TOP 20 ⟩ 2019. aasta rahvaraamatukogude laenutuste edetabelist selguvad eestlaste lemmikud

Copy
Foto: Shutterstock

Kultuuriministeeriumi andmetel laenutati möödunud aastal rahvusraamatukogudest kõige sagedamini Vahur Afanasjevi teost «Serafima ja Bogdan. Üldkokkuvõttes olid aga raamatukogudes kõige populaarsemad autorid Andrus Kivirähk, Nora Roberts ja Martin Widmark.

2019. aasta rahvaraamatukogude laenutuste tipp 20

1. «Serafima ja Bogdan»

Autor: Vahur Afanasjev

Kirjastus: Vemsa OÜ

Laenutusi: 5685

Saagalik romaan «Serafima ja Bogdan» jälgib Peipsiveere külaelu arengut II maailmasõja lõpust Nõukogude Liidu kokkuvarisemiseni. Teose keskne teema on vastutuse võtmine enda elu eest. Peipsiveere vanausulised, kes elasid jumala hirmus ja armus, kaotavad Nõukogude võimu ajal moraalse pinna. Paljude jaoks saabub maailma lõpp. Teos saavutas Eesti Kirjanike Liidu 2017. aasta romaanivõistlusel esikoha.

2. «Rusikad»

Autor: Silver Anniko

Kirjastus: Hea Lugu

Laenutusi: 4512

Eesti kirjaniku ja ajakirjaniku Silver Anniko (1928–1982) romaan «Rusikad» ilmus esmakordselt 1979. aastal. Romaan räägib Eesti inimeste elust ajaperioodil 1920ndate lõpust kuni 1940ndate alguseni. Toonased kirjanduskriitikud suhtusid romaani halvasti, heites ette selle maitsetust ja mõõdutunde puudulikkust ning liigitasid selle halvas mõttes ajaviitekirjanduseks. Kuid toonase kirjanduspildi kohta ebatavaliselt jõulises stiilis kirja pandud «Rusikatele» sai osaks suur ja suisa kultuslik lugejamenu.

3. «… kes pole kunagi söönud homaari»

Autor: Aliis Jõe

Kirjastus: Varrak

Laenutusi: 4346

Keskealine Aliis on Prantsusmaalt koju tagasi tulnud ja oma elu uutesse rööbastesse juhtinud. Kuid ühel hetkel tuleb tal naasta lapsepõlvekoju – väikeasulasse, mida ta pole üle kahekümne aasta külastanud. Otsekui virvatulukesed meelitavad mälestused ta ohtlikule alale, kus peitub nii varjatud tundeid, aegunud kuritegusid kui ka võimalus leida tõeline armastus. Kõike seda muidugi siis, kui tal õnnestub toime tulla ootamatult kaela langenud elukoormaga. Müstikahõnguline, romantiline ja humoorikas «… kes pole kunagi söönud homaari» on mõtteline järg Aliis Jõe 2017. aastal ilmunud teosele «Viimane laev». Aliis Jõe on telerežissöör Elo Seliranna pseudonüüm.

4. «Michelle Obama. Minu lugu»

Autor: Michelle Obama

Kirjastus: Helios

Laenutusi: 4160

See on Ameerika Ühendriikide endise esileedi isiklik, aval ja tõetruu lugu. Michelle Obama kutsub meid osa saama oma elust: alustades lapsepõlvest Chicagos South Side’is, läbi aastate, mil ta püüdis hoida tasakaalus emadust ja juhtpositsioonidel töötamist, kuni perioodini, mil ta elas maailma kõige tuntumal aadressil. Ladusalt ja avameelselt kirjeldab ta saavutusi ja pettumusi, jutustades oma lugu täpselt nii, nagu tema seda elab: oma sõnadega, oma tingimustel.

5. «Elupõletajad»

Autor: Erik Tohvri

Kirjastus: Erik Tohvri Romaan

Laenutusi: 3943

Erik Tohvri, kodanikuna Hans-Erik Laansalu, ütleb ise, et see raamat on tema jaoks eksperiment – kas temas on veel 86-aastasena säilinud midagi, mis suudab lugejat köita. «Nii, nagu ei ole võimalik pimedalt sündinule edasi anda lillede ja liblikate värve, ei saa ka tundetule kirjeldada seksuaalsust – seda on võimalik ainult ise tunnetada. Olen oma senistes romaanides seda kogu maailma elu liikumapanevat jõudu vaid põgusalt puudutanud; nüüd, juba kõrvalseisjana, pole see teema enam sedavõrd tabu, et mitte selle kaudu inimloomuse olemusele läheneda ja näha, et see ürgne jõud võib ennast väga mitmel viisil avaldada.

6. «Väike Prantsuse külalismaja»

Autor: Helen Pollard

Kirjastus: Pegasus

Laenutusi: 3785

Päike, värsked sarvesaiad ja hea vein. Mitte miski ei saa rikkuda täiuslikku puhkust. Või kas on ikka nii? Briti kirjanik Helen Pollard on juba mitme romaaniga tõestanud, et valdab suurepäraselt kvaliteetse ajaviitekirjanduse loomise kunsti. Oskusega pikkida oma soravatesse lugudesse huumorit ja elulisust toob ta lugejateni tegelaskujud, kellega on lihtne samastuda ja kellele kaasa elada. «Väike Prantsuse külalismaja» on tema esimene eesti keelde tõlgitud romaan.

7. «Laanekuru saaga»

Autor: Erik Tohvri

Kirjastus: Erik Tohvri Romaan

Laenutusi: 3685

Raamat sisaldab autori lühiproosat alates debüütteosest aastast 1963, nende hulgas kaks pikemat ja neli lühinovelli, jutustusena loetava filmistsenaariumi ja nimijutustuse «Laanekuru saaga» autori esivanemate põlistalust.

8. «Tobias ja teine B»

Autor: Piret Raud

Kirjastus: Mustvalge

Laenutusi: 3537

Tobias käib teises klassis ja tal on palju toredaid sõpru. Näiteks Uku, kellel on siga nimega Nossu ja pikkade juustega muistsed esivanemad. Või Linda, kes oskab balletti ja teab, mis tähendab «autogramm». Või hoopis Gregor, kes on küll kohutavalt riiakas, ent sellest hoolimata lahe kaaslane. Tänase päeva Eesti koolilaste elu on kirjeldatud suure soojuse ja heatahtliku huumoriga ning see pakub mõnusat äratundmist kõigile.

9. «Vale nimega mees»

Autor: Ira Lember

Kirjastus: Canopus

Laenutusi: 3521

Ira Lemberi 23. romaan viib lugeja 1944. aasta septembrisse. Saksa kõrgem väejuhatus on teinud otsuse Eesti kaitsmisest loobuda ning Wehrmachti poolt mahajäetud Tallinna vallutavad Punaarmee tankid. Sel pöördelisel ajal, kui Pika Hermanni mastis lehvib veel viimaseid tunde sinimustvalge lipp, ummistavad tuhanded eestlased, niihästi tsiviilisikud kui ka Saksa armees või soomepoiste ridades bolševike vastu võidelnud, Läänemaa sadamaid. Kes vähegi sai, põgenes oma eluga riskides punaste vallutajate eest üle tormise Läänemere vabasse Läände, liigagi hästi olid veel meeles 1940. aasta vene okupatsiooniga kaasnenud õudused.

10. «Viimane laev»

Autor: Aliis Jõe

Kirjastus: Varrak

Laenutusi: 3501

Üksikemana poja ülikooliküpseks kasvatanud Aliis otsustab vahetada hooldushaigla õe ameti koristajakoha vastu Rootsis, et nii oma lapse arstiõpinguid toetada. Aastaid kitsastes oludes virelenud Aliis on ammu kaotanud usu, et elu talle põnevust ja armastust võiks pakkuda. Kuid laevasõit sihtkohta osutub ootamatult seiklusrikkaks. «Viimane laev» on eluterve huumoriga kirjutatud südamlik lugu naisest, kes avastab üllatuslikult, et küps iga võib olla mitmes mõttes märksa värvikirevam kui noorus. 

11. «Presidendi vastuvõtt»

Autor: Mart Kadastik

Kirjastus: Hea Lugu

Laenutusi: 3456

29-aastasele Kätlinile, kes töötab sööklas toidujagajana, tehakse pöörane ettepanek: asuda maineka raamatukirjastuse juhiks koos väljavaatega teenida kümneid, heal juhul sadu tuhandeid eurosid. Miks on välja valitud just tema, kes ta on läbi lugenud vaid ühe raamatu – muinasjutu Hansust ja Gretest? Kas kirjastuse uus salapärane omanik tahab Kätlinit naeruvääristada, ära kasutada või teda tõepoolest tiivustada? Kui palju võib noor naine uskuda ja usaldada teda ümbritsevaid mehi?

12. «Tõusuvesi»

Autor: Liz Fenwick

Kirjastus: Varrak

Laenutusi: 3104

Kahe õe lugu saab alguse 1943. aastal sõjaaegses Cornwallis. Reetmine viib Adele ja Amelia teed igaveseks lahku. Aastakümned hiljem on selle kergemeelse teo tagajärgi ikka veel tunda. Ent kui palju aega on vaja, et minevik jõuaks õdedele uuesti järele? «Tõusuvesi» tutvustab lugejatele imekaunist Cornwalli rannikut, mis on tulvil salapära ja mõistatusi.

13. «Kaka ja kevad»

Autor: Andrus Kivirähk

Kirjastus: Varrak

Laenutusi: 2898

Lasteraamatutes on tavaliselt kombeks kirjutada armsatest karumõmmidest, lõbusatest jänkudest ja vallatutest hiirekestest. Andrus Kivirähki lastejuttude kogumikust «Kaka ja kevad» neid karvaseid ja pehmeid loomakesi ei leia. Selle asemel astuvad lugeja ette romantiline kakajunn, punapäine viiner, pissipotis elav tont, munevad sokid, loll jope ja mereröövlist lusikas. Kõik Kivirähki lastelood on eelnevalt ilmunud ajakirjas «Täheke» ja pälvinud laste heakskiidu ning kurjade tädikeste pahase porina. Pildid on raamatusse joonistanud Heiki Ernits ja nagu Ernitsa puhul tavaline, võib tema pilte vaatama jäädagi.

14. «Varastatud oranž jalgratas»

Autor: Mika Keränen

Kirjastus: Jutulind

Laenutusi: 2828

See on laste krimijutustus, mille tegevus toimub Tartus Supilinnas. Peategelane Mari asub koos oma sõprade ja prantsuse buldogi Matiga otsima belgia professorilt varastatud jalgratast, saades nii lõpuks jälile suurele rattavaraste jõugule. See on hoogne, tempokas ja tänapäevane lugu, mis pakub lugejale peale põneva sündmustiku ka võimalust lähemalt tundma õppida selle kummalise Tartu linnaosa huvitavaid inimesi ja erakordset õhustikku. Olgu lisatud, et raamat põhineb tõestijuhtunud sündmustel.

15. «Kolmanda A kriminalistid»

Autor: Ilmar Tomusk

Kirjastus: Tammerraamat

Laenutusi: 2819

Piia ja Mati isa sai tädilt päranduseks vana koltunud lehtedega raamatu. Kui lastel sellest raamatust koolis juttu tuleb, selgub, et tegemist on erakordselt hinnalise teosega. Raamat pannaksegi Metsatuka gümnaasiumi raamatukogus näitusele välja. Ühel saatuslikul ööl raamat varastatakse. Politseinikud ei leia kuriteopaigalt sõrmejälgi ega asitõendeid. Raamatu omanikud, kolmanda A klassi õpilased Piia ja Mati koos kaheteistkümnenda klassi Pauliga alustavad ise detektiivitööd. See aga viib nad Eestist palju kaugemale.

16. «Jussikese seitse sõpra»

Autor: Silvi Väljal

Kirjastus: Avita

Laenutusi: 2600

Lõbus lasteraamat jutustab Jussikesest ja seitsmest nädalapäevast.

Raamatu esmatrükk ilmus 1966. aastal ja on praegustele isadele-emadele kindlasti tuttav lugemisvara.

17. «Kuuõde» Sari «Varraku ajaviiteromaan»

Autor: Lucinda Riley

Kirjastus: Varrak

Laenutusi: 2166

Raamat viib lugejad Põhja-Šoti mägismaa suursuguse looduse keskele ja Hispaania Granada mustlaskoobastesse. Romaan saadab kaht naist rännakul, mille mõlemad oma tõelist saatust otsides ette võtavad. «Kuuõde» on viies osa Lucinda Riley ülipopulaarsest raamatusarjast.

18. «Ikka mina»

Autor: Jojo Moyes

Kirjastus: Kunst

Laenutusi: 2032

Raamatutest «Mina enne sind» ja «Pärast sind» tuntud Louisa Clark saabub New Yorki, valmis alustama uut elu. Ta on kindel, et saab hakkama kõigega, mis teda ees ootab, ja suudab hoida elavana suhet kiirabis töötava Samiga ka siis, kui nad elavad teineteisest tuhandete miilide kaugusel. Alustades tööd Leonard Gopniku ja tema palju noorema teise abikaasa Agnese juures, avaneb Lou ees ülirikaste maailm. Lõbus, romantiline ja liigutav «Ikka mina» jälgib Lou püüdlusi leida iseennast ja sobituda samas oma uude maailma.

19. «Sipsik»

Autor: Eno Raud

Kirjastus: Tammerraamat

Laenutusi: 1885

Esimene «Sipsik» ilmus 1962. aastal, nii et esimesed Sipsiku lood on kirjutatud peaaegu 50 aastat tagasi. Vahepeal on elu palju muutunud. Sipsik on aga jätkuvalt väga tore lasteraamat ja huvi selle vastu on ilmselgelt tõusnud ka seetõttu, et peagi jõuab kinodesse «Sipsiku» animafilm.

20. «Leskede Klubi. Armulauamõrv»

Autor: Eha Veem

Kirjastus: Tänapäev

Laenutusi: 1819

Leskede Klubi, ühe Eestimaa küla krapsakate pensionäride sõpruskonna vastu on saatus armuline olnud: lisaks bridžimängus teravdatud mõistusele ja suurepärasele tervisele veeretab elu nende päevadesse väljakutseid, mis erinevalt «Midsomeri mõrvade» järjekordsest osast nõuavad reaalset nutti ja julgust ja veidi seiklusvaimu. Laip kirikus, kadunud teismeline, vana piirivalvetorni väisav salapärane isik ja kõige krooniks haihtunud armulauakarikas ...

2019. aasta autorite laenutuste tipp 20 rahvaraamatukogudes

1. Andrus Kivirähk

Laenutusi: 40633

2. Nora Roberts

Laenutusi: 38085

3. Martin Widmark

Laenutusi: 36069

4. Aino Pervik

Laenutusi: 35186

5. Ilmar Tomusk

Laenutusi: 33955

6. M. C. Beaton

Laenutusi: 32847

7. Susan Mallery

Laenutusi:  30650

8. Erik Tohvri

Laenutusi: 29350

9. Eno Raud

Laenutusi: 24922

10. Katrin Pauts

Laenutusi: 19926

11. Robyn Carr

Laenutusi: 19053

12. Astrid Lindgren

Laenutusi: 18077

13. Marje Ernits

Laenutusi: 17877

14. Lucinda Riley

Laenutusi: 16823

15. Francesca Simon

Laenutusi: 14709

16. Barbara Cartland

Laenutusi: 14681

17. J. K. Rowling

Laenutusi: 14542

18. Kristiina Kass

Laenutusi: 14344

19. Mika Keränen

Laenutusi: 12558

20. Piret Raud

Laenutusi: 11612

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles