Prima Vista 2020 keskmes on inimese varjud

Copy
Kirjandusfestival Prima Vista rongkäik.
Kirjandusfestival Prima Vista rongkäik. Foto: Sille Annuk / Postimees

4.-9. mail 2020 Tartus toimuva rahvusvahelise kirjandusfestivali Prima Vista teemaks on «Inimese varjud». Programmi keskmes on mälu, vaimne tervis, teadmised ja inimese mõju keskkonnale. Festival kutsub publikut märkama jälgi, mida inimene jätab aega, ruumi ja kirjandusse.

«Varju ei saa eraldada inimesest, varju ei saa olematuks mõtelda ega maha vaikida,» mõtiskleb Prima Vista 2020. aasta festivali patroon, luuletaja ja proosakirjanik Viivi Luik oma pöördumises festivali publiku poole. «Ta tuleb igaühega kaasa ja on igal pool kõigile näha. Kui elad maa peal, siis heidad maa peale ka oma varju.»

«Usun, et olenemata riigist või rahvusest peaks kõik meie ümber toimuv panema igaüht mõtlema sellele, mis meist maha jääb,» sõnas MTÜ Kirjandusfestivali Prima Vista juhatuse esinaine Annika Aas. «Tahame seekordsel festivalil anda võimaluse nii festivalil osalevatele kirjanikele kui publikule mõelda varjudele, mida inimene heidab maailmale ja maailm inimesele.»

Juba seitsmeteistkümnendat korda toimuvale festivalile on teiste hulgas tulemas kirjanik ja tõlkija, mitmete kultuurilooliste romaanide autor Klaus Modick ja kliimanähtuste teemal põnevikke kirjutav Uwe Laub Saksamaalt ning romaanižanri uuendajana tuntud, Goncourti preemiaga pärjatud Jean Echenoz Prantsusmaalt. Vene kirjanduse saadikutena osalevad Prima Vistal opositsiooniline ühiskonnategelane Viktor Šenderovitš, sügava mütoloogilise alltekstiga teoste autor Aleksei Salnikov ning tatari päritolu noor literaat, mitmeid auhindu võitnud Guzel Jahhina.  Inimese varjude teemaga suhestub tugevalt Hispaania autori Julio Llamazarese looming. Oodata on külalisi ka Soomest, Poolast, Ungarist, Ühendkuningriigist ja mujalt. 

Prima Vista festivali eelüritusena toimub 23. aprillil traditsiooniline raamatu ja roosi päev, festivali päevil aga lisaks kirjanikega kohtumistele ja raamatute esitlustele veel raamatulaat Raekoja platsil ja pargiraamatukogu. Programmis on ka sündmusi, mis põimivad erinevaid kunstiliike, luues uusi ja huvitavaid kooslusi. Kultuurikontaktide laiendamiseks on tänavuseks partnerlinnaks Cēsis Lätis. 

Festivali peakorraldajad on MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista, Tartu Ülikooli raamatukogu, Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakond, Tartu Oskar Lutsu nimeline linnaraamatukogu, Eesti Kirjanike Liit ja Eesti Kirjanduse Selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles