Kõige ohtlikumaks veaks söömisel peab Tamme toidu mõju alahindamist oma tervisele. «Ei mõelda sellele, kuidas sissesöödud toit tegelikult meie elukvaliteeti mõjutab,» on ta märganud, et eestlased lihtsalt ei oska söömise mõju piisavalt arvesse võtta. «Paljudel inimestel puuduvad teadmised selle kohta, et toit mõjutab nii üldist tervist, füüsilist võimekust, vaimset tervist kui ka välimust.»
Kodune söök on tervislik ja maitsev
Toitumisnõustaja Irina Tamme panustab sellesse, et inimesed muutuksid tervisliku toitumise osas teadlikumaks ja on märganud, et üha rohkem muutusi on toimunud ka toiduainetööstuses. Näiteks püütakse järjest enam leida võimalusi teha toiduained tervislikumaks, vähendatakse toodetes suhkru- ja rasvasisaldust ning vähendatakse lisaainete hulka. «See kõik on väga vajalik, kui me tahame, et meie inimesed kestaksid võimalikult kaua,» märgib ta. «Ning just sellesse me püüamegi Fitlapi toitumiskavaga anda võimalikult suure panuse.»
Kuigi Fitlapil on suur internetipõhine retseptikogu, soovisid autorid koondada lihtsad ja kodused toidud kokku raamatusse, et need oleks kättesaadavad ka neile, kes internetti iga päev ei kasuta. Lisaks on raamatus üle poole retseptidest sellised, mida veebist ei leia.
«Soovisime luua raamatu kõigile tuttavatest ja armsatest maitsetest, kuid muuta need tervislikuks,» ütleb Tamme ja selgitab, et sel põhjusel kasutatakse retseptides kvaliteetset ja puhast toorainet. «Retseptid on kokku pandud nii, et igaüks neist sisaldab kindlas vahekorras toitaineid – valke, rasvu, süsivesikuid. Kindel toitainete vahekord on oluline selleks, et organism saaks funktsioneerimiseks kõik vajaliku ja seeläbi oleks toetatud hea tervise säilimine. Retseptid on koostatud nii, et kaalu langetamisel oleks täiskõhutunne tagatud võimalikult kauaks. Me ei kasuta oma retseptides näiteks suhkrut ega valget jahu ning hoiame sellega ära veresuhkru liigse kõikumise.»