Tartus tähistatakse Isaac Asimovi 100. sünniaastapäeva raamatuesitlusega

Copy
Isaac Asimov (1920-1992) Djibouti Vabariigi margil.
Isaac Asimov (1920-1992) Djibouti Vabariigi margil. Foto: Shutterstock

10. jaanuaril kell 19 on kõik ulmesõbrad oodatud Tartu kirjanduse majja (Vanemuise 19), kus tähistatakse Isaac Asimovi 100. sünniaastapäeva, mis oli 2. jaanuaril 2020. Eesti Ulmeühingu ürituste sarjas «Õhtud eesti ulmega» esitletakse juubeliantoloogiat «Isaac Asimov 100», milles eesti ulmekirjanikud seiklevad Asimovi maailmades. Kogumiku autoritega vestleb raamatu koostaja Raul Sulbi.

Ulmeantoloogia «Isaac Asimov 100».
Ulmeantoloogia «Isaac Asimov 100». Foto: Raamat

Isaac Asimov (1920–1992) on ilmselt läbi aegade maailma kõige tuntum ulmekirjanik, teatakse tema Asumit ja galaktikaimpeeriumit, robootika kolme seadust, Igavikku ja paljusid teisi maailmu.

1989. aastal andsid Asimovi kolleegid kirjaniku 50. loomejuubeli puhul välja antoloogia «Asumi sõbrad», kuhu kirjutasid Asimovi tegelastega või tema maailmades jätkulugusid sellised ulmekorüfeed nagu Poul Anderson, Orson Scott Card, Harry Harrison, Robert Sheckley ja Robert Silverberg.

Kindlasti on ka kõigi tänaste eesti ulmeautorite suurimaks mõjutajaks lapsepõlves olnud just Isaac Asimovi raamatud. Nii palus raamatu koostaja Raul Sulbi kirjanikel 100. sünniaastapäeva puhuks ilmuvasse kogumikku kirjutada mõni lugu neile eriti korda minevas Asimovi maailmas või tema tegelastega. Ja nüüd ongi teie ees uued lood Asumist ja impeeriumist, Powellist ja Donovanist ning muidugi Susan Calvinist, Igaviku lõpust ja Andrew Harlanist, Edith Fellowesist ja «inetust poisikesest» Timmy’st. Autoreiks sellised eesti ulme säravaimad tähed nagu Indrek Hargla, Veiko Belials, Triinu Meres, Heinrich Weinberg, Kristjan Sander, Siim Veskimees, Mairi Laurik, Reidar Andreson, Tea Roosvald, Joel Jans ja Maniakkide Tänav.

Kuula ka Kuku raadio järjejuttu, kus loeti antoloogiast ette Heinrich Weinbergi «Patrioot».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles