellega seotud olulisemate aadliperekondade kui ka hoonete kohta.

Reisijuht sisaldab detailseid kaarte, kus on näidatud kõikide raamatus tutvustatud mõisate asukohad, aga ka kihelkonnapiirid ja kirikud.

Raamat on valminud koostöös pikaaegse Eesti mõisauurija Valdo Praustiga, kes on paljude mõisaraamatute autor. Fotode autor on Toomas Tuul.

«Eesti mõisad» kuulub Regio Eesti reisijuhtide sarja, kus varem on ilmunud «Eesti reisijuht» ja «EV 100 – riigi teekond. Eesti iseseisvusega seotud paigad».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles