Toitumisnõustaja: kaalu langetamiseks ei pea loobuma leivast, kartulist, lihast ega magustoitudest

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Irina Tamme.
Irina Tamme. Foto: Erakogu

Veebipõhine toitumiskava Fitlap on Eestis tegutsenud juba viis aastat. Programmis on üle 800 retsepti, mille abil kasutajad saavad söömisharjumusi korrigeerida ja kaalu langetada. Nüüd andsid Fitlapi tegijad Heikki Mägi, Irina Tamme ja René Laane välja ka kokaraamatu «Lihtsad kodused toidud kaalu langetamiseks».

Apollo kuu raamatu «Lihtsad kodused toidud kaalu langetamiseks» üheks autoriks on toitumisnõustaja Irina Tamme, kes on Fitlapile välja töötanud suure hulga tervislikke retsepte. Nii nagu veebiprogrammis, on ka raamatus ära märgitud personaalsed kogused, tänu millele on kaalulangetajal lihtsam oma portsjoneid välja mõõta. Raamatus on nii soolaseid kui ka magusaid roogi – salateid, suppe, praade ja magustoite. Lisaks on seal mõned nipid, kuidas oma söömisharjumuste parandamisega üldse pihta hakata.

Raamat «Lihtsad kodused toidud kaalu langetamiseks».
Raamat «Lihtsad kodused toidud kaalu langetamiseks». Foto: Fitlap

Raamat sündis autorite sõnul lihtsalt vajadusest, sest paraku on levinud eksiarvamus, nagu saaks kaalu langetada vaid süües kalleid ja välismaiseid toitusid, mis on kättesaadavad vaid linnainimestele. «Kahjuks kohtab seda arvamust väga palju,» nendib Tamme. «Me olemegi võtnud endale eesmärgiks oma toitumiskavaga tõestada vastupidist. Oleme üha rohkem võtnud suuna sellele, et tervisliku toidu valmistamine oleks lihtne, kiire ja kõigile taskukohane. Tegelikult saab tervislikult toituda ka täiesti tavalisi ja lihtsaid toiduaineid ostes ja kiireid roogi valmistades. Ei pea loobuma leivast, kartulist, lihast ega magustoitudest. Tähtis on jälgida toitainete vahekorda ja toidu kogust.»

Toitumisnõustaja selgitusel on teadlikkus tervislikust söömisest Eestis üsna nigel. Seetõttu on meil järjest süveneva ülekaalulisuse ja rasvumise probleem, eriti just laste seas. Suur roll on Tamme sõnul kindlasti sellel, et inimeste füüsiline aktiivsus on võrreldes varasemate aegadega väga palju vähenenud. «Enam ei tehta nii palju rasket füüsilist tööd, lapsed ei lähe enam pärast tunde õue, vaid istuvad toas nutiseadmetes. See kõik jätab oma jälje kahjuks ka kehakaalule,» tõdeb ta. «Lisaks on tänapäeval kõigil kiire ning tarbitakse palju valmistoitu ja poolfabrikaate, mis tihtipeale sisaldavad palju erinevaid lisaaineid, mida meie keha tegelikult ei vaja ning suurel hulgal suhkrut ja rasva. Samuti soodustab kiire eluviis ka seda, et inimestel pole konkreetseid korralikke toidukordi, vaid näksitakse pidevalt midagi ja tekitatakse endale sellega harjumus, millest on keeruline vabaneda,» selgitab toitumisnõustaja, kelle meelest arvavad paljud ekslikult, et tervisliku toidu valmistamine on keeruline ja aeganõudev.

Kõige ohtlikumaks veaks söömisel peab Tamme toidu mõju alahindamist oma tervisele. «Ei mõelda sellele, kuidas sissesöödud toit tegelikult meie elukvaliteeti mõjutab,» on ta märganud, et eestlased lihtsalt ei oska söömise mõju piisavalt arvesse võtta. «Paljudel inimestel puuduvad teadmised selle kohta, et toit mõjutab nii üldist tervist, füüsilist võimekust, vaimset tervist kui ka välimust.»

Kodune söök on tervislik ja maitsev

Toitumisnõustaja Irina Tamme panustab sellesse, et inimesed muutuksid tervisliku toitumise osas teadlikumaks ja on märganud, et üha rohkem muutusi on toimunud ka toiduainetööstuses. Näiteks püütakse järjest enam leida võimalusi teha toiduained tervislikumaks, vähendatakse toodetes suhkru- ja rasvasisaldust ning vähendatakse lisaainete hulka. «See kõik on väga vajalik, kui me tahame, et meie inimesed kestaksid võimalikult kaua,» märgib ta. «Ning just sellesse me püüamegi Fitlapi toitumiskavaga anda võimalikult suure panuse.»

Kuigi Fitlapil on suur internetipõhine retseptikogu, soovisid autorid koondada lihtsad ja kodused toidud kokku raamatusse, et need oleks kättesaadavad ka neile, kes internetti iga päev ei kasuta. Lisaks on raamatus üle poole retseptidest sellised, mida veebist ei leia.

«Soovisime luua raamatu kõigile tuttavatest ja armsatest maitsetest, kuid muuta need tervislikuks,» ütleb Tamme ja selgitab, et sel põhjusel kasutatakse retseptides kvaliteetset ja puhast toorainet. «Retseptid on kokku pandud nii, et igaüks neist sisaldab kindlas vahekorras toitaineid – valke, rasvu, süsivesikuid. Kindel toitainete vahekord on oluline selleks, et organism saaks funktsioneerimiseks kõik vajaliku ja seeläbi oleks toetatud hea tervise säilimine. Retseptid on koostatud nii, et kaalu langetamisel oleks täiskõhutunne tagatud võimalikult kauaks. Me ei kasuta oma retseptides näiteks suhkrut ega valget jahu ning hoiame sellega ära veresuhkru liigse kõikumise.»

Irina Tammele meeldib end retsepte luues proovile panna ja ta usub südamest, et pea kõiki sööke saab valmistada tervist ja kaalulangetamist silmas pidades. Oma koduköögis valmistab ta kogu aeg toitu Fitlapi toitumiskava põhjal ning kirjutas ka raamatusse retsepte nende maitsete põhjal, mis on talle armsad ja tuttavad. Üksjagu inspiratsiooni on ta saanud oma lähedaste köögist.

«Raamatus on näiteks mu abikaasa lemmikud kartulipannkoogid, maasikatega magustoit, mida alati täditütrega sööme, plaadikook, mida mu armas ema valmistas, nii et köök oli mõnusat kaneelilõhna täis,» loetleb Tamme sööke, mis on talle endale eriti südamelähedased. Nende maitsvate koduste toitude keskel on ta ise kasvanud ning kasvatab ka oma lapsi.

***

Kõik huvilised on oodatud raamatu «Lihtsad kodused toidud kaalu langetamiseks» esitlusele, mis toimub 15. jaanuaril kell 18 Solarise Apollos. 

Vaata raamatut lähemalt siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles