Miks on kundalini joogidel naljakad nimed?

Copy
Liina Ravneet Elvik.
Liina Ravneet Elvik. Foto: Erakogu

Eestlasest joogaõpetaja Liina Elviku raamat «Kundalini jooga» viib kundalini jooga maagilisse salamaailma õpetuste juurde, mis olid kunagi kättesaadavad vaid valitsejatele, kuid nüüd on avatud teenima igat inimhinge.

Raamat tutvustab spetsiaalseid joogatehnikaid ja tööriistu, maalib pildi joogalikust elamisekunstist, õpetab valmistama keelt ja kõhtu silitavaid joogatoite ning näitab ette kümme harjutusseeriat ja kümme meditatsiooni. Raamatust leiab joogaklubi Õnnelaboratoorium vedava Elviku näpunäiteid ja praktilisi harjutusi, kuidas laadida end energiaga, visata seljast stressirüü, avada külluse- ja elurõõmukraanid ning palju muud põnevat.

Avaldame katkendi raamatust.

Miks on kundalini joogidel naljakad nimed?

Kundalini jooga maailmas on ilus traditsioon küsida endale spirituaalne nimi, mis arvutatakse sünnihetke põhjal. Nimi kannab endas kindla sagedusega energiat, sinu hinge kõrgemat olemust ja identiteeti ning aitab meeles hoida oma eluülesannet. Igaüks, kes soovib, võib endale spirituaalse nime küsida, selleks ei pea olema paadunud või pikaaegne joogi. See nimi võib jääda ka sinu saladuseks, sa ei pea seda kogu maailmaga jagama, kui sa seda ei soovi. Samas seisneb vaimse nime jõud selles peituvas naad’is ehk helivoos: mida rohkem sa ütled või kuuled oma nime, seda sügavamale sinu olemusse selle tähendus imbub ja seda rohkem koged peent helivoogu iseenda sees, mis viib sind harmooniasse oma hinge teega. Iga kord, kui keegi sind vaimset nimi pidi kutsub, on see justkui äratuskell ja meeldetuletushelin sinu hingele.

Yogi Bhajan õpetas välja ühe oma pikaaegse õpilase Nirinjan Kaur Khalse. Selle täpse jooga numbriteaduse õpetuse järgi jagabki nüüd Nirinjan koos oma abilistega vaimseid nimesid neile, kes seda soovivad. Ning kõik see käib moodsal internetiajastul mugavalt arvutivõrgu kaudu.

Iga inimesega tuleb kaasa tähendus ja seletus. Näiteks minu vaimne nimi Ravneet Kaur tähendab universumi valgusest ja heledusest täidetud säravat ja positiivset lõvi / printsessi. «Rav» tähistab päikeseenergiat, mis on särav, rõõmus, positiivne, täis valgust, soojust ja kaugelekiirgavat sära. «Neet» tähistab millessegi süüvinud või millestki läbiimbunud olemist. Spirituaalne nimi tuletab mulle meelde, et jagaksin igas hetkes ja kõikidele võrdselt oma sisemise päikese soojust ja valgust. Ta meenutab mulle ühendumise olulisust selle valguse ilu ja jõuga, selle jõu alalhoidmist ja usaldamist ning minu hinge eesmärki selles elus: aidata igal inimesel näha iseendas sedasama valgust ja väge. Naistel lõpeb nimi alati sõnaga «Kaur» ja meestel sõnaga «Singh». Need tähendavad lõviprintsessi või –printsi ja tuletavad meelde, et sammuksime läbi elu lõvi väärikuse, graatsia ja julgusega.

Kui kogu see nimevärk tundub sulle ikkagi veidi kahtlane, siis võid südamerahus sellesse mitte süüvida ja ikkagi kundalini joogat nautida. Hoia endaga tõde, et reegleid ei ole olemas, on ainult võimalused ja valikud ja sinu enda looming.

Miks kantakse turbaneid?

Turbanid ei ole lihtsalt niisama naljakad mütsikesed või moeasjad. Nende kandmise ja pähesidumise taga peitub terve teadus ja iidne tehnoloogia.

Joogaga treenid sa end, et olla teadlik oma peenenergiatest ja saavutada nende üle meisterlikkus. Peakatte kandmine, olgu selleks siis lihtne rätik, kapuuts või turban, võimaldab sul korrale ja ärkvele kutsuda oma kuuendat keskust, ajna-tšakrat, mis on intuitsiooni kodu. Õigesti seotud turban stimuleerib ajuainet ning aktiveerib ja häälestab mõlemad ajupoolkerad ideaalsesse harmooniasse.

Ravneet Elvik «Kundalini jooga võlumaailm».
Ravneet Elvik «Kundalini jooga võlumaailm». Foto: Raamat

Pealuu koosneb 26 suuremast ja väiksemast luukesest, mis on pidevas liikumises. Isegi kui liikumine toimub ainult mikromillimeetrites, mõjutab see seda, kui rahulikult või ärevalt sa end tunned ja millisel määral oma emotsioonide Ameerika mägedel end sõidutada lubad. Kui sa seod juuksed kokku ja katad pea turbaniga, tõmbad kolju kõik osad õigesse kohta. Emotsionaalselt tähendab see seda, et oled rahulikum, stabiilsem ja neutraalsem. Mentaalselt tähendab see seda, et su meel on selgem ja fookustatum ning sul on sõna-sõnalt kergem «pead koos» hoida.

Turban konserveerib energiat. Suurem osa meie energiast liigub välja pealae kaudu ja et see enda sisse alles jätta (või siis mitte nii kiirelt tal ära lennata lasta), on hea pea katta. Kui ma tean, et mul on ees rohkelt energiat nõudev, pingeline ja kohtumisi täis päev, siis seon endale turbani pähe. Tänu sellele olen ma fookustatud, efektiivne ja ka veel hilja õhtul ei teki tühjakspigistatud sidruni tunnet. Energiat jagub palju kauem ja rohkemaks. Väga mõnus on turbaniga olla kohtades, kus on lihtsalt palju rahvast ja palju intensiivset energiat.

Miks kannavad kundalini joogid valgeid riideid?

Kundalini joogid eristuvad teistest joogapraktiseerijatest valgete riiete armastuse poolest. Valge on puhtuse ja pühaduse värv ning see sisaldab endas kõiki ülejäänud kuut põhivärvi: sinist, punast, kollast, rohelist, oranži ja violetset. Lisaks suurendab valge värv sinu magnetvälja: võib-olla oled märganud, et valget kandes tunned end rõõmsama ja helgemana ning sind märgatakse rohkem – see ongi otsene märk, et su aura ulatub tavapärasest kaugemale. Pannes end joogapraktika ajaks kaunilt, graatsiliselt ja heledates toonides riidesse, pühitsed sa teadlikult ja suurema austusega iseennast ja kohtingut oma hingega. Soovitatavalt võiks joogarüü olla ökoloogilisest puuvillasest materjalist, sest see materjal, mida kutsutakse kaunikõlaliselt maa lilleks, toetab sinu psüühikat, energiat ja närvisüsteemi.

Miks on hea sokid jalast võtta?

Mitmed joogaliigid, sealhulgas kundalini jooga, soovitavad praktiseerida paljajalu (jah, isegi talvel ja jahedamas ruumis). Meie keha läbib 72 000 peent energiakanalit ehk naad’i, mille otsad on nii käe- kui ka jalalabades. Teha joogat sokkides on sama, mis panna mediteerides kätte kindad – tunnetus muutub tuhmimaks. Isegi kui sa ei võta parasjagu sellist asendit, kus jalatald oleks maaga täiskontaktis, stimuleerib õhuvool peenelt tallaaluseid kanaliotsi. Loomulikult ei sunni keegi sind joogatunnis sokke vägisi jalast heitma, aga proovides vahel olla paljajalu, annad endale peenema ja põnevama kogemuse.

Mis on kara`d ja mala´d?

Paljud kundalini joogid ja jogiinid kannavad kauneid ja maagiliste gurmukhikeelsete mantratega kaunistatud käevõrusid ehk kara’sid ja kaelas pikki mala-helmeid.

Kara on kundalini joogasse tulnud sikhismist. Sikhid kannavad pühendumise sümbolina endaga ühes alati viit eset ehk viit K-d: kanga´t – puidust kammikest juustes, mis tähistab puhtuse sümbolit, kirpan´it – lühikest pistoda, mis sümboliseerib valmisolekut kaitsta nõrgemaid ja hädasolijaid, kachera´t – spetsiaalseid puuvillaseid aluspükse, mis sümboliseerivad meele jõudu lõbujanu üle, kesh´i – lõikamata pikki juukseid (ja kehakarvu), mis esindavad austust jumala ideaalse loomingu ees, ja kara´t - metallist käevõru, mille ümmargune vorm sümboliseerib lõppematut eluringi. Kara aitab hoida igas hetkes meeles, et kõik see, mida sa oma kätega teed, oleks kantud sinu kõrgemast teadvusest. Enamasti kannavad naised käevõru vasakul käel (et tugevdada naisenergia voolamist, mida esindab vasak kehapool) ja mehed paremal käel (et tugevdada meesenergia jõudu, mida esindab parem kehapool).

Mala on kaunis meditatsioonitööriist, millel on tavaliselt 108 helmest ja üks suurem nn guruhelmes. Numbrit 108 peetakse paljudes idamaade traditsioonides ja ka joogapraktikas pühaks arvukombinatsiooniks. Üks esindab üksolemist, null tühjust ja kaheksa lõpmatust – need on universumi kolm olemuslikku kvaliteeti. Vahel on ka mõnede joogaseeriate juures esitatud mitte harjutuse ajaline kestus, vaid soovitatav korduste arv ja tihti on see just seesama maagiline number 108 (või siis selle vähendus 54 või 27). Mala´t on hea kasutada just mantratega meditatsioonide puhul. Korrates mantrat 108 korda ja lastes sama ajal helmestel sõrmede vahelt läbi libiseda, aktiveerid sõrmeotstel asuvaid energiakanaleid ja iga sõrmega seonduvaid kvaliteete.

On spetsiaalseid kundalini joogidest mala-meistreid, kes teevad sulle mala, võttes arvesse sinu sünniaega ja sellest tulenevat numeroloogiat, mida mala´s kasutatavad (pool)vääriskivid tasakaalustada aitavad. Samuti võid hoopis ise otsida loodusest sind kõnetavat materjali (kuuseoksi, käbisid, samblarulle vms) ja meisterdada endale ise oma mala. Nii kara kui ka mala on hingega pühad esemed ja kui täidad need oma energia ja armastusega, annavad nad sulle seda mitu korda rohkem tagasi.

Seos kundalini joogaga

Selleks, et praktiseerida kundalini joogat, ei pea sa olema sikh. Niisamuti ei tähenda sikhiks olemine tingimata jooga praktiseerimist. Kundalini jooga toob kokku kaks põhielementi:  shakti ja bhakti. Shakti on universumi jõud ja vägi, mille kaudu kogeme iseenda jõudu ja väge. Joogapraktikaga äratad endas selle suure väe, kuid väga tähtis on õppida seda vastutustundlikult kasutama. Shakti võimsast jõust ego lahutades saame bhakti. Bhakti on jumalik pühendumine, teenimine, kuninglikkus, ilu ja elegants, alandlikkus ja alistumine universumile.

Ka Siri Guru Granth Sahib ütleb korduvalt, et vaid joogatehnikad ei saa tuua vabanemist. See toimub ainult siis, kui sinus on jõudu ja pühendumust austada ja alistuda millelegi suuremale (Jumalale, universumile või kuidas iganes sa teda nimetada eelistad).

Kundalini jooga annab tööriistad, tehnoloogia ja isikliku distsipliini, et äratada teadlikkus. Jõu ja alandlikkusega, shakti ja bhakti´ga kasvab igaüks oma teadvuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles