Stalini sõjaaegne kirjavahetus Churchilli ja Rooseveltiga näitab, milliste meestega oli päriselt tegu

Copy
Josef Stalin, Franklin D. Roosevelt ja Winston Churchill Tehrani tippkohtumisel 
detsembris 1943.
Josef Stalin, Franklin D. Roosevelt ja Winston Churchill Tehrani tippkohtumisel detsembris 1943. Foto: Personalities/©2002 Credit:Topham Picturepoint/ Scanpix

Kirjastuselt Hea Lugu on ilmunud David Reynoldsi ja Vladimir Petšatnovi koostatud teos «Kremli kirjad. Stalini sõjaaegne kirjavahetus Churchilli ja Rooseveltiga», mille tõlkis eesti keelde Kalev Lattik.

Stalin, Churchill ja Roosevelt kohtusid Teise maailmasõja ajal silmast silma vaid mõned korrad, kuid seda tähtsam oli suhtlus kirja teel. Kokku saatsid kolme riigi juhid sõja-aastatel üksteisele üle 600 sõnumi.

David Reynoldsi ja Vladimir Petšatnovi koostatud «Kremli kirjad».
David Reynoldsi ja Vladimir Petšatnovi koostatud «Kremli kirjad». Foto: Hea lugu

Raamatus «Kremli kirjad. Stalini sõjaaegne kirjavahetus Churchilli ja Rooseveltiga» on tähtsaimad läkitused avaldatud täispikkuses, esmajoones aga kirjad, milles ilmnevad kolme mehe iseloom ja kohtumisplaanid, ent ka sõnumid sellistel võtmeteemadel nagu teine rinne, Põhja-Jäämere konvoid ja sõjajärgsed mõjualad. Kolme riigijuhi kirjad on asetatud ajaloolisse konteksti ja varustatud põhjaliku analüüsiga.

«Suur hulk riiklike arhiivide materjali annab tunnistust, kui pingsat tähelepanu kolm juhti kirjavahetusele pöörasid: mõlgutasid, mida öelda, millal öelda ja mis toonil öelda – ning samal ajal kibelesid vastuseootuses. Sestap avaldame siin raamatus ka tähendusrikkad muudatused, mida nad tegid aina uutes mustandites,» kirjutavad selle mahuka teose koostajad David Reynolds ja Vladimir Petšatnov sissejuhatuses.

Kuigi räägitakse suurest kolmikust, on «Kremli kirjade» keskne tegelane siiski Jossif Stalin. Enamasti oli just tema see, keda teised kaks meelitasid. Onu Joe (Uncle Joe), nagu Churchill ja Roosevelt sovetijuhti omakeskis kutsusid, oli kaval partner, kellega oli raske asju ajada. Stalini kirjad seevastu väljendavad suuremat austust Roosevelti vastu ja keerukamat, tihti pingelistki suhet Churchilliga.

Artikkel ilmus esmakordselt Eesti Kirjastuste Liidu ajalehes «Raamat».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles