Hollandi kunstidetektiiv leidis üles miljonieurose raamatu, mis 2007. aastal surnud kollektsionääri kodust varastati

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Hafezi «Divan».
Hafezi «Divan». Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Scanpix

Hollandi detektiivil Arthur Brandil õnnestus leida 15. sajandist pärit Pärsia poeedi Hafezi luulekogu «Divan» kuldkaunistustega köide, mille väärtus on umbes miljon eurot. Raamat kuulus varem Saksamaal elanud iraanlasest kunstikollektsionäärile Djafar Ghazyle. Kui mees 2007. aastal suri, oli raamat tema kogust jäljetult kadunud.

Pärsia poeedi Hafezi (täisnimega Shams-ud-din Muhammad Hafizi) «Divan» on Iraanis tänini väga populaarne luulekogu ja selle kuldköites väljaanne oli maailmas teadaolevalt üks vanim siiani säilinud eksemplar, mis on kirja pandud kas 1462. või 1463. aastal. Kui selgus, et teos on varastatud, otsiti seda väga põhjalikult, kuid raamatut ei õnnestunud kuidagi leida. Lõpuks sai sellega hakkama hollandlane Arthur Brand, keda kutsutakse «kunstimaailma Indiana Jonesiks».

«See leid on minu jaoks tohutult oluline, sest see on nii tähtis raamat,» tunnistas Brand väljaandele AFP, kui leitud raamatut oma Amsterdami korteris meediaväljaannetele näitas.

Djafar Ghazy oli eraklik pensionär, kes suri vanadekodus. Ta ei tundunud sugugi rikas, kuid tema antiiksete raamatute ja käsikirjade kogu väärtus ulatus miljonitesse eurodesse. Kui politseinikud pärast tema surma kadunud teoseid otsisid, tuli välja, et Ghazyl oli üks iraanlasest sõber, kelle kodust leiti 174 korterist kadunud käsikirja. Kõige olulisemat teost – Hafezi «Dinavit» teiste hulgas ei olnud.

Hafezi «Divan».
Hafezi «Divan». Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Scanpix

2016. aastal kuulutati raamatu leidmiseks välja 50 000 euro suurune autasu, kuid ka see ei aidanud tõde välja selgitada. Juhtum hakkas lahenema alles 2018. aasta lõpus, kui Arthur Brandile helistas Saksamaalt kunstidiiler, kes palus tal viivitamatult kohale sõita, sest Iraani saatkond olevat samuti raamatu vastu suurt huvi välja näidanud. Nimelt tuli varem juba kaks käsikirja iraanlastele üle anda, kuid ülejäänud käsikirjad tunnistati seaduslikult Ghazy perekonna varaks. Brandil tuli kibekiiresti raamat ise üles leida, sest nagu anonüümne kontakt rääkis, olid Iraani ametnikud juba temagi jutul käinud.

Brand sai kontaktiga Inglismaal kokku. Silmnähtavalt närvis mees tunnistas talle, et oli varastatud teost näinud, sest üks tema sõber müüs selle edasi. Brand otsiski ostja üles. «Ostja oli šokis ja maruvihane,» rääkis detektiiv. «Lõpuks müüdi ju talle varastatud raamat ja kõik, kaasa arvatud Iraani valitsus, otsisid seda raamatut taga.»

Pika veenmise peale soostus petetud kunstikoguja lõpuks raamatu Brandile 2019. aasta lõpus vahendaja abil üle andma. Detektiiv viib nüüd hinnalise teose omakorda Münhenisse politseinike kätte. Politsei pressiesindaja Ludwig Waldingeri sõnul arutatakse Ghazy pärijatega lähemalt, mida väärtusliku teosega edasi tehakse.

Hafezi «Divan».
Hafezi «Divan». Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles