Jaanika Palm uuest unejuttude kogust: igas vanuses on tore, kui keegi midagi ette loeb

Copy
Jaanika Palm.
Jaanika Palm. Foto: Mihkel Maripuu

Lastekirjanduse uurija Jaanika Palm pani kokku vahva lasteraamatu «Meie laste unejutud», mis sisaldab valikut meie rikkalikust lastejutuvaramust läbi aegade.

Jaanika Palm rääkis Elmari saates «Hommikujutt», et oli ka ise lapsena küllaltki suur unejuttude kuulaja, kuigi toona oli kombeks, et kui laps õppis ise lugema, lõpetati unejuttude lugemine ära. See aga ei tähenda, et lastele ettelugemine ei meeldiks. «Mina ei ole ühtegi sellist last kohanud,» ütles Palm saates.

Lastekirjanduse eksperdi sõnul annab raamat muuseas ka ülevate sellest, mis meie unejuttude žanris on viimastel aastatel toimunud. Kuula lähemalt saatest!

Jaanika Palm kogus Eesti lastejutud kokku raamatusse «Meie laste unejutud».
Jaanika Palm kogus Eesti lastejutud kokku raamatusse «Meie laste unejutud». Foto: Kirjastus Varrak

Raamat on üles ehitatud kümnendite kaupa - kogumiku varaseimad jutud on ilmunud 1920. aastatel, hiliseimad juba uuel sajandil, vaid mõned aastad tagasi. Leidub jutte nii laste igapäevaelust, südamlikke loomalugusid kui mänguasjade seiklusi.

Mõned jutud on naljakad ja teevad tuju heaks, teised jälle kutsuvad elu üle järele mõtlema, poetavad mõne tarkusetera või annavad aimu, millega tegelesid lapsed aastaid tagasi.

Kuigi uued pildid loovad uue terviku, tuleb lastekirjanduse sõbrale kindlasti nii mõnigi pajatus tuttav ette. Vanaema ja vanaisa mäletavad ilmselt Jüri Parijõe või Jaan Lattiku palasid, emale ja isale meenutavad aga nende lapsepõlve Eno Raua või Ellen Niidu jutud. Lastele võib äratundmisrõõmu pakkuda Andrus Kivirähki või Piret Raua kirjutatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles