Kärt Summatavet soovitab raamatut, mida peab erakordselt põnevaks ja ülimalt naljakaks

Copy
Kärt Summatavet.
Kärt Summatavet. Foto: Kiur Kaasik

Kirjanduslinn Tartu jagab veebruarikuu lugemissoovitust, milleks on Ants Heina «Vanaaja pulm». Raamatut soovitab Tartu Ülikooli vabade kunstide professor ehtekunstnik Kärt Summatavet.

Kärt Summatavet jagab oma lugemiselamust sellest, kuidas vanad eestlased pruuti otsisid ja pulmi pidasid: «Tavaliselt arvatakse, et teadlaste töid on igav lugeda. Kirjastuse Tänapäev välja antud «Vanaaja pulm» on aga erakordselt põnev ja ülimalt naljakas raamat hinnalise pildimaterjaliga. Ajaloolane Ants Hein on kokku kogunud 120 allikat 16.–19. sajandini, kust võib saada päris palju inspireerivaid ja uutmoodi mõtteid, kuidas ka tänapäevaseid pulmakombeid põnevaks muuta.»

Ants Hein «Vanaaja pulm».
Ants Hein «Vanaaja pulm». Foto: Kirjastus Tänapäev

Kärt pakub ootamatuid nippe, kuidas teost kätte võtta: «Soovitan lugeda seda raamatut nagu ajasilda, mida mööda end oma kujutlusvõime najal viia tagasi oma rahva kaugetesse aegadesse. Kujutan ette, kuidas ma võõrana vaatan meie esivanemate peale, loen neid kirjeldusi ja tegelikult mõistan, kui kaugele muinasaega ulatuvad näiteks meie rahvariiete teatud detailid. Või kui paljud pulmakombed on meil tegelikult ju alles, kuid me ei tea enam nende tähendusi.»

Kärt teab, millest räägib, sest on kunstniku ja teadlasena saanud hindamatut inspiratsiooni soome-ugri traditsioonidest ning «tõlkinud» selle edukalt tänapäevase innovatsiooni keelde.

Kirjanduslinna soovitused on ajendatud Tartu kuulumisest UNESCO rahvusvaheliste kirjanduslinnade hulka, millega on võetud sihiks pöörata linnas suuremat tähelepanu raamatute ja kirjasõnaga seonduvale. Järgmisena, 1. märtsil, jagab oma lugemiselamust ettevõtja ja disainer Tõnu Runnel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles