Fotokogu annab ainulaadse ülevaate tallinlaste elu ja tänavapilti mõjutanud sündmustest

Copy
Peeter I ausamba avamise pidustusteks ehitud Pikk tänav 1910. aasta sügisel.
Peeter I ausamba avamise pidustusteks ehitud Pikk tänav 1910. aasta sügisel. Foto: IVAN TETERIN, REVAL. FOTOPOSTKAART. FOTOMUUSEUM, TLM F 63

19. sajandi keskpaigas olid Toompea ja all-linn omaette üksused, kus kehtisid eri seadused. Väidetavalt rikkaimal tallinlasel Hans Heinrich Falckil oli aga kinnisvara mõlemal pool ja seepärast soovis ta maade ühendamiseks praeguselt Paldiski maanteelt üles Toompeale suunduva tänava rajada.

Paljud linnaisad ei uskunud, et ta tõesti tänava valmis ehitab, mistõttu tegi Falck toonasele linna komandandile ettepaneku kihla vedada: kui tee valmis, rajab komandant teise tee Toompealt all-linna. Falgi tee valmides ehitaski komandant teise, vastassuunas Toompead ja all-linna ühendava tänava – Komandandi tee.

«Pildile püütud. Sündmusfotod 1856–1990 Tallinna Linnamuuseumi Fotomuuseumi kogust». Koostanud Merilis Roosalu, tekstide autor Katrin Frosch, inglise keelde tõlkinud Tiina Randviir, kujundanud Andres Tali.  
«Pildile püütud. Sündmusfotod 1856–1990 Tallinna Linnamuuseumi Fotomuuseumi kogust». Koostanud Merilis Roosalu, tekstide autor Katrin Frosch, inglise keelde tõlkinud Tiina Randviir, kujundanud Andres Tali.  Foto: Raamat

Vaade 1850. aastate teisest poolest Toompeale ja Falgi teele ongi esimene foto selles raamatus. Omaaegse Revali, seejärel Tallinna – noore Eesti Vabariigi, sõjast räsitud Eesti NSV ning taas vabadusele püüdleva Eesti pealinna – tänavad on palju näinud. Raamatus on 274 ajaloolist fotot tallinlaste elu ja tänavapilti mõjutanud sündmustest, mis puudutasid paljusid, tõid kaasa muutusi elukorralduses või koguni riigikorras.

Valikus on ülesvõtteid raudteeühenduse algusaegadest Revali ja Peterburi vahel, Vene tsaaririigi võimusümboli, Peeter I mälestusmärgi avamisest (1910) ning mahavõtmisest (1922) Heinaturul ehk Vabaduse väljakul, Eesti Vabariigi 1930. aastate plahvatuslikust ehitustegevusest, Teisest maailmasõjast ja selle hävitustööst, 1980. aasta olümpiapalavikust ja taas sinimustvalget trikoloori lehvitanud vabaduse tuultest Tallinnas.

Fotosid saadavad lühikesed tutvustavad tekstid paralleelselt eesti ja inglise keeles. Tallinna Linnamuuseumi fotokogu 1856.–1990. aasta sündmusfotode pildialbum on teine trükis Tallinna Linnamuuseumi sarjast «Tallinna varamu». See sari väljub muuseumikataloogi tavaformaadist ning avab Tallinna linnakultuuri ja ajaloo erinevaid tahke ja nähtusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles