«Nõiduri» autor Andrzej Sapkowski: mulle ei meeldi liiga raskelt ja liiga kaua tööd teha. Mulle ei meeldi üldse tööd teha

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Poola kirjanik Andrzej Sapkowski.
Poola kirjanik Andrzej Sapkowski. Foto: Shutterstock

Poola fantaasiakirjaniku Andrzej Sapkowski «Nõiduri» saaga raamatud on tänu nende põhjal valminud Netflixi sarjale «The Witcher» saanud bestselleriks. Peale väga menuka telesarja on raamatute põhjal loodud ka populaarne videomäng ja peagi ilmub sarja kõrvalloona animafilm «Nightmare of the Wolf». Sapkowski on otsekohene kirjamees, kes ei varja sugugi, et tal on oma loomingu edu üle väga hea meel.

Intervjuus väljaandele Gismodo nentis Andrzej Sapkowski, et reageeris väga positiivselt, kui Netflix avaldas soovi tema «Nõiduri» saagast telesari teha. Seejuures ei olnud tal aga mingit tahtmist sarja loomises ise kaasa lüüa ning ta loobus tööst omal soovil. «Mulle ei meeldi liiga raskelt ja liiga kaua tööd teha,» tunnistas ta ausalt ja lisas, et tegelikult ei meeldi talle üldse tööd teha. «Las see, kes on patuta, viskab esimese kivi,» tsiteeris ta enda õigustuseks piiblit.

Peale selle, et kogenud kirjanikuhärra ei vaevu liialt pingutama, ei taha ta ka enda sõnul sekkuda teiste kunstnike loometöösse, sest peab oluliseks filmitegijate õigust end vabalt väljendada. «Ma ei sekku ja ma ei suru oma vaateid teistele loomeinimestele peale. Ma ei nõua midagi ja ma ei võitle millegi eest. Ma annan nõu. Kui vaja. Kui seda küsitakse.»

Sapkowskit ei ole häirinud see, kuidas telesarja loojad on sarja üles ehitanud ja et nad on raamatutes toimunust osa välja jätnud. Kirjaniku meelest on see vältimatu, sest sõnu pildimaailma üle kandes on mingi kadu paratamatu. Siiski oli ta enda sõnul sarja vaadates kohati väga üllatunud, kuigi teda on enda meelest raske üllatada. «Uskuge või mitte, aga kirjutades ei näe ma silme ees mingit pilti,» sõnas ta. «See ei ole minu jaoks visuaalne protsess. Ma näen ainult sõnu ja töötan tähtedega. Seega, kui ma näen oma töö mingit visualiseerimist – olgu selleks koomiks, mäng või film – siis olen ma vahel väga üllatunud. Enamasti positiivselt.»

Küsimusele, millise hinnangu Andrzej Sapkowski Netflixi sarjale annaks, jättis kirjanik vastamata öeldes, et selle ülistamine oleks kohatu ning samuti oleks ta «idioot», kui ta midagi halvasti ütleks. «Minu nimi on lõputiitrites,» vastas ta napilt. Küsimusele, kuidas kirjanik end tundis, kui tema raamatud uuesti bestselleriks said, vastas autor veelgi järsemalt, küsides ajakirjanikult vastu, kuidas ta peaks sellisele küsimusele üldse vastama. «Et ma olin meelheitel? Puhkesin pisaratesse? Plaanisin enesetappu? Ei, härra. Mu tunded olid ilmselged ja mitte üleliia keerulised,» tunnistas ta ausalt oma heameelt.

«Nõiduri» saaga põhjal loodud sarja ja mängu edu ei pea Sapkowski aga päris enda auks, sest selleks on ta enda sõnul liiga tagasihoidlik. Küll aga julgustab ta kõiki raamatuid lugema, sest ainult nii saavad telesarjast vaimustunud fännid kiiresti teada, mis nende lemmiktegelastega lõpuks juhtub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles