Kuidas nõukogude inimest tehti ja lubatud raamides hoiti

Copy
Pilt raamatust.
Pilt raamatust. Foto: Tartu ülikooli kirjastus

Kultuuri- ja kirjandusuurija Epp Annuse raamat «Sotskolonialism Eesti NSV-s. Võim, kultuur, argielu» keskendub «võimalikkuste topograafiale» nõukogude ajajärgul – mitte seadustele ega eeskirjadele, vaid laiemalt sellele, kuidas nõukogude režiim püüdis hoida kodanike püüdlusi ja ihasid lubatud raamides.

Epp Annus «Sotskolonialism Eesti NSV-s: võim, kultuur, argielu».
Epp Annus «Sotskolonialism Eesti NSV-s: võim, kultuur, argielu». Foto: Tartu ülikooli kirjastus

Raamat seostab laiemad poliitilised protsessid ja üksikisiku elukogemuse, vaatleb erinevaid tegureid, mis mõjutasid inimeste argielu, käitumismustreid, karjäärivõimalusi, väärtushinnanguid. Muuhulgas on huvi all koloniaalsuse, modernsuse ja rahvusluse mitmesugused põimumised nõukogude ajajärgul. Vaatluse all on laiemad ajaloolised protsessid ning kultuurilised suundumused, aga ka see, kuidas tajuti võimupoliitikat iga-päevaelus. Mõteldes ühiskonnast ja selle diskursiivsetest struktuuridest, tajutava jaotumisest, identiteedi tugipunktidest või rahvusluse afektiivsetest kihtidest, toetub uurimus erinevatele kultuuri- ja poliitikafilosoofia arengusuundadele.

Monograafia põhineb autori ingliskeelsel raamatul «Soviet Postcolonial Studies: A View from the Western Borderlands» (London, New York: Routledge, 2018), ent tegemist ei ole lihtsalt tõlkega, vaid Aet Variku tõlke põhjal uuesti läbimõeldud ja oluliselt täiendatud tekstiga. «Soviet Postcolonial Studies» oli kirjutatud rahvusvahelisele lugejale; eestikeelset raamatut ette valmistades vormis autor teksti eesti lugeja teadmisi ja huvisid silmas pidades, sealjuures säilitades võrdleva aspekti. Eestikeelses väljaandes on lisandunud ka hulgaliselt uusi allikaid.

Pilt raamatust.
Pilt raamatust. Foto: Tartu ülikooli kirjastus

Uurimus kasutab mitmekesist, interdistsiplinaarset allikmaterjali: ilukirjandust, nõukogudeaegset ajakirjandust, omaeluloolisi allikaid ning muidugi ka teiste uurijate töid.

Kaasatud on rikkalikult pildimaterjali. Raamat sobib lugemiseks kõigile, kes soovivad süveneda nõukogude perioodi, eelkõige seda teoreetiliselt mõtestades. Siiski ei ole tegemist kuiva akadeemilise käsitlusega: autor pakub ohtralt võrdlusmaterjali ja näiteid poliitika- ja kultuurimaailmast, aga ka argielust.

Artikkel ilmus esmakordselt Eesti Kirjastuste Liidu ajalehes «Raamat».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles