Arhitektuuri kultusraamat ilmus viimaks eesti keeles

Copy
August Komendant 1981.
August Komendant 1981. Foto: EESTI ARHITEKTUURIMUUSEUM

Kolmapäeval, 18. detsembril, kell 17 esitletakse Eesti Arhitektuurimuuseumis August E. Komendandi kultusraamatut «18 aastat arhitekt Louis I. Kahniga».

Tegemist on rahvusvaheliselt tuntuima Eesti ehitusinseneri August Komendandi (1906–1992) mälestustega koostööst Eestist pärit maailmakuulsa arhitekti Louis Kahniga (1901–1974).

Raamat nägi inglise keeles ilmavalgust 1975. aastal USAs, kus mõlemad mehed põhiliselt tegutsesid. Raamat on tõlgitud jaapani, hispaania ja prantsuse keelde, kuid eestikeelse lugejani jõuab alles nüüd.

Kimbelli kunstimuuseum.
Kimbelli kunstimuuseum. Foto: EESTI ARHITEKTUURIMUUSEUM

Miks on see raamat eriline?

Komendandi mälestusi Kahnist loetakse üheks parimaks kirjelduseks arhitekti ja ehitusinseneri koostööst. 18 aasta jooksul (1956–1974) töötasid Kahn ja Komendant koos vähemalt 15 ehitise ja projekti kallal, neist neli-viis kuuluvad 20. sajandi arhitektuuri- ja ehituskunsti klassikute hulka.  

«Betoonkonstruktsioonide teooria ja praktika arenesid maailmasõdade vahelisel perioodil kiirelt,» sõnas arhitektuuriajaloolane Carl-Dag Lige raamatu esitlusel. «Komendant vaimustus uue materjali kasutusvõimalustest ning jäi betoonile truuks elu lõpuni. Komendanti võib pidada 20. sajandi II poole üheks olulisemaks betoonkonstruktsioonide kavandajaks ja propageerijaks Põhja-Ameerikas, aga võibolla ka kogu maailmas,» lisas Lige.  

15 ehitisest ja projektist, mille kallal kaks suurmeistrit 18 aasta jooksul koos töötasid, seitse ehitati valmis ja kaheksa jäi paberile. 

Carl-Dag Lige: «Arvuliselt ei tundu seda ehk väga palju, kuid võib öelda, et neist neli-viis kuuluvad maailma 20. sajandi arhitektuuri ja ehituskunsti klassika hulka. Nende koostööd võib julgelt lugeda kõrgperioodiks mõlema mehe karjääris.»

Salki bioloogiauuringute instituut.
Salki bioloogiauuringute instituut. Foto: EESTI ARHITEKTUURIMUUSEUM

Eestikeelses väljaandes on taasavaldamist leidnud peaaegu kõik originaalteoses ilmunud Louis Kahni arhitektuurijoonised, August Komendandi konstruktsioonijoonised ja enamik fotodest, samuti ilmestavad raamatut eesti arhitektuurifotograafi Arne Maasiku Kahni-Komendandi ühisehitistest tehtud fotod.

Praegusele eesti lugejale toovad omaaegseid olusid ja konteksti lähemale arhitektuuriajaloolase Carl-Dag Lige kommentaarid. Tema sulest on ka ülevaade Komendandi erialasest karjäärist ning Kahni ja Komendandi koostöö tagamaadest. 

August E. Komendandi «18 aastat arhitekt Louis I. Kahniga».
August E. Komendandi «18 aastat arhitekt Louis I. Kahniga». Foto: Raamat

«August E. Komendant, 18 aastat arhitekt Louis I. Kahniga»

Tõlge eesti keelde: Epp Aareleid

Toimetajad – Carl-Dag Lige, Tiit Masso

Ülevaateartikkel, kommentaarid, illustratsioonide valik: Carl-Dag Lige

Ehitusliku terminoloogia konsultant: Tiit Masso

Keeletoimetaja: Mari Klein

Kujundus: Marje Eelma

Kirjastaja: In Nomine OÜ, koostöös Eesti Arhitektuurimuuseumiga ja Eesti Betooniühinguga

Tallinn, 2019

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles