Roland Tokko: paljusid takistab müüt, et ausal teel pole võimalik rikkaks saada

Copy
Roland Tokko
Roland Tokko Foto: Kersti Niglas / Erakogu

Riigikantselei viis 2012. aastal läbi Eesti elanike finantskirjaoskuse uuringu. Selgus, et 70 protsenti tuleks peamise sissetulekuallika kaotuse korral toime vähem kui kolm kuud. See tähendab, et nii suur protsent inimesi on kolme kuu kaugusel pankrotist.

Roland Tokko «12 asja, mida koolis ei õpetatud, aga mida kõik peaksid teadma».
Roland Tokko «12 asja, mida koolis ei õpetatud, aga mida kõik peaksid teadma». Foto: Raamat

64 protsenti elanikest ei ole end kindlustanud finantskohustuste täitmisel tekkivate raskuste ja ootamatute olukordade vastu. Ligi 50 protsenti peab oma finantsalaseid teadmisi pigem või täiesti ebapiisavaks ning ainult 11 protsenti piisavaks.

Roland Tokko räägib oma raamatus «12 asja, mida koolis ei õpetatud, aga mida kõik peaksid teadma» tänapäeva murest, kus koolis õpetatakse keerulisi matemaatilisi valemeid, mida  inimesed tulevikus ei kasuta, kuid tarkadest finantsoskustest ei räägi keegi. Samuti jagab ta häid näpunäiteid, kuidas alustada heade finantsotsuste tegemist.

Mõte-tegu-tulemus!

Paljud meist pole suure rahaga toimetulekuks valmis, kui see ühel hetkel sülle peaks kukkuma. Sellepärast on oluline aru saada kontseptsioonist:

  • korrasta oma mõtlemine,
  • hakka tegutsema,
  • jõua saavutusteni.

Paljud inimesed arvavad, et asi toimib nii: kui ma saan palju raha, siis hakkan teisi väärtust loovate tegevustega aitama ja minust saab tänulik ja rahulolev inimene. Kahjuks see niipidi üldiselt ei toimi.

Heaks näiteks on inimesed, kes võidavad loteriiga suure summa. Neil ei ole varem suure rahaga kokkupuudet olnud, mistõttu nad hakkavad seda kiiresti kulutama ja võtavad endale suured kohustused, näiteks laenu maja jaoks. Ühel hetkel saab võidetud raha otsa ja tekivad võlad.

Seega, kui soovid olla jõukam kui praegu, peaksid esimese asjana hakkama mõtlema nagu edukad inimesed. Teiseks peaksid sa hakkama tegema neid asju, mida edukad inimesed teevad. See ei tähenda, et peaksid minema ja ostma endale kalli auto. Pigem on vaja aru saada sellest, mida need inimesed edu nimel teevad.

Lihtne on öelda, et ole selline nagu need inimesed, kes on finantsiliselt edukad. Mõned lihtsad asjad, mis sa teha saad:

  • Osale koolitustel ja suhtle seal edukate inimestega.
  • Jälgi, millele sa raha kulutad.
  • Lase lahti vanadest raha kohta käivatest tõekspidamistest.
  • Loo väärtust - raha on kõrvaltoode ehk finantsiline edukus on selle kõrvalsaadus, milliseks inimeseks sa saad. Selle asemel, et keskenduda igal võimalusel kokkuhoidmisele, mõtle parem sissetulekute suurendamisele.

Raha muster

Rahasse suhtumise järgi saab inimesed jagada nelja rühma.

  • Raha vihkaja: «Raha ei ole ja seda pole ka vaja.»

Nemad ütlevad, et raha on kõige kurja juur, see ei tee kedagi õnnelikuks ja rikkad inimesed on kindlasti halvad. Enamasti on neil endal väga suured rahamured ja muud probleemid, mis tulenevad rahapuudusest.

  • Raha ori: «Tahaks raha, aga ei tea, kuidas seda saada.»

Need inimesed tahavad rohkem raha ja teevad selle teenimiseks kõik, mida oskavad, et ühel päeval unistusteelu nautida. Kahjuks ei jõua suurem osa neist kunagi eesmärgini.

  • Raha boss: «Mul on raha, kuid ma olen õnnetu.»

Need inimesed ei tunne puudust, ent on sellest olenemata äärmiselt õnnetud. Tihti on raha tulnud nende juurde kerge vaevaga kas loteriiga, ebaseaduslikul teel või tehes midagi, mis neile tegelikult ei meeldi.

  • Raha sõber: «Olen finantsiliselt vaba, õnnelik ja annan ühiskonnale tagasi.»

Neljas grupp inimesi on finantsiliselt väga edukad ning liikunud selle staatuse poole teadlikult. Nad on õnnelikud ja teevad kõik endast oleneva, et teisi inimesi heategevuse või oma teadmiste jagamise abil aidata.

Üle 90 protsenti inimestest kuulub kahte esimesse gruppi. Peamine põhjus on see, et keegi pole neile näidanud, kuidas rahasüsteem toimib ja kuidas seda enda kasuks tööle panna. Koolis õpetatakse, kuidas jõuda vaesusest keskklassi, kuid mitte seda, kuidas jõuda keskklassist rikkuseni (need vajavad täiesti erinevaid oskusi). Lisaks takistab paljusid müüt, et ausal teel pole võimalik rikkaks saada. Sa pole võib-olla veel ühtegi sellist inimest kohanud, aga tegelikult on see võimalik. Ka meie pisikeses Eestis on palju inimesi, kes on seda teinud.

Kuidas ja miks saada raha sõbraks?

Kõik rahasõbrad, keda võib kohata, ütlevad, et raha ei tohi olla peaeesmärk. Oluline on väärtuse loomine ja teistele kasulik olemine. Hetkest, mil sa ei pea enam raha pärast muretsema, saad keskenduda just nendele tegevustele, mis sulle kõige rohkem rõõmu pakuvad. Võib-olla teed siis hoopis rohkem kui varem ja paned sellesse kogu oma hinge.

Ümbritseval keskkonnal on meie ajule väga suur mõju ning seda teadmist tasub ka edukaks saamise teel ära kasutada. Aju peamine funktsioon on kohaneda ümbritseva keskkonnaga. Kui viibid inimeste hulgas, kes kasutavad rahast rääkides negatiivseid sõnu ja teevad ebaratsionaalseid finantsotsuseid, hakkab su aju seda tõeks ja normaalsuseks pidama. Finantsiliselt edukate inimeste läheduses hakkab aga su aju kohanema hoopis teiste uskumuste, käitumismallide ja oskustega.

Saa rahaga sõbraks ja sea eesmärk

Rahaga sõbraks saamine ei toimu üleöö, vaid see vajab sammhaaval liikumist.

Investeerimine

Nii nagu iga muu valdkonnaga, on ka investeerimise puhul vaja aru saada, mis selles maailmas toimub ja millised on sealsed võimalused ja ohud. Enne kui hakkad reaalselt tehinguid tegema, peaksid endale leidma õpetaja(d), kes on ise selles valdkonnas edu saavutanud.

Käi suure kaarega mööda inimestest, kes jagavad investeerimisnõuandeid, kuid kellel endal pole häid tulemusi ette näidata või kes ei tegelegi üldse ise investeerimisega.

Varaklassid

Varaklasse on neli:

  • maavarad (kuld, hõbe, nafta),
  • väärtpaberid (aktsiad, optsioonid, futuurid),
  • kinnisvara (maa, elamis- ja äripind),
  • ettevõtlus.

Proovi investeerida erinevatesse varaklassidesse esialgu väiksel määral, et aru saada, mille vastu sul on suurem huvi. Võib-olla on see kinnisvara soetamine ja välja üürimine?

Enne kui rääkida varaklassist lähemalt, tuleb sul õppida eristama kapitalikasvu ja rahavootehinguid ehk aktiivset ja passiivset tulu.

Kapitalikasvu puhul ostad sa midagi lootuses see hiljem kallimalt maha müüa. See võib olla aktsia, kinnisvara, auto, ettevõte, maal vms. Sellist tulu nimetatakse aktiivseks – selleks et teenida, pead sa pidevalt asjaga tegelema.

Rahavootehingute puhul investeerid sa oma aega või raha ühekordselt ja saad selle pealt püsivalt tasu (üürikinnisvara, dividendiaktsiad, süsteemina töötav ettevõte, litsentsipõhised tegevused, nt laulude, raamatute kirjutamine jms). Kõige parem on rahavootehingu puhul see, et raha jõuab sinuni ilma, et sa peaksid pidevalt pingutama. Just seetõttu nimetatakse seda ka passiivseks tuluks.

Valdkond, kuhu sa oma raha paigutad, ei pea olema midagi sulle väga südamelähedast. Selline põhimõte on näiteks Mac Attramil. Tal on hulk kinnisvarainvesteeringuid, kuid kinnisvara ei ole tema kirg ega huvi, vaid see annab talle lihtsalt vabaduse ja võimaluse tegelda asjadega, mis talle tõeliselt huvi pakuvad.

Samamoodi ei pea sina investeerimiseks ilmtingimata leidma valdkonda, mis sulle väga korda läheb. Kasuta seda lihtsalt oma unistuste elluviimise vahendina. Oluline on, et sa valid midagi välja ja paned paika strateegia, kuidas finantsvabaduseni jõuda, olgu selleks siis aktsiad, kinnisvara, maavarad või ettevõtlus.

Roland Tokko kogemused

Maavarad

Maavaradest on Tokkol kokkupuude olnud vaid hõbedaga. Kuld ja hõbe on oma ajaloolise väärtuse säilitanud ja praegu on üha tõenäolisem, et meie rahasüsteem ei püsi väga pikalt. Kui tahad säästa, tasub kaaluda säästude osalist hoidmist füüsilise kulla või hõbedana. Kuid jällegi, ära torma kohe ostma, vaid uuri enne selle kohta näiteks Goldsilver.com leheküljelt. Kui sa just ei tee Tavidi-sarnast kulla- ja hõbedamüügiettevõtet, on see ikkagi kapitali kasvule panustamine. Maavaradega on võimalik ka passiivset tulu teenida, näiteks ostes naftapuuraugu. Sellised võimalused on täiesti olemas, ent nende puhul võib investeeringu maht alata 1 miljonist dollarist.

Aktsiad

Kõige esimene varaklass, millega ta reaalseid tehinguid tegi, olid aktsiad. Kui sinu jaoks on aktsia mõiste uus, siis uuri selle kõige kohta esmalt natuke internetist.

Aktsiate ostmine ja müümine on aktiivne tegevus, millega panustatakse kapitali kasvule või langusele. Passiivset tulu annavad dividendiaktsiad, mille omamise eesmärk on ettevõtte kasumist osasaamine. Kui sul on näiteks mõne ettevõtte 1000 aktsiat ja ühe aktsia eest makstakse 0,9 eurot dividende, siis saad passiivset tulu 900 eurot hoolimata sellest, kas aktsia hind on tõusnud või langenud. Passiivset tulu on võimalik teenida ka optsioonide ja futuuridega, kuid soovitan sul nõu küsida inimestelt, kes on selles vallas edu saavutanud, sest teadmatusega on võimalik väga kiiresti palju raha kaotada.

Kinnisvara

Kinnisvara on varaklass, mille puhul pean selgitama, mis vahe on heal ja halval laenul. Suur osa inimesi ütleb, et laenamine on halb, võlg on võõra oma ja et on vaja ruttu vabaneda kõikidest laenudest. Tihti on neil laenamisega mõni halb kogemus, mis seda uskumust veelgi kinnitab.

Esmalt tuleb aga eristada seda, mille jaoks laen on võetud. On selge, et laenu võtmine uue televiisori, auto või mõne muu tarbeeseme või teenuse ostmiseks ei ole kõige parem mõte, sest ostetud asja väärtus langeb kohe, kui sa poest välja astud. Lisaks sellele suurenevad ka igakuised kulud. Halbade laenude alla läheb kõik, mis viib raha sinu taskust välja. Häid laene võtad aga mõne passiivset tulu tõotava vara soetamiseks või kapitali kasvatamiseks, sest tihti ei saaks sa oma raha eest head investeeringut osta.

Kinnisvara soetamisel on aga laenu kasutamine vastuvõetav ka neile, kes tahavad igal muul juhul sellest eemale hoida. Kui oled valmis laenu võtma selleks, et iga kuu selle pealt maksta, siis miks ei võiks sa kasutada laenu selleks, et iga kuu selle pealt teenida?

Kinnisvara on üks paremaid passiivse sissetuleku tekitamise viise. Selleks peab sul olema kas väga palju oma raha või oskus seda laenude või investorite abil kaasata. Nii on sul võimalik liikuda oma finantseesmärkide poole tunduvalt kiiremini, kuid ka oht raha kaotada on suurem. Kui saad aru, kuidas head laenu kasutada, avaneb sulle täiesti uus maailm. Seega ei pea laen alati halb olema, sest ka laenuandja saab kasu – ta teenib väljalaenatud rahalt ju intressi. Jällegi, enne kui mingeid samme teed, soovitan kinnisvara kohta õppida inimestelt, kes on selles valdkonnas edukad.

Oma ettevõte

Selles varaklassis on kõige rohkem võimalusi, sest ettevõtte võid sa asutada ükskõik millises valdkonnas. Paraku on see ka varaklass, mille omandamine on kõikidest teistest aeganõudvam ja nüansirikkam.

Võimalusi, kuidas oma rahaga raha teha või kuidas seda enda eest tööle panna, on lõputult. Tuleb ainult ringi vaadata või leida inimesed, kes aitavad sul võimalused üles leida. Kõige olulisem on kusagilt pihta hakata.

Roland Tokko nõuanded, kuidas olla investeerimis- ja finantsalal edukam:

  • Korrasta oma mõtlemine, hakka tegutsema ja jõua saavutusteni.
  • Käi koolitustel ja ära tee rumalaid kulutusi.
  • Kokkuhoidmise asemel mõtle, kuidas sissetulekuid suurendada.
  • Vabane vanadest tõekspidamistest, mis raha kohta käivad, ja saa rahaga sõbraks.
  • Vii end kurssi eri varaklasside võimaluste ja ohtudega.
  • Alusta väikselt ja proovi eri varaklasse.
  • Sa ei pea investeerima ainult südamelähedastesse valdkondadesse.
  • Peaeesmärk on teenida igakuist passiivset tulu, et saaksid panustada oma aega ettevõtmistesse, mis pakuvad sulle tõeliselt rõõmu.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles