Liina Ravneet Elvik: põhjused, miks mina armusin just kundalini joogasse

Copy
Liina Ravneet Elvik.
Liina Ravneet Elvik. Foto: Erakogu

Iidsed joogatarkused õpetavad, kuidas elada õnneliku, elurõõmsa, terve, armastava ja kartmatuna, mõista ja hoida harmoonilises tasakaalus keha ja meelt ning suhteid iseenda ja teistega. Sellest saab lugeda joogaklubi Õnnelaboratoorium esinaise Liina Ravneet Elviku raamatust «Kundalini jooga võlumaailm».

Ravneet Elvik «Kundalini jooga võlumaailm».
Ravneet Elvik «Kundalini jooga võlumaailm». Foto: Raamat

Raamat tutvustab spetsiaalseid joogatehnikaid ja tööriistu, maalib pildi joogalikust elamisekunstist, õpetab valmistama keelt ja kõhtu silitavaid joogatoite ning näitab ette kümme harjutusseeriat ja kümme meditatsiooni. Liina räägib, miks on kaugeim reis ainult 20 sentimeetri pikkune, kuidas alandada spetsiaalse hingamisega palavikku ja kuidas teha kolme minutiga ajule taaskäivitus.

«Kundalini jooga võlumaailm» viib kundalini jooga maagilisse salamaailma, õpetuste juurde, mis olid kunagi kättesaadavad vaid valitsejatele, kuid nüüd on avatud teenima igat inimhinge.

Avaldame katkendi raamatust.

***

Keegi ei saa sulle öelda, millist joogastiili praktiseerima peaksid. Kuigi erinevate joogastiilide meres segaduses hulpides oleks see tõeline kingitus. Aga siiski on ainus viis kuulata, kõrvad avali, ja otsida silmade särades märke, mis suunavad sind proovima üht või teist. Vaid omaenda kogemuse kaudu saad leida selle kõige õigema. Need siin allpool on vaid mõned märksõnad, miks mina armusin just kundalini joogasse.

Sinu olemuse kompleksvitamiin

Suurem osa neist arvukatest joogastiilidest, mida tänapäeval kohtab, rõhutab vaid üht osa tervikust. Mõni tähtsustab kehalist tegevust, mõni keskendub helile, mõnes kasutatakse visuaalseid kujundeid. Neid võib endale ette kujutada kui teemandi eri tahke. Iidsed pühakirjad kirjutavad, et kundalini jooga ongi teemant. Ükskõik mis pidi sa selle keerad, leiad erineva tahu. Aga püüdes kogu teemanti mõista vaid ühest küljest, jääb see pealiskaudseks ja poolikuks. Kuna kundalini jooga on iseenesest teemant, siis on tema mõju ja muudatust esile kutsuv toime suurem, kui seda võimaldaks üks üksik teemanditahk.

Kiirtee

Kundalini jooga on kui kiirtee, et luua harmooniat ning ühendust keha, meele ja hinge vahel. See tähendab aga ka seda, et kundalini jooga ei hellita. Kui sinu kehas, meeles või hinges on kinnijäämisi, sinu tõelise olemusega vastuolus olevaid mustreid ja blokeeringuid, siis toob see need nähtavale, puhastab ja vabastab. Sinu laevuke saab ise valida, milliste hoovustega ta edasi liigub. Kohale võib jõuda tasa ja targu või kiirelt ja kirglikult.

On öelnud, et kundalini jooga teeb ühe aastaga ära selle töö, milleks muidu kuluks kakskümmend. Iidsetes pühatekstides on kirjas, et üks aasta kundalini jooga pühendunud praktiseerimist võrdub kokku 12 aasta hatha-jooga, kuue aasta radža-jooga, kolme aasta mantrajooga ja ühe aasta laya-jooga praktiseerimisega, sest kundalini on mitu korda intensiivsem ja komplekssem, kombineerides ja tasakaalustades shakti- ja bhakti-energiat. Kui sa oled tõeliselt pühendunud, siis võib täielik muutus toimuda juba 40-90 päevaga.

Elumeresurf

Elu pole muud kui vibratsioon. See on rada, mis vibreerib üles-alla nagu laine. Sa võid küll mõelda, et kui istud tasa oma paadis, on kõik kontrolli all. Aga kui tuleb torm ja pöörab paadi külili, upud sa lainetesse. Kundalini jooga õpetab elulainetel surfama, kinkides võitmatu surfilaua - neutraalse meele. Seda hooldades ja regulaarselt tugevamaks muutes on elus kõik võimalik. Ükskõik kui kõrge on parasjagu lainehari või kui sügav kuristik, neutraalse meelega ujud sa kõigest välja. Ilma selleta ei ole aga võimalik mitte midagi, välja arvatud sinu alateadvuse meelemustrite poole loodu.

Seebiooperitest vabaks

See, mida elu sinu teele toob, sõltub sinu aura ehk elektromagnetvälja tugevusest ja tasakaalust. Magnetvälja tugevus määrab ära selle, millisel määral lased sa ennast mõjutada teiste inimeste ja olukordade väljadel. Kui su magnetväli on nõrk, tunduvad kõik emotsioonid väga tähtsad ja olulised. Kui su väli on tugev, võid valida, kas väljendad emotsiooni või suunad selle ümber. Võid suhestuda teise väljaga või eemalduda sellest.

Vahel oleme sõltuvuses draamadest enda elus. Kui neid liiga väheks jääb, hakkame neid ise juurde tekitama. Et siis end «elusana» tunda. Teadlased väidavad, et kui oleme pikka aega mänginud näiteks abitu ja üksildase ohvri rolli, tekivad meie ajju teatud kindlad ühendusteed justkui sissetallatud vaod. Ja edaspidi me muudkui otsime alateadlikult uusi võimalusi, kuidas end taas abitu ja üksildasena tunda, sest nendes vagudes ringijalutamine pakub naudingut millestki tuttavast. Joogapraktikaga lood sa oma meeles uued ja toetavamad teerajad.

Ebakindlus ja alateadvuse dušš

Üks meie suurimaid vaenlasi on ebakindlus. Selle juured on tihti sügaval inimese alateadvuses. Kundalini jooga tehnikad harutavad ebakindluse nöörid alateadvuse kihtidest lahti. Kui need on kord valla päästetud, saad sa asju kogeda vahetult ja nii nagu nad tegelikult on, mitte nii, nagu sinu hirmud neid sulle näitasid. Suurimad takistused teekonnal iseenda juurde on mineviku sündmustele toetuvad emotsioonid, mis tunduvad vahel väga ehedad, tõesed ja hirmutavad. Aga minevikku ei ole tegelikult olemas. See on ainult alateadvusesse salvestunud kogemus, millesse sa oled kiindunud ja mis nüüd takistab edasi liikumast. Me võime hakata armastama uskumatuid ja kibenaljakaid asju: oma kurbust, ohvrirolli või mõnda haigust. Ja vahel jäämegi elu lõpuni neid kiindumusmänge mängima, taipamata, kuidas nende mõju piirab meie võimekust, vaimset  potentsiaali ja energiat.

Yogi Bhajan on öelnud, et kundalini joogaga röstid ja sööd sa oma alateadliku meele ära. Sest kui sa seda ei puhasta, istub see sinu teadliku meele seljataga ja teeb pahandust. Ta on suuteline rikkuma imelise elu, mis on sulle antud, muudkui korrates alateadvusesse salvestunud mineviku kogemusi.

Sat Nam, muutus!

Hirmutava sõna «muutus» taga on tegelikult turvaline ja ilus sihtjaam, Sat Nam – sinu tõeline olemus. Sa ei saa jooga kaudu mitte kunagi muutuda kellekski teiseks, vaid ainult rohkem iseendaks. Tihti juhtub nii, et olles mõnda aega joogaga tegelenud, hakkab su sõpradelt-tuttavatelt pudenema märkusi ja lausenoppeid selle kohta, kui palju sa muutunud oled. Mida kaugemal on see sõber või tuttav ise oma tõelisest olemusest ja hingest, seda tugevamalt ta sinu taasühenduse peale reageerib. Sa paned ta vastakuti tema enda eraldatusega oma hingest. Ja see on sageli nii kibe, ebamugav ja valus, et inimesed ei saagi muudmoodi, kui reageerivad teravalt sinu ühendusele.

Harjutused:

Harjutus 1: Võta endale üks päev, kus sa proovid teadlikult jälgida oma mõtteid. Iga kord, kui meel on andmas hinnangut, ükskõik kas positiivset või negatiivset, pane seda lihtsalt tähele. Ja seda märgates hoia veel sügavamat teadlikkust ja jälgi, kas sellest hinnangust teadlikuks saades järgneb kohe ka hinnang iseendale hinnangu andmise eest.

Harjutus 2: Võta endale veel üks päev ja jälgi, kui teadlikult ja kohal olles teed sa kõike oma elus. Kui sa keedad hommikul kaerahelbeputru, tunneta seda kõigi oma meeltega: lase pudru õrnal hõngul ninna lenduda, näe helveste imelist struktuuri ja värvipaletti, kuula tasase podisemise helinüansse. Iga kord, kui mõte tahab lennata eemale muude tegemiste ja kiire elu korraldamise juurde, haara tal enesekindlalt sabast kinni ja too ta tagasi pudrukeetmise juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles