Kütkestav romaan salapäraselt autorilt, kes ei soovi avalikkusele oma tegelikku identiteeti paljastada

, Tartu Ülikooli ungari keele külalislektor
Copy
Paarike kohtingul, taustal Budapest ja Doonau jõgi. Foto umbes 1960. aastast.
Paarike kohtingul, taustal Budapest ja Doonau jõgi. Foto umbes 1960. aastast. Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/ Scanpix

«Budapest noir» on pesuehtne, klassikalise ülesehitusega, suurepärases keeles kirja pandud ajalooline kriminaalromaan, mis viib lugejad 1930ndate Ungari pealinna Budapesti. Võime raamatut nimetada ka sotsioromaaniks, sest autor maalib lisaks põnevale mõrvaloole detailiderohke pildi sõjaeelse Kesk-Euroopa suurlinna elust-olust.

Romaan näitab lähivaates nii elu hiilgust kui ka varjukülgi, peatänavate kohvikuid ja kõrvaltänavate illegaalseid poksisaale, kõigeks valmis olevaid ärimehi flirtimas natsionaalsotsialismiga ja vaeseid maatüdrukuid astumas suurlinna seksiturule. Õpime lausa kartograafilise täpsusega liikuma endisaegses Budapestis, kuuleme trammide tilinat, tunneme sigaretisuitsu- ja kohvilõhna, ning meie suhu jääb peategelase vanaisa keedetud mooside hapukas maitse.

Vilmos Kondor «Budapest noir».
Vilmos Kondor «Budapest noir». Foto: Raamat

Loo kangelane on ajakirjanik Zsigmond Gordon, kes hakkab omal algatusel uurima tundmatu prostituudi mõrva, mille lahendamata jätmist ja kinni mätsimist paistavad kõik asjaosalised eelistavat, sest vähesed juhtlõngad viivad väga kõrgele ja kaugele. Lisaks Zsigmond Gordonile ilmub lugeja ette terve hulk mõrvaloo vaatenurgast suurema või vähema tähtsusega tegelasi, igaüks neist lihast ja luust inimene oma elu ja minevikuga.

Raamatutegelased elustavad kirjaniku sõna abil loodud salapärased ja apokalüptilisevõitu sõjaeelse ajastu dekoratsioonid – särava pealispinna all mädaneva moraaliga Budapesti. Autor püstitab raamatus mälestusmärgi ka infoühiskonna-eelse ajastu kangelastele – ajakirjanikele, kelle jaoks uudised olid pühad ja arvamus vaba ning mittevirtuaalse sotsiaalvõrgustiku kaudu saadud informatsioon oli ainsaks allikaks võitluses selle nimel, et saladused ei jääks saladusteks ja kurjategijad saaksid oma karistuse.

Autori kirjandusliku debüüdina ja sarja «Patune Budapest» esimese osana on «Budapest noir» viimaste aastakümnete kõige populaarsem Ungari kriminaalromaan. Raamat on olnud edukas mujalgi maailmas, see on tõlgitud poola, hollandi, itaalia, saksa, prantsuse, inglise ja soome keelde ning autor sai 2018. aastal Soome Kriminaalromaani Seltsi auhinna. «Budapest noir» on autori esimene eesti keeles ilmunud teos.

Autor kasutab pseudonüümi Vilmos Kondor ega soovi avalikkusele oma tegelikku identiteeti paljastada. Ta ei osale Ungari kirjanduselus, annab harva intervjuusid ja ka siis ainult meili teel, ning suhtleb kirjandusmaailmaga oma kirjastaja kaudu. Kõik, mida temast teame, on pärit tema raamatute kaanetekstidest.

Isegi autori loodud peategelane Zsigmond Gordon ei hakkaks uurima, kes on Vilmos Kondor, nii et ärgem tehkem seda meiegi. Vilmos Kondoril pole muud süüd, kui et ta kirjutab kütkestavaid romaane.

Artikkel ilmus esmakordselt Eesti Kirjastuste Liidu ajalehes «Raamat».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles