Chuck Palahniuk: kirjuta hea tujuga, toimeta halva tujuga

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Chuck Palahniuk.
Chuck Palahniuk. Foto: Shutterstock

Ameerika kirjanik ja ajakirjanik Chuck Palahniuk, kes on ennekõike tuntud oma romaani «Kaklusklubi» (1996) poolest, andis uue aasta alguses välja raamatu «Consider This», milles kirjutab kirjutamise protsessist ja eredamatest hetkedest oma loometöös.

Uues raamatus jutustab Chuck Palahniuk lugusid oma elust ja jagab ohtralt soovitusi, kuidas paremini kirjutada. Autor rääkis väljaandele LitHub intervjuud andes, et sageli ootavad noored mingit lihtsat valemit, mis neid kiirelt edukaks teeks. «Ühtegi sellist plaani ei ole olemas, kuid mina olen jõudnud sellisesse punkti, kus ma saan näha kõige olulisemaid tegureid, mis on mu karjääri mõjutanud,» selgitas ta, miks otsustas teist laadi teose kirja panna.

Chuck Palahniuk on kirjanikutöös ette tulevate kriisidega hakkama saamiseks õppinud neid vältima. «Ma ei kuuluta kunagi ühte projekti täiesti lõpetanuks, kui ma ei ole uude armunud. Kirg uue tööga edasi minna annab mulle ka suurema vabaduse olla eelmise töö toimetamisel armutu ning realistlik. Mu süda on juba mujal,» rääkis ta. «Samuti, kui varasem töö jõuab turule, siis ei tee inimeste reaktsioonid mulle haiget, sest minu tunded on investeeritud uude eksperimenti.»

Väiksemate kriiside puhul, kui kirjanikul ei tule pähe, kuidas mõnd stseeni lõpetada või kui dialoog jääb kesiseks, jätab ta kirjatöö mõneks ajaks pooleli ja teeb midagi füüsilist – näiteks kaevab kraavi või teeb aiatöid. «Siis tulevad kõige paremad ideed,» teab Palahniuk.

Pika karjääri jooksul on Chuck Palahniuk saanud ka ise teistelt palju soovitusi, kuidas osavamaks kirjanikuks saada. Kõige paremaks peab ta Andy Warholi ideid kunstist, millest üritab eeskuju võtta. Samal ajal on ta aastate jooksul korduvalt kuulnud soovitust kirjutada hea tujuga ning toimetada ja teksti korrigeerida halva tujuga. Sellest põhimõttest on ta ka püüdnud kinni pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles